nb1.hu

Mezcserés támadás és volt akadémisták a válogatott keretben

Ebben a cikkben szeretnék hírt adni szurkolói szemszögből kék-fehér csapatom, az MTK Budapest FC, OTP Bank Liga 4. fordulójában, Felcsúton lezajlott meccséről, amelyet mint ismeretes, elbuktunk 1-0-ra, ezáltal elszenvedtük első vereségünket az idei bajnokságban. Így 4 meccs után, egy elhalasztott bajnokival a hátunk mögött, 9 ponttal a tabella második helyén állunk. Továbbá örömmel írnék arról, hogy két korábbi Sándor Károly Akadémián is megfordult tehetséges játékos került be a magyar válogatott Nemzetek Ligája-keretébe. És attól sem lehetünk távol, hogy egy újabb MTK-s labdarúgó húzhassa magára a Nemzeti Tizenegy mezét a közeljövőben.

Puskás Akadémia FC – MTK Budapest FC 1-0

Előljáróban megjegyzem, hogy az volt a megérzésem, ez egy tipikus egygólos meccs lesz. Vagy ide, vagy oda. Be is jött a tippem. Ki is fejteném röviden, miért gondoltam így. Azért, mert a PAFC nem készült nagy offenzívára ellenünk, pihentettek a Fiorentina elleni Konferencia-liga-playoffra. A különbséget a javunkra Robert Polievka jelenthette volna, de végül nem talált a kapuba, pedig volt két komoly ziccere is, abból az egyik kapufa lett. A felcsúti alakulat javára Jonathan Levi volt a döntő faktor.

Első félidő

Az első félidőt erős szurkolással kezdtük a vendékszektorban. Nagy busszal, szép számban érkeztünk a Pancho Arénához, szóval a 90 percen át tartó szurkolásra nem lehetett panasz.

A pályán már azonban kevésbé tapasztaltuk az elszántságot. Az első 10 percben a hazai csapat egyértelműen dominált. Közepes hosszúságú passzokkal próbáltuk megjátszani támadóinkat, sikertelenül. A harmadik embernek adott passzok is rendre pontatlanok voltak vagy lefülelték őket a felcsúti játékosok. Első komoly gólszerzési lehetőség a félidő derekán, rögzített szituációból lehetett volna, de Kisbogesz a sorfalba lőtte a szabadrúgást, amelyet a javunkra ítéltek.  A félidő vége felé alakultak ki a legveszélyesebb helyzeteink, szám szerint kettő. Mindkettő, ahogy fentebb írtam, szlovák csatárunk, Polievka nevéhez fűződött. A 39. percben a kapufát találta el, rá egy percre Markek hárította lövését. A félidő utolsó lövését Kisbogesz eresztette meg, ismét egy szabadrúgásból. Ez már eltalálta a kaput, de Markek ekkor is jó helyen volt.

Második félidő

0-0-s állással fordultak a csapatok tehát a második játékrészre. Sokak számára szembetűnő lehetett az első félidőben, hogy a csapatok kifejezetten hasonló színű mezben léptek pályára. Ebből született már több cikk is korábban. Én ezt különösen nem tárgyalnám, a helyzetet orvosolták azzal, hogy a PAFC játékosai egy sötét árnyalatú mezre váltottak a szünetben a babakék színűről. Annyit fűznék az esethez, hogy  nem is az NB I lenne, ha egy ilyen incidens nem történt volna meg.

Puskás-MTK: a félidei mezcsere után egy fejesgól döntött a veretlenségről

A második félidő első perceit nagyon figyelmetlenül kezdtük. Az 51. percben a felcsúti alakulat könnyedén vezetett végig egy támadást egy, a félpályán való labdaszerzésből, és nem volt senki aki megállította volna az akciót. Így szerzett a végén fejesből gólt Jonathan Levi. Pedig két játékosunk is elejét vehette volna ennek az egésznek. A legelején Kosznovszky Márk szakíthatta volna meg a támadást azzal, ha agresszívabb, így nem tudott volna emberfölényben jönni az ellenfél, de ezt követően még Horváth Artúrnak is volt lehetősége szerelni. Ezért nem értettem egyet azokkal, akik ezt a gólt egyedül Kata Misin mint utolsó emberen akarták ezt számonkérni.

A gól után vezetőedzőnk megpróbált belenyúlni a meccsbe, de most ez nem volt elég a pontmentésre sem, nemhogy a meccs megfordítására. Az utolsó negyed órára teljesen elfáradt a csapatunk. Még az utolsó utáni pillanatban volt egy nagy lövése Beriashvilinek, de Favorov magabiztosan mentett. A játékvezető pedig lefújta az összecsapást, így szöglet már nem lett, ami miatt volt azért elégedetlenség. “Hogyha már 8 percet ráhúzott, akkor ezt igazán engedhette volna még.” Gondoltuk ezt többen.

Így Fejér vármegyéből pont nélkül távoztunk.

Megoldandó problémák

Röviden megpróbálok rávilágítani arra, hogy mi lehet közép-, hosszú távon a problémahalmaz, amit érzésem szerint orvosolni kellene. Az impozáns 3 győzelem ellenére meg kell jegyeznem, hogy a két keret minőségbeli különbségein kívül kijött az, hogy a 3-5-2-es hadrend ebben a formában nem mindig kifizetődő. A tavalyi szezontól eltérően Katának kell hatos pozícióban játszania egyedüliként, ezzel szemben tavaly Thiam mellett tudott jobboldali nyolcas pozícióban játszani, vagy 3-4-1-2-es, adott esetben 3-4-2-1-es formációban tudott duplaszűrő lenni. De mivel nincs Thiam, rá hárul a szűrőpozíció egyedüli abszolválása. Ez azért lehet a későbbiekben problémás, mert Misi így kimarad a támadásépítésekből, kevesebb progresszív passza lesz. Korábbi meccseken is látszott, hogy Antonov vagy Hej mentek el szélen és vezettek támadásokat. Ez önmagában nem baj, hogy Katának most más a szerepe, viszont akkor Kisbogeszt kellene visszahúzni irányítóközéppályásnak, center pozícióból, hogy tudja szervezni a játékot. Mindenesetre majd Horváth Dávid dönti el, hogy kell-e változtatni.

Balogh Botond és Yaakobishvili Antal

Elérkeztünk az örömteli hírekhez is. Nem titok most már, hogy Balogh Botond, aki 2016 és 2019 között játszott az MTK utánpótlásában, és Yaakobishvili Antal, aki 2015-2017 között volt akadémistánk, bekerültek nemzeti válogatottunkba. Ez minden MTK-szurkoló számára nagy öröm lehet, azt gondolom. A Sándor Károly Akadémia rengeteget nyújthatott nekik a fejlődésükben, hogy olyan játékossá váljanak, amilyenek most, és olyan csapatokban játszhassanak, mint a Parma vagy a Girona. Szerintem nem önzés azt mondani, hogy egy kék-fehér érzelmű ember magáénak érezheti azt, amit elértek. Büszkék lehetünk mindkettejükre!

Megérdemelten kerültek be a keretbe, azt gondolom. Yaakobishvili Antal folyamatosan bizonyítja képességeit a La Ligában most már, Balogh Boti pedig óriásit játszott a Serie A második fordulójában a Milan ellen. 7,7-es értékelést is kapott a Sofascore-tól.

Sok sikert kívánok nektek klubszinten is, úgy a magyar válogatottban is!

Kedvencem

Párszor már megemlítettem (legutóbb pont az előző blogomban), hogy Varju Beninek nagyon jó képességei vannak, és annak is hangott adtam korábban, hogy egyik kedvenc játékosom. Sokszor kellett megvédenem őt kritikáktól. Így nem véletlenül csillant fel a szemem, mikor a válogatott keret predikciókban többször is szerepelt a neve. Végül Marco Rossi szövetségi kapitány nem válogatta be, de többen meg vagyunk győződve róla, hogy még pár jó mérkőzés, és ki fogja vívni a helyét a válogatott keretben is.

Varju Benedek – fotó: MTK Budapest

Remélem, ez így fog történni, és Kata Misi után újabb kék-fehér játékos léphet pályára Marco Rossi válogatottjában. Beni legközelebb most pénteken, a Fehérvár elleni bajnokin bizonyíthat majd, ahol természetesen mi, MTK-sok is ott leszünk, hogy győzelembe hajszoljuk a csapatot.

Kiemelt kép forrása: MTK Budapest

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC