nb1.hu

Így értékeltek és így igazolnának az MTK-szurkolók

Vegyes érzések kavarognak az MTK Budapest FC hívei között a most lezárult bajnokságot követően. Mire számítanak a következő szezonban szurkolótársaim? Mit várnak a klubvezetéstől? Fogunk-e igazolni, és ha igen, mely csapatrészekbe? Hogyan értékelik a múlt szezont? Elégedettek vagy sem? Ezekre a kérdésekre kerestem a válaszokat öt szurkolótársam meginterjúvolásával. Most az ő véleményeik következnek.

Zsófi – „Legyen Bogesz a csapatkapitány!”

Zsófi szurkolótársam szerint az elmúlt szezon nem volt borzasztó, de elmaradt a jótól. A következő bajnokságban egy valódi szárnyalást szeretne látni, de ehhez szerinte mindenképpen igazolni kell. Gólerős befejező csatárra és támadószellemű irányító középpályásra lenne szükség.

A klubvezetéstől azt várja, hogy MTK-szellemben vezessék a klubot, ne úgy, mintha a címer és minden, ami hozzá tartozik, azért létezne, hogy nekik fialjon. Mivel Kata Misi majdnem biztosan távozik a szurkolók szerint, Zsófi Bognár Stefinek adná a csapatkapitányi karszalagot, akinek a Fehérvár elleni idegenbeli meccsen meg is kapta a mezét. Idézem őt: „Azt várom, hogy Bogesz lesz az új CSK, – minden szempontból megérdemli ezt a pozíciót, néha már most is ezt lehetett érezni – úgyhogy ideje volna nevén nevezni a gyereket.”

Zsófi továbbá reméli, hogy a szakmai vezetés képes lesz felhozni a jó fiatal játékosokat mentálisan,
hogy ne féljenek a saját posztjukat, egyéni játékukat játszani.

Két realista a többiekkel szemben

Trasi és Krisz barátaim ketten fejtették ki álláspontjukat a fentebb már jelzett kérdésekben a Macskakő kocsma teraszán a múlt héten.

Először Trasi ragadta magához a szót, és elöljáróban megjegyezte, hogy számára ellentmondásos szezon volt ez. Sikerült elérni a kitűzött célt, nem estünk ki azonnal. Ez Michael Boris óta nem sikerült, akkor neki mennie kellett valamiért, folytatta. Az elmúlt 10 év MTK-jához képest viszonylag elégedett, de ez az elégedettség azt jelenti, hogy nem fáj, de nem is örül.

Úgy gondolja, hogy jó lenne visszanyerni azokat a pozíciókat, amiket megszoktunk, és most a realitások talaján maradva nem a bajnoki címekre gondol, hanem egy 4. helyre vagy egy európai kupaindulást érőre. A földtől nem lehet elrugaszkodni. Kiemelte, hogy jó, hogy hozunk fel folyamatosan akadémistákat, akik közül voltak, akik megemberesedtek, például Kosznovszky. Azonban azt várja a klubvezetéstől, hogy ha Kata megy, akkor pótolni kell őt, és nem egy akadémistával, hanem egy rutinos játékossal, aki lehet magyar vagy külföldi, de ne levezetni jöjjön ide. Ez a fontos. Magyart részesítene előnyben, de minőségi külföldi játékos is jöhetne, hiszen korábban már jártunk jól pont ezen a pozíción légióssal, nevezetesen Ramadanival.

Krisz reálisan fogalmazva kifejtette, hogy az elsődleges feladat az, hogy stabilan megvessük a lábunkat az NB I-ben. Szerinte mindenki látja, hogy elengedhetetlen egy gólvágó csatár. Bár nagyon kedveli Némót, ő már túl van karrierje zenitjén a véleménye szerint. Szükség van egy olyan csatárra, aki több mint 50%-os várható gólmutatóval rendelkezik, míg Némóé mindössze 30% volt az elmúlt szezonban.

Nem lehet bármi áron az akadémiára építeni, meg kell hozni azokat a döntéseket, amelyek révén szépen araszolhatunk előre a tabellán a következő években.”

Pozitív meglepetés volt számára, hogy vezetőedzőnk ebből a játékosállományból a maximumot hozta ki. „Nem szidom a játékosokat, mint sokan, de azt látni kell, hogy ha kulcsemberek kiesnek, oda kellenek csereemberek. Egy piros lap vagy sérülés összedöntheti a fordulók alatt felépített kemény munkát” – zárta mondandóját higgadtan.

FöBö – „Edzőkérdés is eldőlhet a következő szezonban.”

„Mindig bizakodva indulok neki egy szezonnak, főleg ha frissen feljutók vagyunk. Most sikerült is bennmaradni” – kezdte mondandóját Föbö, haverom. Ezután magvas gondolatai következtek.

Elismerte, hogy nyilván húzza az ember a száját olyan meccsek miatt, a FTC, Fehérvár és PAFC csapatai elleni vereségek zsinórban, ami háromszor is megtörtént idén. Továbbá az őszi idényben ehhez társult a Mezőkövesd elleni vereség is, akiket csak egyszer sikerült legyőznünk.

Az MTK elmúlt szezonjának értékelése 10 pontban

Kiábrándító szerinte a mínusz 19-es gólarány. Reméli, hogy ha Bobál visszatér és érkezik még egy-két belső védő, lesz változás.

Számára minősíthetetlen volt, ahogyan félénken kiálltunk a Fradi ellen ősszel, majd februárban. Hogy hat, akár hét védővel álltunk fel, és még úgy is kaptunk 5, akár 6 gólt.

Föbö szeretné, hogy a következő bajnokságban ne súroljuk a kiesőhelyet. Ez kulcskérdés, mert érzése szerint stabilnak látszó csapatok jönnek fel az NB II-ből. Nyilvánvalóan bízik abban, hogy lesz nálunk két rosszabb csapat.

A vezetőségtől azt várja, mint mindannyian, hogy tegyen azért, hogy megerősítse a keretet. Föbö behozott az interjúban egy új nézőpontot is, mely az edzőkérdés. Úgy érzi, az első 11 fordulóban fog eldőlni, hogy Horváth Dávid-e a megfelelő ember vagy sem.

Mivel most már nem újoncok vagyunk, az ő szájíze szerint rakhatja össze a csapatot. Tényleg egy első osztályú, nem újonc klubról beszélünk, legalább a felsőház legyen a cél, ne csak a kiesés elkerülése”

– fejezte be az interjút.

Zoli – „Erősítések kellenek több helyre”

„Nagyon nagy elvárásokkal indultam neki ennek a szezonnak. Fiatal és tapasztalt játékosok kohéziójától reméltem, hogy meghozza a várt eredményeket. Dávidban nagy bizalmam volt a bajnokság kezdetén!” – vágott bele a beszélgetésbe nagy elánnal edzőm, barátom, szurkolótársam, Zoli.

Nem szegték kedvét az MTK mellett való évtizedes kitartásától az olyan vereségek se, amelyek a Ferencváros, Fehérvár és Felcsút ellen történtek. Azonban egyre jobban úgy kezdte érezni a bajnokság folyamán, hogy a klubvezetés vagy nem akarja, vagy nem tudja ezt a csapatot megerősíteni.

Fotó: MTK Budapest/Facebook

Richlord, Spalek és talán még Jurina is hagyott maga után kívánnivalót. Nem hozták azokat az eredményeket, amiket Zoli szeretett volna. Jurina mondjuk meccsmegfordító erejű volt az Újpest ellen a két góljával, ezt hozzá is tette. A szájíze keserű, mert ha ezek az erősítések bejöttek volna, akkor azt mondta volna, hogy a vezetőség mindent megtett, de mivel Jurinán kívül nem tettek hozzá semmit a csapat játékához, van hiányérzete.

Zolinál is pozitívum volt a bentmaradás, Borishoz képest is több pontot sikerült szerezni, ráadásul ezt magyar edzővel, sok fiatallal értük el.

A szezon értékelésében kiemelte, hogy számára Demjén visszaesése szomorú, és nagyon reméli, hogy a bajnoki rajthoz újra jó formában fog érkezni.

Ezután rátért az igazolásokra. Reálisan hat érkezőt vár a nyár folyamán hozzánk: két belső védőt, egy jobboldali szárnyvédőt, egy védekező középpályást, egy támadó középpályást, aki jobbszélsőként is szerepelhet, és egy gyors csatárt.

Kádár helyett egy gyorsabb belső védővel számolna, aki hasonló játékstílusú, de egy nem lesz elég. Bobál mellé szükség lenne még egy jobblábas hátvédre, bár Hej Viktor is szépen teljesített – mondta. Stieber cseréje szerinte elengedhetetlen, ezért van szükség egy jobbszélső támadó középpályásra, aki tud beadni vagy középen érkezni gólhelyzetben.

Kata pótlása Zolit is foglalkoztatja, mint az előtte megszólalókat. Végezetül ő is kiemelte egy robbanékony, gólerős csatár nélkülözhetetlenségét.

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC