nb1.hu

És akkor jött egy újabb defektfoltozó

Pintérre lett volna szükség?

Az elmúlt időszakban sokan hangoztatták: egy Pintér Attila szintű diktátor kellene ide, aki leordítja mindegyik haját, és máris mindenki tudná mi a feladata. Csakhogy annak az lett volna az alapja, hogy adott legyen egy olyan játékosanyag, amely csakis a presszió hatására eredményesebben teszi a dolgát. Pontosabban passzolnak, képesek futtukban átvenni a labdát, megnyerik a párharcokat, betartják a taktikai utasításokat és olyan erőállapotban vannak, amihez már csak egy ilyen fradista k…anyázás hiányzik. És kész is a feljutás. Na, hát ilyen most pont nincs…
Hála a jó Istennek, hogy ezeket a hangokat nem hallották meg a döntéshozók. Jelenlegi helyzetünkben semmi szükség nem lett volna egy ilyen karakterre. Egy másik tábor inkább azt a nézetet vallja, hogy ide a Kárpát-medence Murinnyója is kevés lenne, mert annyira vékony a keretünk. Ebben már talán nagyobb igazság van. De én bízom benne, hogy csak nem ekkora a baj.

Jelöltek és pletykák

Tehát, itt álltunk az elmúlt napokban, lepinezicstelenítve, legatyásodva. Várva, ki vállalja el annyiért, amit Kun Gergőék kínálnak. Fűnek-fának tartozunk, a bérek késnek. Bár érkezett (szóval küldtek egyet…) egy szponzor és rendezte a legsürgősebbeket, de hosszú távra ő sem jelent megoldást.
Supka is a lehetséges megoldások között volt ÁLLÍTÓLAG, bár kétséges volt, hogy azok, akik 4 éve kirúgták, vajon mellette döntenének-e. Gondoljátok el, mekkora blama lett volna Mendelényiéknek, ha Supperrel elindulunk felfelé… Bár, ha jobban belegondolok, ez a gondolatmenet két helyen bicsaklik meg. Egyrészt simán lehet, hogy Mendelényiék már annyira nincsenek benne ebben a döntésben, mint a Kispesti temető portása, másrészről mire kiderül, hogy az új szakvezető sikerre tudja-e vinni a munkát – értsd: legalább stabilizálni tudja a csapat helyzetét a középmezőny első felében -, már rég nem Bozóék lesznek a tulajdonosok… Tehát, ez nem tarthatta vissza Gergőéket Attila személyétől. Talán erősebb lehetett az a logika, hogy egykori szakvezetőnk enyhén sem volt nevezhető soha a fiatalok nagy mentorának.
Jelölt volt még Pető Tamás, aki a Veszprémmel kifejezetten jó munkát végez, de állítólag számára nem csak a fizetés, de a jövőbeli anyagi kilátástalanság sem volt bizalomgerjesztő. Így nagyon távol kerültek a felek a megállapodástól.
Képbe került még Feczkó Tamás is, aki ugyan korábban ért el vezetőedzőként részsikereket, de komoly kudarcokon is túl van már. Tamás pont nem lett volna jó megoldás. Bár kifejezetten jól ért egy csapat összekovácsolásához, játékosai eleinte a tűzbe vennének érte – hiszen emberileg egy nagyon jó fazon -, de később csak be szokott bizonyosodni, hogy a cukiságfaktor kevés egy hosszú távú sikeres munkához. Ahhoz olyan edzői kvalitások is kellenek, amelyeket még nem tudott megcsillogtatni az egykori balmazi sikerkovács.
Már korábban is várták sokan Mátyus Jani kinevezését, aki mire eljött a döntés pillanata pont csapat nélkül maradt. Bár amikor meghallottam milyen tényezők állnak Janek búcsúzása/elküldése mögött, csak kapkodtam a levegőt. Egyelőre nem írnám le, mert még nem tudtam lecsekkolni az információmat a távozás valódi okát illetően.
Reális lehetőség lett volna még Kambi maradása is, de talán Kunék nem szerettek volna ugyanabba a hibába esni, mint Pinezits kinevezésekor, hogy egy rutintalan edzőre bízzák a csapatot. Nem baj, Gyuri, nem is biztos, hogy szükséged volt Neked jelenleg erre a feladatra. Lesz még lehetőséged felépíteni Magad. Akár itt, nálunk is!
Aczél Zoliról is lehetett hallani, akiről az elmúlt években jó hírek érkeznek és a Mislennyel is minőségi munkát végez. Szegény Zoli valószínűleg élete végéig nyögni fogja a Kutasi Robi öngyilkosságával végződő bundás történetet. De talán egyszer majd kaphat egy igazán nagy feladatot, ahol bebizonyíthatja, hogy nem csak kisebb csapatokkal tud sikeres lenni. Százszor megbűnhődte ő azt a történetet, szívem szerint azt kívánom neki, egyszer legyen, majd még egy nagy lehetősége.
Egyesek szerint a Fraditól nemrég kiebrudalt Máté Csaba is jelölt volt, de szerintem őt inkább csak a szurkolók tippelgették. Reális esély nem volt az ő megkeresésére és megbízására.

A befutó

És akkor maradt Csertői Aurél, akire, ha tippmixelni lehetett volna, nem adtak volna 1,3-nél magasabb oddszot. Elég logikus volt, hogy végül ő lesz a befutó. Már akkor sejteni lehetett, amikor a városi legendák szerint az ultráknak is kikérték a véleményét és az első háromba került az ő rangsorukban is. Még abba a képbe is beleillett – ami a jelenlegi vezetők vezérfonala -, hogy legyen valami kispesti kötődése. Bár, alapvetően senki nem úgy emlékszik rá, mint honvédos focista. Hacsak nem azért, mert épp nálunk szenvedte el azt a brutális sérülést, amit épp Mátyus Jani okozott neki. A neten (sajnos) még fellelhetőek a képsorok, amikor egy becsúszást követően csatárunk sípcsontját és szárkapocscsontját egyszerre törte ketté az akkori fagyista. Szörnyű volt látni, ahogy úgy lengedezett az alsó lábszára Aurélnak, mint ahogy nyáron a kertben kifeszített kötélen a frissen mosott lepedőket fújja a lágy szellő.
Szóval mit várhatunk új szakvezetőnktől? Nem tudom, mennyire lesz neki nehéz, hogy állandó segítője, Németh Zoltán nélkül kell elkezdenie a munkát. Nem lennék meglepve, ha azzal az ígérettel csaptak volna Kunnal egymás tenyerébe, hogy erre a kérdésre még télen visszatérnek. Addig marad Kambi és Taki a pályaedző. Csertői nem a legsimulékonyabb szakvezetők egyike. Na, nem egy Pinyő, de nem is egy konfliktuskerülő Supka. Markánsan megfogalmazza a véleményét és van elképzelése a fociról, amit igyekszik is megvalósítani. Hogy korábban miért nem játszott látványos focit csapataival? Eddig nem derült ki. Simán lehet, hogy csak a keretek nem voltak erre alkalmasak és a célfutballt várták el tőle. Nem tudom. Mondjuk szerintem mindenki kibékülne azzal, ha a következő idényben, ha nem is esernyőzgetve, idebőr-odaből flikkflakkokkal, de odajutnánk a bajnoki verseny első két helyezettje közé. Szóval a célfutball oké részemről.

Az első erőpróba

Kezdésként új edzőnknek és Kunnak is ki lehetett érezni a nyilatkozatából, hogy a fiataloktól sokkal többet várnak. Igyekeznek tudatosítani velük, hogy felnőtt futballisták, és törekedjenek úgy is viselkedni, és ennek tudatában dolgozni, és ne a reklamálásra, kényeskedésre és idegbetegeskedésre menjen el az energiájuk java. Halkan jegyzem meg, hogy ezt szerintem mi magunk, szurkolók is elbaszarintottuk egy kicsit, amikor anyatigrisként ugrottunk csapatunk fiataljainak megvédésére a szezonnyitó csákvári durvaságok láttán. Akkor úgy tűnt igazunk volt, ma én már másként látom. Ez az NB II egy ilyen kávéház. Ütnek, vágnak, öt méterről csúsznak be páros lábbal és lekönyökölnek, mint a sz..rt, ha a szitu úgy hozza.
Persze, ludas itt ebben a helyzetben mindenki más is, ne felejtsük ki ebből a rutinosabb játékosokat sem. De ennek szakmai értékelését hagyjuk meg a szakmai stábnak… Azt biztosan állíthatom, hogy Csertői rendbe fogja tenni az öltözőt. Hogy milyen áron? Na az már egy másik kérdés…Olyan lehetőség bizonyára nincs most a kezében, hogy néhányakat látványosan kitesz a keretből, mert darabra is kevesen vagyunk. Bízzunk abban, hogy kellő érzelmi intelligenciával is meg van áldva szakvezetőnk, és megoldja ezt a helyzetet néhány kézigránát játékosok közé dobálgatása nélkül is.
Az időzítés is (majdnem…) kiváló egyébként az új edző kinevezésére, hiszen pont négy nyerhető meccs jön. Kicsit félve írom le ezt a sort, hiszen ilyen szezonkezdet után kicsit komikus ez a meghatározás, de azért engedtessék meg, hogy egy Ajka, Gyirmót, BVSC, Csákvár négyest már hagy nevezzek így, legalább én mint Kispest szurkoló. S miközben örömködöm, mennyire frankó ez a Kun Gergő a kinevezés időpontjával kapcsolatosan, rögtön meg is jegyzem, hogy ennek pont két válogatott szünettel korábban kellett volna bekövetkeznie…
No, szóval megtörtént az, aminek meg kellett történnie… talán még nem késő. Aurél kinevezését jelenleg a legjobb megoldásnak találom. Ha vele sem tudunk kilábalni… Na, ezt a mondatot inkább nem is folytatnám. Sok sikert kívánok neki és reményeim szerint a tisztább fejjel a pályára kifutó játékosainknak is!
Őszintén bízom benne, hogy vége szakad ennek az állandósult defektfoltozásnak ebben a Loksi nyelven értelmezett embertelen dalban, amely évek óta… embertelen gáz…
HAJRÁ HONVÉD! CSAK A KISPEST!
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC