nb1.hu

ETO-MTK: vészjóslóan vihar előtti, hűvös csend honolt

Az MTK hétfőn este az ETO vendége volt. Kék-fehér csapatom 2-1-re győzedelmeskedett a négy folyó városában. A párharcot egy szomorú esemény is tarkította: Zsóri Dániel, Puskás-díjas csatárunk eszméletét vesztette a győriek kapusával, Ruisz Barnabással való ütközést követően. MTK-szurkolóként jobbulást és mielőbbi felépülést kívánok neked, Dani!

NEHÉZ HELYZETBEN

Horváth Dávid vezetőedzőnk helyébe nem kívántam magamat sem én, sem más szurkolótársam a mérkőzést megelőzően. Ugyanis nem számíthatott két csatárunkra: az eltiltott Németh Krisztiánra és a továbbra is sérült, de már majdnem felépült Futács Márkóra. Továbbá a védelem is hiányos volt: a Szpari elleni bajnokin Kocsis és Vadnai is lesérültek, Nagy Zsombor pedig még mindig nem épült fel. A középpályánkról pedig Spalek hiányzott.

„Bízzunk a sérülésmentes folytatásban” – gondolhatta ezt valamennyi szurkoló a mérkőzés kezdetekor. Sajnos a sors most sem volt kegyelmes csapatunkhoz…

A Rába partján vészjóslóan vihar előtti, hűvös csend honolt.

GYŐRI DOMINANCIA

Az első negyedórában tapogatózó foci zajlott mindkét oldalon. Helyzetig a Győrnek sikerült eljutnia, de Rácz kapusunk nem hazudtolta meg magát és szépen védte a lövést. Támadójátékunk az első félidőben nem igazán volt. Mondhatni, csapatunk hagyta játszani a fiatalokkal kiálló hazaiakat.

Bátran játszottak a zöld-fehérek. Látszott mind a kezdőcsapatukon, mind a játékukon, hogy tét nélküli számukra már ez a mérkőzés. A legidősebb játékosuk nem érte el a 25. életévét. Értelemszerűen ezek a fiatalok bizonyítani akartak, pláne az MTK ellen. Nekik nagyjából ennyi számíthatott. Feljutni nem fognak, de a kieséstől is messze állnak.

Nálunk nem játszott a két első számú csatár, akik egyben húzóemberei a csapatunknak. Bognár nem tudta kellően szervezni elől a játékot. Azt figyeltem meg a korábbi meccseken, hogy akkor tudja jól szervezni a támadásokat, ha Némó elől “húzza őt”. Most viszont Némó nem volt ott. Zsóri pedig elveszett a győri védők gyűrűjében.

Jó páran nehezményezték, hogy miért Zsóri került be a kezdőbe centerként. Jelezném itt is, hogy azért, mert ő az egyedüli klasszikus 9-es Némó és Futács mellett a keretben. Sem Kovács, sem Zuigeber nem középcsatárok eredendően. Ebben a helyzetben Stieber jelenléte foghatta össze valamennyire csapatunkat.

Egy szurkolótárs hölgy megjegyezte Kisbogesz teljesítménye kapcsán, hogy akkor Messi is haszontalan lett volna Xavi és Iniesta nélkül. Én erre csak annyit reagálnék, hogy ez az almát és körtét összehasonlító esete. Meg annyit, hogy nem miattuk lett világbajnok (2022), Copa-győztes (2021) és olimpiai bajnok (2008). Előbbi két tornán a legjobb játékosnak is megválasztották.

A félidő hajrájában már viszont sikerült az ellenfél kapuja elé kerülni. Egymás után elértünk 4-5 szögletet, de mindet semlegesítették a győri védők. Egyik tagunk megjegyezte, hogy statisztikai kimutatást lehetne arról csinálni, hogy hova kellene lőni a szögletet.

A félidő gól nélkül végződött.

SÉRÜLÉS, MENTŐ, FELTÁMADÁS

A következő 45 perc a mi szempontunkból majdnem tükörképe volt az első játékrésznek. Már az első félidőben felismertem, hogy ezt az iramot, amit a hazaiak diktálnak, nem fogják 90 percen keresztül végigvinni, de még 60 percen keresztül sem. A szünetet követően nagyon bekezdtünk. Játékosaink nem voltak elfáradva és megfelelően visszamelegedtek, ellentétben az ETO játékosaival, akik sokszor csak szemmel verték a nálunk lévő labdát.

Mint azt fentebb írtam, a sors nem volt hozzánk kíméletes. Zsóri Dániel eszméletét vesztette a 60. percben és mentő szállította el. Még ott helyben jelezte felénk, szurkolóknak a stáb egyik tagja, hogy jól van. Utána már a kórházból posztolt ő maga, hogy épségben van.

Fotó: MTK Budapest

Ugyan kritizáltam játékát egy korábbi cikkemben, de senkinek, pláne egy MTK-játékosnak nem kívánom, hogy átélje azt, amit Dani átélhetett. Mielőbbi gyors gyógyulást kívánok! És remélem, hogy továbbra is fogod csapatunkat erősíteni az elkövetkező szezonokban.

Zsórit Kovács Matyi váltotta. A lendületünk nem tört meg. Mentünk folyamatosan előre és ennek meg is lett az eredménye. A 65. percben Horváth Artúr egy neki lekészített labdát óriási erővel lőtt meg távolról és a hálóban landolt a bomba. Megszereztük a vezetést! 1-0 ide!

Utána rá 6-7 percre Kisbogesz kétszer is próbálkozott. Először egy távoli löketet zúdított a győri kapura, de ezt hárította Ruisz. Majd Kisbogesz beadása a kapufát találta el.

Kovács Matyi jól szállt be a meccsbe. Jó megoldásokat választott és bevállalt cseleket. És a 81. percben be is érett a munkája: bal szélről fordult befelé és lőtt a kapura, kétgólosra növelve előnyünket.

A hosszabbításban a győriek Huszár szabadrúgásgólja révén szépítettek, de ez már nem osztott, nem szorzott. A viadalt mi nyertük. 3 ponttal távozhattunk haza Budapestre.

VALLOMÁS

„Te vagy nekem, mint földnek az ég,

Te vagy nekem, mint égnek a kék,

Te vagy nekem, mint télnek a hó,

Te vagy nekem, mint csendnek a szó.”

(LGT: Vallomás)

Idestova 5 éve vagyok az MTK ultrája (elsősorban az életkorom miatt vagyok „csak” ennyi ideje). Nem láttam nagy sikereket. Nem egy mindent is megnyerő csapat divatszurkolója vagyok. Az MTK látott szebb napokat és látni is fog szebb napokat. Horváth Dávid az, aki kivezethet bennünket abból a negatív spirálból, amiben lassan 6-7 éve vagyunk.

14 győzelem és 3 döntetlen van a neve mellett az idei szezonban. A klubvezetőség tagjai lapogathatják egymás hátát, de ez nem az ő érdemük. Ez a vezetőedzőnk teljesítménye és ezt nem lehet tőle elvenni.

Az érzést és az élményt pedig tőlünk szurkolóktól nem lehet elvenni. MINDIG itt leszünk az MTK mellett!

Szurkolótársaim láttak már mindent az elmúlt évtizedekben. Megérdemlik ők is és a játékosok is, hogy újra kupát és bajnokságot nyerjünk. Amiben biztos vagyok, hogy én az Ultras MTK-ban sok barátra és egy második családra leltem.

CSAK A KÉK FEHÉR!

EMLÉKEZTETŐ

Merkantil Bank Liga
30. FORDULÓ

ETO FC GYŐR–MTK BUDAPEST 1–2

ETO FC GYŐR

Ruisz– Kovács K., Fodor F., Szujó, Csontos – Kiss Bence (Priskin, 84.), Tuboly – Borsos (Huszár M., 70.), Vitális (Vinkler, 84.), Lacza (Óvári, 78.) – Szendrei Á.

MTK BUDAPEST

Rácz G. – Varjú B., Bobál D., Szépe, Poór – Kata, Bognár I., Horváth A. (Palincsár, 70.) – Stieber Z. (Mezei, 70.), Zsóri (Kovács M., 61.), Zuigeber Á. (Molnár Á., 97.). Vezetőedző: Horváth Dávid

Gólszerzők

Huszár M. (90+1.), ill. Horváth A. (65.), Kovács M. (81.)

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC