nb1.hu

Kispest: a nagy folyamat részének megbicsaklása

Mily hálás része az emberiségnek a szurkoló… Kis híján továbbmentünk a kupában, s máris többen újra NB I-et vízionálnak. Kambiban pedig rögtön a bosnyák Kloppot látják. Hát igen. Ide jutottunk. Hosszú hányattatásunk eredményeként már egy apró változás is milyen reménykedővé teszi az ezerfejűt. És valljuk be, tényleg volt minek örülni. Még akkor is, ha Bognár Gyuri az állandó kezdők felét pihentette ellenünk. Így teljesen reálisan nem tudhatjuk ennek a kupameccsnek a sportértékét megítélni. De valljuk be, nem is akarjuk mi patikamérlegen kiméricskélni az abszolút pozitívumokat és szembeállítani velük a csak annak látszóakat.

Örültünk felhőtlenül, mintha valóban továbbjutottunk volna. Mert valami olyat láttunk, amit az elmúlt 13 fordulóból mindössze 4-5 félidőn keresztül tapasztaltunk. Csúsztunk, másztunk, miénk volt a lepattanók nagy része. Az átlagosnál sokkal több párharcot nyertünk meg és két apró hibát leszámítva a védekezésünk is jól működött. Biztató volt látni, hogy a hátvédek és támadók közötti távolság csökkent. A középpályát gyakran megfelelő ütemben játszottuk át. És itt jön nálam a képbe Kambi.

Emlékszem, az öreg már nagyon lassú volt az utolsó 1-2 szezonjában, de valamit mégis hihetetlen jól csinált, aminek eredményeként rendre sikeresen akasztotta meg az ellenfelek támadását. Olyan megelőző szereléseket mutatott be, amilyeneket más csak ritkán tudott a csapatunk tagjai közül. A titok pedig abban rejlett, hogy olyan módon volt képes a játék olvasására, mint kevesen. Így kiváló helyezkedésével rendre megelőzte a csatárokat. A másik taktikai fegyvere pedig az az egymást biztosító fegyelem. Hogy a védővonal tagjai alaphelyzetben feltételezik, hogy mi következik akkor, ha a védőkollégát átjátsszák. Akkor jön a társ és folyamatos koncentrálással, megelőző gondolkodással be tud avatkozni.

Valami ilyet láttam több alkalommal, amiben biztos benne van Djordje keze is. Na, nem a meccset megelőző két nap munkája eredményeként, hiszen ehhez kevés volt ez az idő. De csak gyakorolt valami hatást az elmúlt hónapok pályaedzői tevékenysége is a srácokra. Illetve megbízott vezetőedzőnk elengedte a mindenáron a földön hozzuk ki a labdát taktikát is. Inkább Tujvel kirúgásaiból indulgattunk. Szóval láttuk a változást. Hogy ehhez feltétlen szükség volt Pinezits menesztésére? Mindenképp! Valljuk be, Máténak nagyon nagy volt ez a kabát. Nem is értem Kun Gergőt, miként feltételezhette, hogy jó lesz ez így. Hogy valóban ez egy koncepció volt, vagy csak a gombhoz varrták a kabátot. Azaz oly mértékben nem volt pénz egy edző szerződtetésére, hogy jobb híján esett a választás a hórihorgas kopasz tesco gazdaságosra? Én inkább az utóbbira gondolok. Utólag kissé megmosolyogtató, hogy szerényen, hétről-hétre valamiféle folyamatról és annak részegységeiről beszélt, ami hála Istennek csütörtökön már nem arrafelé haladt, amit ő vagy legalábbis a Fehér-Pine duó venyényelt.

Egyébként jó is ez így. Mármint, hogy nem kell még a kupafronton is helytállnunk. Pont elég lesz nekünk megküzdeni a Merkantil Bank Liga gárdáival is. És persze ez a bruttó 2 és fél óra sem hiányzott. Meg azok a sérülések, melyek esetében csak reménykedhetünk, hogy mindenki egészséges lesz hétfőre a Vasas ellen. Lőrinczy esete tűnt nekem súlyosabbnak, Niko lábából csak a görcs nem akart kimenni. Adorján fejét meg bizonyára már összeragasztották. Viszont Pekár Pisti miatt aggódom, remélem nem a műtött lábával van gond. Egyébként Peki újra nagyon üde színfoltja volt a meccsnek. Nagyon éretten játszott, kitűnő szerelései voltak és láttátok hova felmegy fejelni? Kivételes rugókkal és ütemérzékkel rendelkezik fiatal védőnk. Csak így tovább, Pisti! Kellemes volt nézni Krajcsovics, másik 19 évesünk játékát is. Nem illetődött meg, amikor 1-1-ezni kellett a paksiakkal. Talán védőmunkája fejlődhet még, hiszen jelenleg még sokat szabálytalankodik. Szabó Alex egyik legjobb meccsét produkálta. Mondom ezt úgy, hogy feleslegesen kalimpált a kezével, aminek tizi lett a vége. Még szerencse, hogy Haraszti elnagyképűsködte. Nikolasz a mezőny egyik legjobbja volt. Bocskay, Lőrinczy és Adorján kicsit szürkébben hozta a szokásost. Barna bizonyára más feladatot kapott Kambitól, mint amit eddig Máté kért. Így hasznosabb volt a csapat szempontjából. Bedobásai egyre jobbak, bizonyára benne van még kb 6-8 méter fejlődés. Így lassan egy komplett szöglettel fog felérni egy bal oldali taccs. Kálnoki kiválóan irányította a védelmet, egy szavam nem lehet rá. Vagyis de! Megérik a pénzüket Bobállal, hogy nem merték elvállalni a büntetők első 5 sorozatának valamelyikét. Szájtátva nézték, ahogy Kocsis Geri elrontja. Miközben egyébként respekt Kocsisnak, hogy odaállt. Bizonyára fontos lesz ez majd a későbbi karrierje szempontjából. Végül is nézhetjük így is.

Úgy egyébként a Kiskocsissal sem kellene tizit rúgatni, mentálisan nem egy életbiztosítás ilyen helyzetben. Bocskayn is meglepődtem, hogy odaállt. Menni is alig tudott az utolsó 10 percben, valami nem volt rendben a lábával. Az jutott eszembe, amikor kinézett a tizenegyes párbaj, hogy mi lenne, ha Kambi elküldené melegíteni Dúzst és vele védetné a ki-ki meccset. Mint ahogy Gelát váltotta Tomás a Hali ellen az utolsó percben. Akkor nem nagyon jött be. Na ez már lehet, hogy csak az én agymenésem. Egyébként Tujvelen semmi nem múlt. Sőt, még röplabdásként is kiválóan teljesített Szabó fejesénél, amikor kétszer is belepöcizett a labdába, megmentve kapunkat a góltól. Kocsis Dominik többször is jól indított, de továbbra is sokszor tekeredik rá a labdára céltalanul. A szakvezetés helyében Kovács Kálmánra bíznám egy 3 hónapos egyéni projekt erejéig. Meggyőződésem, hogy más focista lenne belőle a személyes foglalkozás eredményeként. Holmant lassan kezdem megfejteni. Zseniális egyéni képességekkel rendelkezik, cselei, testcselei élményszámba mennek. Viszont mintegy 10-15 méter sprint után elfogy, és már semmi ereje nem marad a lövésre. Nem is beszélve arról, hogy annyira egylábas, ami már fájdalmas a néző szemszögéből. Tucatszor el lehetne lőni a bogyót ballal, de csak addig forgolódik, míg jobbra nem jön ki. Viszont akkor már oda a jó pozíció. Gólhelyzeteit is azért nem tudja értékesíteni, mert a rövidebb sprintek után már olyan oxigénhiányos állapotba kerül, hogy rendszeresen rossz döntéseket hoz. Távoli emelései sem mások, mint a futás helyetti pótcselekvések. Szegény Dávid, nem akarom bántani, de ezek most úgy kijöttek belőlem. Viszont még mindig ő a csapat egyik legjobbja. Ha megsérülne, sehol nem lennénk. Bírálataimat is csak azért írtam le, hogy hátha eljut az infó az erőnléti edzőig. Ha megfelelő erőállapotba kerülne, benne lenne legalább 10-15 gól szezononként…

Bobál Gerit emelném még ki, aki a Mosonmedvék elleni fejese után ismét hozzá tudott valamit tenni az eredményességhez. „Buszraszálló”- ez milyen duma! Érdemes lenne lassításban megnézni a gólját, mert nagyon tanulságos. Kiválóan érezte, hogy ha megvárja, míg leesik a labda. Talán a védő is jobban fogja tudni blokkolni a lövést, így a levegőből ütötte rá, valami elementáris erővel. Geri! Mi lenne, ha érdekességképpen néhány hónapig nagyon lelkiismeretesen odatennéd magad az edzéseken, és olyan erőállapotba kerülnél, hogy ne legyen kérdés, ki a középcsatár Kispesten? Csak rajtad múlik!

Még néhány gondolat Keresztesről. Óriási potenciál van benne! Olyan elegánsan játszik, mintha már valamelyik topbajnokságban tenné ezt. Két apró kiigazítással igaz ez a megállapítás. Ezek a mozdulatok sajnos csak néhány percre láthatóak, a fakó meccsein viszont a nagyobb önbizalom hatására már hosszabb periódusokban is. Neki is kifejezetten jól tenne egy egyéni edző. És egy pszichológus, aki elhiteti vele, bátran csinálja meg azt, amire képes. Persze, ehhez fel kellene magára pakolnia néhány kiló izmot, és kifogástalan állóképességet kell elérnie. Akinek van kedve, nézze vissza az egyenlítő gólunk előtti pillanatokat az M4Sporton. Ballal vette át levegőből a labdát és ugyanazzal a mozdulattal bal sarokkal maga elé is tette. Majd jobbal tökéletesen ívelte be, azt Szabó János rossz helyre fejelte, majd így került a bőr Bobálhoz. Na ez van akkor, ha valaki mindkét lábát tudja használni…

Persze, mindezek mellett volt rengeteg hibánk, én is láttam, de ezeket hagy ne írjam le egyenként. Azért csak az NB I második helyezettjével játszottunk. A lelkesedés, hozzáállás és a hit volt a legfontosabb csütörtök este és ezekben a kategóriákban kiválóan teljesítettünk. És biztos volt ebben Kambinak is egyfajta szerepe. Hogy ez elegendő-e ahhoz, hogy át is vegye a csapatot? Szerintem még nem. Sanszosabb, hogy Csertői fog érkezni a csapathoz vagy Supka? Na erre én is kíváncsi vagyok, kedd délelőtt bizonyára okosabbak leszünk majd. Az viszont biztos, hogy akár hálás szerepe is lehet majd az új szakvezetőnek, hiszen egy Ajka, Gyirmót, BVSC, Csákvár négyessel kezdhet, ami akár még jól is elsülhet.

Nagy kérdés, hogy mennyit vett ki belőlünk a kupameccs. A jegesdézsa kinek mely testrészeit tudta rendbetenni és Kambi kitalál-e valami olyat, ami meglepetést okozhat a Vasas ellen. Kerezsire sajnos legalább 3 hétig még nem számíthatunk.

Az biztos, hogy a szurkolókon nem fog múlni, pár nap alatt az összes jegy elfogyott a vendégbe, így még a hazaiban is sok kispesti szimpatizáns fog helyet foglalni.

HAJRÁ HONVÉD! CSAK A KISPEST!

Borítókép: Budapest Honvéd FC

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC