nb1.hu

Magyar szurkolóknak gratuláltak az Eb-győzelem miatt az angol fanatikusok

Véget ért az Európa-bajnokság, amelyet a legjobb és legszebb focit játszó válogatott, Spanyolország nyert meg. Amíg a magyar válogatott részt vett a tornán, az NB1.hu kiküldött szerkesztői a helyszínről tudósítottak. Azonban a Spanyolország-Anglia (2-1) döntőben is képviseltettük magunkat egyik kedves olvasónknak, Tamásnak köszönhetően. Az ő élményei alapján következik beszámoló az utolsó Eb-meccsről, képekkel és videókkal.

ÉRKEZÉS KEZDÉSRE

Tamás a barátaival vasárnap kora délután érkezett meg Berlinbe. Akkori jelentése szerint nem volt még sportbaráti az időjárás, mert hűvös volt és esett az eső.

„A szurkolói zóna a Brandenburgi kapunál 16 órakor nyitott, akkor érkeztünk oda. Ekkor még nem volt annyira emelkedett a hangulat, mert sokan még a városban múlatták az idejüket. Innen még visszamentünk a szállásra pihenni, majd elindultunk a stadionba, ahová este hét óra után pár perccel érkeztünk meg” – mesélte Tamás.

BÉKÉSEN, DE FÁRADTABBAN

Mindig érdekes téma a szurkolói szubkultúrában, hogyan közelítik meg a szurkolótáborok a mérkőzések helyszíneit, különösen, ha az angolokról van szó.

„Amerre mi jártunk, az angolok békések és nyugodtak voltak. Amikor a beérkeztünk, a zászlóik közül már nagyon sok ki volt feszítve a szektorok elé. Még nem voltak sokan a lelátón az előbb jelzett időpontban. Viszont a rendezők több angol drapériát is levetettek a kerítésről, onnan, ahol mi voltunk, nem lehetett pontosan megállapítani, hogy miért. Nagyon jó volt, hogy mellettük volt a mi szektorunk, mert lényegesen többen voltak, mint a spanyolok, ezért jóval hangosabbak is voltak, és jobban is szurkoltak.”

Tamás viszont ekkor olyan dologra hívta fel a figyelmünket, amire talán nem gondoltak sokan.

„Ott voltunk a magyar válogatott három csoportmeccsén, ami sok utazással járt. Amikor hazaérkeztünk, fáradtak voltunk. Angliának viszont még volt további négy mérkőzése, és azt éreztem, hogy ez hatással volt a fanatikusaikra, mert voltak közöttük olyanok, akik már legalább egy hónapja Németországban voltak. Lehet, hogy én vártam többet az angol szurkolóktól, de azt éreztem rajtuk, hogy kimerültek. A mérkőzés közben végig arra gondoltunk, hogy kár, hogy nem a magyar válogatott a döntő egyik résztvevője, mert akkor garantálva lett volna a világszínvonalú szurkolás.”

Mindig fontos kérdés a labdarúgásban, hogy a csapatok bemutatásánál és a himnuszok közben hogyan viselkednek a szurkolók.

„A bemutatásnál az angolok azért pfujolták a spanyolokat, a legnagyobb ellenszenvet Marc Cucurella kapta. A himnuszok közben viszont semmilyen sportszerűtlenséget nem tapasztaltunk. A mérkőzésen a létszámfölény miatt is az angolokat lehetett jobban hallani.”

GRATULÁCIÓK

A legfontosabb jelenetek azonban a találkozó lefújása után játszódtak le. Tamásék ugyanis a magyar válogatott mezében mozogtak a meccs előtt is a városban és a találkozón is.

„Mindannyian sötét hajúak vagyunk, ráadásul a magyar válogatott Adidas-meze nagyon hasonlít a spanyol válogatottéra. Több angol szurkoló gratulált nekünk a lefújás után a győzelemhez. Természetesen örömmel fogadtuk a gratulációikat, de végig arra gondoltunk, hogy mennyire jó lett volna, ha a mi fiaink nyerik meg a finálét a világ legszenvedélyesebb, legjobb szurkolótábora, a magyar előtt.”

PRECIZÍTÁS 

Tamás elmesélte, hogy a lefújás utáni ünneplésről az angol szurkolók 80%-a kivonult, akik viszont maradtak, nem pfujoltak, nem okoztak rendbontást, hanem meredten, szomorúan bámultak maguk elé. Látszott rajtuk, hogy nehezen dolgozzák fel, hogy egymás után két Európa-bajnoki döntőt is elbuktak. A spanyolok végig ünnepeltek, érthető módon nagyon jó hangulatban voltak. Ebből a szempontból talán jobb lett volna, ha Anglia nyer, mert a létszámbeli fölény miatt még nagyobb bulit csaptak volna a szurkolóik.

„A stadionból való kijutás, a közlekedés a városban nagyon jól meg volt szervezve, ugyanúgy, mint a szurkolói zónákba való bejutás. Legalábbis mi ezt tapasztaltuk, nemcsak a fináléban, hanem a magyar válogatott csoportmeccsei alatt is. Egyszer sem éreztük azt, hogy az alapos ellenőrzés ellenére is lassú lenne bárhová a bejutás, vagy akadozna a szurkolók kiszolgálása. A szurkolói zónákban megfelelő számú stand volt, megfelelő létszámú személyzettel. Nagyon sok Toi-Toi is volt, így ezzel sem volt gond. A talajt műfű borította, öt-hat óriáskivetítő is volt a Brandenburgi kapu melletti zónában. Nagyon jól éreztük magunkat a finálé napján is, de még jobb és emocionálisabb élmény lett volna, ha olyan magyar szurkolókkal van tele Berlin, akik azért vannak ott, hogy hozzásegítsék a mieinket a végső győzelemhez.”

További felvételek a döntőről és a kőrítésről az NB1.hu Facebook-oldalán érhetőek el.

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC