nb1.hu

Kubala szobra még mindig áll, Messi majdnem elfelejtve – szurkolói képriport Barcelonából

Az FC Barcelona megnyerte a spanyol bajnokságot, és ikonikus stadionja, a Camp Nou 790 millió fontos átalakításra készül.

1950 júniusában a világ egyik legnagyobb futballzsenije, Kubala László az FC Barcelona játékosa lett. Ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy a klub kinőtte akkori arénáját, a Les Corts Stadiont. Ez az 1922-ben épült stadion 60 ezer főt tudott befogadni, de nem lehetett tovább bővíteni. Ezért az akkori klubvezetés 1950. szeptember 19-én megvásárolt egy földterületet a Maternitat közelében, nem messze a régi Les Corts pályától…

Az 1957-ben felavatott stadionra most új tetőszerkezetet terveznek, növelik a befogadóképességét, megújítják a külsejét és kényelmesebbé teszik a belső teret. A több évtizede húzódó felújítást a legfrissebb információk szerint a brit WOO architects végezheti el, és az átalakítás 2026-ra fejeződhet be.

A munkálatok már elkezdődtek, ezt bizonyítják az NB1.hu egyik leghűségesebb olvasójának, Tamásnak a felvételei is. Tamás nemrég járt Barcelonában, és élménybeszámolójában a legfontosabbal kezdte: Kubala László szobra még mindig áll. Hozzátette azt is, hogy Lionel Messi, aki a PSG-hez igazolt, már alig kap említést a klub múzeumában.

Tamás elmondta, hogy a stadiontúra során feltűnt neki, hogy a vendégcsapat öltözője nagyon puritán a hazaiakéhoz képest (a jakuzzi is csak három fős). Az utóbbiba, amely medencével is rendelkezik és minden igényt kiszolgál, nem lehetett bemenni. A játékoskijáró mellett van egy kápolna is, így a vallásos játékosok még a kezdés előtt is imádkozhatnak. A Barca ajándékboltja egyébként kétszintes és lenyűgöző.

A képek többet mondanak minden szónál:

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC