nb1.hu

Magyarország-Szovjetunió (0-6): a Mexico City Times is állítja, kiderült az igazság!

A Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla-programja által támogatott könyv a napra pontosan 37 évvel ezelőtti, 1986. június 2-án játszott Magyarország–Szovjetunió (0–6) világbajnoki csoportmérkőzés máig köztünk élő mítoszait idézi meg és misztifikálja újra. A remekmű Bodnár Zalán, a Nemzeti Sport munkatársának az alkotása. Nagyon fontos tudni, hogy a műfaja regény.

AZ ELSŐ KÖNNYCSEPPEK

37 évvel ezelőtt sírtam először a labdarúgás miatt. Pontosan annak a meccsnek köszönhetően, amiről a szakmánkból az egyik legjobb haverom, Zalán zseniális regényt írt. Róla tudni kell, hogy 85%-ban tökéletesen választotta meg a kedvenc futballcsapatait.

A lakótelepen, ahol felnőttem, de szerintem az egész országban úgy tudta (és tényleg nem hitte, hanem tudta) mindenki, hogy világbajnokok leszünk. Egész egyszerűen azért, mert megint a mi válogatottunk volt a legjobb a világon.

ADDIG

Szent meggyőződésem, hogy 1986-ig az összes vb előtt így volt ez. Nekem viszont ez volt az első olyan világbajnokságom, amivel kapcsolatban kezdtem képben lenni, hiszen akkor már 8 éves voltam.

Hogy miért nem lettünk hivatalosan is a világ legjobbjai, az máig rejtély. De lehet, hogy már csak rejtély volt. A Szerelem és halál Irapuatóban című könyv hivatalos bemutatóján, a minap Pécsett megrendezett sportújságíró kongresszuson részt vett Sallai Sándor, az 86-os csapatunk egyik játékosa is, aki akkor a következőket mondta a szovjetek elleni kudarcról: „Rosszul sikerült a felkészülés, és túl korai volt, hogy már egy hónappal a vb rajtja előtt kiutaztunk Mexikóba. Nem volt szerencsés az sem, hogy minden nap délben, csaknem 50 fokos melegben edzettünk, mert az sok erőt kivett belőlünk. A sokat emlegetett tésztaprogramnak nem volt szerepe az eredménytelenségben. Ha nem a szovjetekkel kezdünk, akkor továbbjutottunk volna a csoportból.”

HÁTTÉRBESZÉLGETÉS

Szerda délben, stílszerűen a mexikói ételeket kínáló Iguana Bárban került sor egy sajtóbeszélgetésre, melyen Zalán mellett két díszvendég is részt vett, Disztl Péter kapus és a középpályás, Dajka László személyében, akik a szerző balján ültek.

Szerintem a sajtó részéről történt felhozatal is nagyon erős volt, hogy ne legyen sértődés, a szerző jobb oldala felől kezdődően sorolom fel a résztvevőket. Szilágyi László (Magyar Nemzet – újságíró), Ághassi Attila (Telex – újságíró), Lantos Gábor (Origo – sportrovatvezető, SportRádió – szerkesztő-műsorvezető). L. Pap István (Nemzeti Sport – vezető szerkesztő) és Ch. Gáll András (Index – főmunkatárs).

TITKOK

A háttérbeszélgetések átka, hogy az ott elhangzott válaszokat nem illik nyilvánosságra hozni. Pedig Disztl és Dajka számolatlanul kapta a kérdéseket, mindegyikre őszintén feleltek is, annak ellenére, hogy a résztvevők nagyon régóta és nagyon jól ismerik egymást és már „százezerszer” érintették a szovjetek elleni örökké fájó kudarcot.

És az a legkeményebb, hogy magáról a regényről is nagyon nehéz mit írnom, mert ha belekezdenék, akkor nem tudnék spoilermentes lenni.

NEM MINDEN TITOK

Pár dolgot viszont azért elárulhatok róla. A műfaja egészen pontosan romantikus tényfeltáró kalandregény. És ez fontos, egy pillanatra sem szabad elfelejtenie senkinek sem, mert Zalán elmesélte, hogy volt olyan 86-os játékos, aki felhívta őt és megkérdezte tőle, tényleg igaz-e, hogy az egyik társának kígyóval haraptatták meg a nyelvét…

A történet szerint „A Magyarország–Szovjetunió vb-csoportmérkőzés a fiktív történet központi témájaként jelenik meg az egyes szám első személyű elbeszélő, Pákozdi Géza, a lyukóvölgyi bányász révén, aki egy rejtvénysorozat (Füles Magazin – a szerk.) éves fődíjának győzteseként utazhat ki Mexikóba a világbajnokságra. Az egyszerű szurkoló élete gyökeres fordulatot vesz, miután életveszélyesen belekeveredik az irapuatói mérkőzés manipulálása körüli nagyhatalmi bonyodalmakba.”

MIKET HALLHATOTT Ő IS?

Zalán egyébként a mű megjelenésekor is elmondta, hogy nem akart újabb dokumentumkönyvet írni a magyar labdarúgás egyik legnagyobb tragédiájáról, mert ha minden olyat el akar mesélni, amit hallott, akkor annak a regény műfaja a legmegfelelőbb.

Zalánnak igaza lett. Első könyve zseniális, lebilincselő és olyan megvilágításba helyezte az eseményeket, amit a benne lévő csavarok még érdekfeszítőbbé tesznek.

DÉL-AFRIKA

A Diairo de Irapuato egyenesen azt állítja róla, hogy „Igaz mese a lyukóvölgyi vájárról, aki egyedül szállt szembe egy világbirodalommal”, míg a Mexico City Times szerint „Nagyon sokat vártunk az igazságra, de megérte. Hihetetlen, hogy mindez itt Mexikóban történt a szemünk előtt, és semmit sem tudtunk róla”.

Az előbb jelzetteket nem én találtam ki, hanem a könyv hátsó borítóján szerepelnek az ajánlók között.

Fontos elmesélnem, hogy minden megkérdezett és meghívott pontosan tisztában van azzal, hogy Zalán úgy robbant be a szakmánkba, hogy képzelt riportokat írt a Four Four Two magazinnak a 2010-es világbajnokságról, csak éppen nem Dél-Afrikából, hanem a budapesti albérletéből.

AZ IGAZSÁG

A könyv ugyanolyan fain, mint amilyen hangulata volt a szerdai ebédnek. A választáskor Disztl Péterre és Dajka Lászlóra hallgattam, akik csak annyit mondtak nekem, hogy „Oldalast egyél, az a legjobb!”

Igazuk van.

Mint ahogyan L. Papp Pistinek is, aki az előbb említett ajánlóban leírta a legfontosabb lényeget: „Mi akkor is győzünk, hogyha kikapunk”!

EMLÉKEZTETŐ
1986. C-csoport, 1. forduló.
Magyarország-Szovjetunió 0-6 (0-3)

Irapuato, 15.000 néző.

Vezette:

Agnolin (olasz)

Magyarország:

Disztl P. – Sallai, Róth (Burcsa 14.), Garaba, Kardos – Péter Z.(Dajka 63.), Nagy A., Détári, Bognár – Kiprich, Esterházy

Szovjetunió:

Daszajev – Larionov, Kuznyecov, Besszonov, Gyemjanyenko – Jaremcsuk, Zavarov, Jakovenko (Jevtusenko 73.), Rác – Belanov (Rogyionov 70.), Alejnyikov

Gól:

Jakovenko (2.), Alejnyikov (4.), Belanov (11-esből a 24.), Jaremcsuk (66.), Dajka (öngól 74.), Rogyionov (80.)

DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC