nb1.hu

Kata Mihályt Hollandiába vinnék, megvan, kiket építenének be az első csapatba

Az OTP Bank Liga 32. fordulójában az MTK a Puskás Akadémiát fogadta a Hungária körúton. A találkozón a papírforma érvényesült: csapatom 3-1-re kikapott a felcsútiaktól. A hazaiak játékában a küzdeni akarás megmutatkozott, és új információkkal gazdagodhattunk a következő bajnokság tekintetében. Lecsóval búcsúztattuk a szezont az utolsó hazai mérkőzés után.

A MÉRKŐZÉSRŐL

Miközben a Netovábbnál készült a lecsó, még viccelődtünk, hogy nem gond, ha lemaradunk az első öt percről, hiszen nem akkor dől el a meccs. Azonban az ötödik percben a vendégek szögletből megszerezték a vezetést. A bajnokság során többször előfordult, hogy a játékosaink nem voltak elég éberek a rögzített helyzetek védekezésénél, és ez a mérkőzésen sem volt másképp.

A Felcsút a 12. és a 20. percben további két góllal döntötte el a találkozót. Ettől kezdve nem volt kérdés, hogy a mérkőzés végén vereséget szenvedünk. Azonban csapatunk időnként olyan megoldásokat mutatott, amelyekből látszott, hogy a játékosok tudnak focizni és küzdeni, és nem véletlenül vagyunk az NB I középmezőnyében. A védőink ezen a mérkőzésen több támadást vezettek végig, mint a középpályásaink és a csatáraink.

Például Hej Viktor egyedül alakított ki egy helyzetet Bognár passza után, egy gyönyörű cselsorozattal törve a kapura. Kocsis és Varju összjátékából, Horváth Artúr segítségével a csapat átjátszotta magát a felcsúti védelmen, és végül Kovács Matyi fölé bombázott. Mindkét esetben a védőinknek köszönhetően lövésig jutottunk. A szépítő gólunkat is védőink hozták össze: Kovács Patrik az alapvonalról pontosan adta be a labdát az érkező Nagy Zsombornak, aki közelről a hálóba fejelte a labdát.

A második félidőben is inkább a védőink próbálkoztak lövésekkel. Hej, Kocsis, Kovács Patrik és a csereként beálló Antonov mind megpróbálták veszélyeztetni Pécsi Ármin kapuját, sikertelenül. Fontos esemény volt még, hogy a mindössze 17 éves Kenesei Noel első élvonalbeli mérkőzésén kapott lehetőséget, Kata Misi helyére lépve, és a rövid idő alatt kihasználta a lehetőséget.

JÖVŐTERVEZÉS

A találkozón kiemelendő volt, hogy bár már teljesítettük a bajnokság fiatal-perc ajánlásait, vezetőedzőnk továbbra is bizalmat szavazott több fiatal tehetségnek a kezdőben és csereként is. Ez a jövőre nézve fontos lehet a csapat számára. A szünetben informálódhattam arról, hogy több jelenleg kölcsönben vagy az NB III-as csapatunkban szereplő fiatal tehetség beépítése is kilátásban van a felnőtt csapatba a következő szezonokban.

Ilyen lehet Christian Anokye, Herczeg Botond, Szőke Gergő és Merényi Ádám. Továbbá megtudtam, hogy csapatkapitányunk, Kata Misi iránt több nyugati bajnokságból érdeklődtek (angol másodosztály, MLS, Eredivisie, belga elsőosztály). Az MTK 1,5 millió euró alatti eladási árat nem fogad el, és eddig a legnagyobb ajánlat 1,2 millió euró körül volt.

Misi távozása majdnem biztos, így a pótlásán való gondolkodás időszerű. Javaslom a klubvezetésnek, hogy az eladásból befolyó összeget jól fektessék be, ha Misi külföldre igazol. Korábban tapasztaltuk, hogy ez nem mindig történt meg a lehető legmegfelelőbben (Schäfer vagy Vancsa eladása esetében).

CSAPATRÉSZEK

A következő bajnokságra készülve szükség lesz igazolásokra a következő posztokon: csatár, védekező középpályás, belső védő és jobboldali szárnyvédő. Korábban már említettem, hogy Kovács Matyit a jobboldali szárnyvédő poszton játszatni nonszensz volt, mivel nem tudott olyan mélyről indulni és olyan sokat futni, majd visszaérni védekezni. Fizikuma sem volt meg ehhez a poszthoz. Szerencsére Horváth Dávid mester adaptív volt, és tavasszal Hej Viktort alkalmazta jobboldali szárnyvédőként.

Védekező középpályásra Kata Misi távozása után nagy szükség lesz. Horváth Artúr tehetséges fiatal, de még idő kell neki, hogy beérjen. Thiam már túl van karrierje zenitjén. Belső védő igazolása fontos lenne, mivel ha bárki kiesik a védelem tengelyéből, az egész csapat koncepciója összeomolhat. Csatárt is elengedhetetlen igazolni, hogy tovább bővüljön a választék. A szakmai vezetés preferenciája, hogy ezekre a posztokra lehetőség szerint magyar játékos érkezzen, vagy ha nem is magyar, de NB I-es tapasztalattal rendelkező, akár korábban NB I-ben megfordult személy legyen a kiszemelt.

LEFÚJÁS UTÁN

A kilencven perc után átmentünk szembe és megtartottuk a már hagyománnyá avanzsáló szezonzáró szurkolói kajálást. Zsófi szurkolótársam volt a főszakács, és többed magunk segítségével sikerült összehozni a főzést.

Fotó: Tölcsér Zsófia

A lecsó príma lett, mindenki elégedett volt. Aki hozzájárult mindehhez, annak óriási hálám.

Ilyenkor pláne kiemelten jó érzés MTK-szurkolónak lenni.

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC