nb1.hu

Fair Play: nagyon sokat köszönhet az MTK-nak és a szurkolóinak a megyei kiscsapat

Bár az Európa Bajnokság és nemzeti tizenegyünk szereplése miatt az ország futballszerető része lázban ég(ett), történt más fontos esemény is, ami érdekelheti a futballbarát embereket. Június 17-én, hétfőn a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen megrendezte a Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play Bizottsága az éves Fair Play díjátadó ünnepségét, amelyen szerencsém volt részt venni. Köszönet ezért az egyik díjazottnak, a Gesztely FC Sport Bau csapatának és klubelnöküknek, Bacsó Leventének! Itt is óriási gratulációmat nyilvánítanám ki nektek!

Az esemény

A Fair Play-díjátadó ünnepség általában év végén kerül sorra, de hagyománytartó módon olimpiai évben, mindig az olimpia előtt közvetlenül rendezik meg. A díjátadót Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Dr. Bartha Csaba MOB sportigazgató és Dr. Kamuti Jenő, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke nyitotta meg beszédeikkel ebben a sorrendben. Beszédeik összegzései megtalálhatóak ezen a hivatkozáson keresztül a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos oldalán. A Magyar Kupa főszponzora, a MOL is beszámolt az eseményről. Én egy, fontos idézetet emelnék ki.

Dr. Kamuti Jenő idézte Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas orvost és kutatót:

A sport nem csak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze. A sport a test útján nyitja meg a lelket.”

Miért mentem?

Nem titok, hogy miért mentem el erre a díjátadóra. Az azt megelőző héten kaptam Levitől, a gesztelyi klubelnöktől üzenetet, hogy mikor lesz a díjátadó, és örülnének, ha én is, mint MTK-szurkoló megjelennék. Így is tettem. Tudni kell, hogy már nagyon jó sportbarátságra tettünk szert a gesztelyiekkel. Ennek eredménye lett, hogy az MTK Budapest FC és az MTK Baráti Kör közösen, MTK-fanatikusok támogatásával jelölte MOB Fair Play díjra a Gesztely csapatát a ‘Fair Play eszméjének népszerűsítése’ kategóriában, amelyet el is nyert a borsodi kiscsapat. A gesztelyi túráinkról, a fogadtatásról és a kupameccsről írtam is egy hosszú élménybeszámolót az nb1.hu Szurkolók hangja rovatába.

2023 szeptemberében a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Gesztelyen játszott MOL Magyar Kupa mérkőzést az MTK Budapest. A megyei I. Osztályban futballozó Gesztely FC Sport Bau csapata nagyon várta az összecsapást, méretükhöz és lehetőségeikhez képest túlteljesítve kommunikáltak a mérkőzésről, és míg az összecsapás végig nagyon sportszerű volt, a településen egyfajta népünnepélyt varázsoltak a klub dolgozói.”

– áll a MOB Fair Play Bizottságának 2023 évi díjazottjairól készült brossúrájában indoklásként, hogy a Gesztely miért érdemelte meg ezt a díjat. Senki sem fogalmazhatta volna ennél pontosabban! Hajrá, Gesztely, MTK és magyar labdarúgás!

A gesztelyiek egy kis videóval is készültek az ünnepségre, amelyet elérhetővé tettek oldalukon is mindenki számára.

A 2023-as év MOB Fair Play-díjasai:

Fair play cselekedet:

diploma: Aramis SE Futsal (futsal), Márton Véda (úszás), Vlasenko Aleksandr (műkorcsolya), Simon Dániel (fallabda)

Fair play a sport szolgálatában:

diploma: Tóth Erika, Érdy Márta, Loboda Viola
trófea: dr. Téglásy György (az Országos Sportegészségügyi Intézet – OSEI – orvosigazgató főorvosa), Sinkó Andrea (ritmikus gimnasztika szakedző, aerobik edző)

A fair play eszméjének népszerűsítése:

diploma: Gesztely FC Sport Bau labdarúgócsapata
trófea: Csabai Edvin, a Kolonics György Alapítvány elnöke, Kocsis L. Mihály, újságíró

MTK: a valaha volt legjobb idegenbeli túra

Fair play szabadidősport:

trófea: Tóth Ádám és M. Tóth Katalin (streetball)

Fair play életmű:

diploma: dr. Szepesi László (vívóedző), Osztie Géza (tornaedző)

Művészet/Tudomány:

trófea: Nemcsák Károly (színművész)

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC