nb1.hu

Elvinnék a Vidi magyar tehetségét, biztató jelek a vihar után – EDZÉSRIPORT FEHÉRVÁRRÓL

Tavaly az utolsó fordulóban harcolta ki az NB I-es bennmaradását a Videoton. A játékoskeret alapos változásokon ment már eddig is keresztül az átigazolási szezonban. A klub pénzügyi lehetőségei a főszponzor távozása miatt megváltoztak. A játékosok testbeszéde és kimondott szavaik azonban bizakodásra adhatnak okot a fehérváriaknak. A csütörtök délelőtti edzésről jelentjük.

DÉLRŐL KERÜLVE

Nem mindig egyszerű eljutni Székesfehérvárra. A Vidi-ZTE mérkőzésre menet például a Magyar Honvédség kötelékében érezhettük magunkat, ma meg akkora dugó nehezítette meg az utunkat, hogy a Velencei-tónál a mindent látó GPS-re hallgatva, letértünk az autópályáról, és a tavat délről megkerülve érkeztünk meg a koronázó városba.

Fehérvár nyugodt volt, amikor délelőtt begurultunk a településre, voltak, akik teraszokon kávézgattak és teázgattak, annak ellenére, hogy az erős hajnali viharnak még bőven voltak szemmel látható nyomai. A Vidi komplexumában viszont kifogástalan minőségűek voltak az edzőpályák, ennek ellenére a tréning közben is működött a locsolóberendezés, hogy az a térfél, amelyiken majd a munka folyik, még tökéletesebb állapotú legyen.

KOMMUNIKÁCIÓ

Miközben néztem a labdás gyakorlatokat, majd a kis területre korlátozódó iramjátékot, azon gondolkoztam, hogy ha Vidi-szurkoló lennék, akkor milyen csapatot szeretnék. Az nyilvánvaló, hogy a világon minden fanatikusnak az a legszebb álma, hogy a kedvence abban az osztályban, amelyikben szerepel, a legjobb helyezést érje el a bajnokság végére.

Ezt viszont nem mindegy, hogyan próbálja meg elérni. Saját nevelésű és honi fiatalokra vagy légiósokra támaszkodva. Mindkét felállással lehet sikeresen és kevésbé jól szerepelni (utóbbira megfelelő példa a fehérváriak előző bajnokságban bemutatott teljesítménye, amikor az utolsó fordulóban dőlt el, hogy nem esnek ki az NB II-be) és mindkét variáció képes megosztani a drukkerhadat. Nekem minden esetben az lenne a szimpatikusabb, ha a saját nevelésűek és/vagy a hazaiak futballisták kerülnének előtérbe, ez a szempont még az eredményességet is megelőzi.

EDDIGI ÁTIGAZOLÁSOK

A Vidi az előző felállásra tette fel a garast, és az átigazolási időszakban eddig végrehajtott manőverei is ezt igazolják (a riport alján lesznek rendezve az eddigi változások – a szerk.). Fontos azonban megjegyezni: hogy a legutóbbi bajnoki szereplés miatt akkor is ezt az utat választották volna a döntnökei, ha marad a főszponzora.

Az edzés egyik legfontosabb pillére az volt a jó hangulat mellett, hogy a játékosok végig biztatták, segítették egymást, amikor meg a játékra került sor, akkor is építő jelleggel szóltak a másikhoz, ha hibázott. A majdnem kiesett Videoton egyik legnagyobb baja ugyanis az volt, hogy a futballisták a meccsek közben sem nagyon kommunikáltak egymással – semmilyen szinten.

REHABILITÁCIÓK

Fontos még megjegyezni, hogy a műtétje után lábadozó Fiola Attila különmunkát végzett (kemény futóedzésen kellett izzadnia), Szabó Levente is rehabilitációját végzi, Dárdai Palkó viszont ott volt a többiek között. Értelemszerűen az eddig lejátszott, nyári felkészülési találkozókon még egyikük sem tudott pályára lépni.

EDZŐI MEGLÁTÁSOK

Az edzés után elsőként Bartosz Grzelak vezetőedző válaszolt a sajtó munkatársainak a kérdéseire, aki magyarul köszöntött mindenkit. Elmondta, hogy olyan Videotont szeretne a következő bajnokságban a mérkőzéseken, melynek tagjai sokkal intenzívebben játszanak, többet sprintelve, egymást még jobban segítve. A szakvezető egyébként a tavasszal többször is arról panaszkodott a bajnokik után, hogy ezeket a jellemvonásokat hiányolta a játékosaitól. Ez egyébként egybefügg azzal, hogy szavakkal sem segítették egymást a fehérváriak a kilencven percek során, kivéve talán a Vasas elleni, utolsó fordulóban megrendezett találkozón.

Grzelak elmondta, hogy a legutóbbi edzőmeccsükön, az NK Osijek ellen az általa kérteknek már szemmel látható jelei voltak, azon az úton kell továbbhaladniuk (a fehérváriak 2-0-ra győztek – a szerk.). Kijelentette, a Vidi kellemetlen ellenfél lehet valamennyi ellenfelük számára. Az eddig elvégzett munkáról leszögezte, hogy élvezi, hogy fiatalokkal dolgozhat együtt, de tisztában van azzal, hogy emiatt és azért, mert új csapatot építenek, lehetnek majd nehezebb pillanataik is.

ÁTIGAZOLÁSI TERVEK

Az angolul válaszoló Grzelak után Juhász Roland következett, aki egyből megkapta a kérdést, hogy milyen nyelven kérdezzünk tőle, mire lazán csak annyit válaszolt, hogy németül…

A sportigazgató a legfontosabbal kezdte: annak ellenére, hogy távozott a főszponzor, a Fehérvár FC stabil anyagi lábakon áll. Az ezzel kapcsolatos mondanivalójának az volt a lényege, hogy nincsenek pillanatnyi gondjaik, de értelemszerű, hogy nem ugyanolyan mesés a helyzet, mint eddig volt.

Ez egyébként az átigazolási politika mellett abból is látszik, hogy a Vidi többször is kommunikálta már, hogy a következő bajnokságban a biztos bennmaradás a célkitűzés. Erről most is beszélt, de hozzátette, stabil csapat építése a tervük. Meglátásom szerint ez a helyes kinyilatkoztatás, mert felesleges majdnem teljesíthetetlennek tűnő célt elvárni egy újraformálódó, fiatal csapattól.

Juhász leszögezte, hogy nem érzi, hogy nehezebb dolga lenne az átigazolásoknál amiatt, hogy majdnem kiestek, mert az új játékosok nem a múlt, hanem az előttük álló lehetőségek miatt igazolnak a klubokhoz. Azt viszont hozzátette, hogy a Vasas elleni mérkőzésük olyan volt, amit senki nem akar újra átélni.

Juhász két eddigi érkezőről külön beszélt. A Kecskemétről visszahozott Zeke Márióról elmondta, már a télen is gondolkoztak azon, hogy visszahívják, ám végül úgy döntöttek, hogy jót tehet neki még egy fél év Kecskeméten, ahol folyamatosan játszhat. A kazincbarcikai kölcsönszerződéséből visszatérő Kovács Bencéről meg azt állította, hogy több NB I-es csapat kívánságlistáján is szerepel, ami jelzi, hogy nagy tehetség.

Kijelentette, hogy két játékost szeretnének még igazolni a támadósorba, mert megítélésük szerint a védekezésük stabilizálódott, ezen a téren rendben vannak, de a támadójátékuk még erősítésre szorul. Hozzátette, hogy vannak még piacképes játékosaik, de eddig egyikükért sem érkezett olyan ajánlat, ami a klub számára elfogadható lenne.

A helyszínen lévő sportújságírók egyébként úgy tudják, hogy egy távozója még biztosan lesz a Vidinek…

A JÖVŐ

A Videoton, a távozó főszponzor miatt Fehérvár FC néven, új utakon folytatja a pályafutását. Abban biztos vagyok, hogy a legtöbben örülnek neki, hogy elsősorban fiatal magyarok kerültek a klubhoz, illetve amiatt is boldogok, hogy olyanok is bőven vannak a játékoskeretben, akiknek érzelmileg fontos, hogy ennek a klubnak lehetnek a játékosai.

Az edzés tényleg jó hangulatú volt, a kérdés csak az, hogy ha bekövetkeznek a hullámvölgyek, amik mindig érkeznek, ha egy csapatot újjáépítenek fiatalokkal, akkor is megmarad-e a játékosokban az egyik legfontosabb tulajdonság, ami nélkül nem futball a futball.

Mert a labdarúgás még mindig csapatjáték.

Egy csapat akkor jó, ha a tagjai segítik egymást, tettekkel és szavakkal. Akkor is, ha nem sikerül valami.

És ezt úgy teszik meg, mint a csütörtök délelőtti edzésen a Fehérvár FC játékosai…

A VIDI EDDIGI EDZŐMECCSEI

Fehérvár FC–DAC 1904 0–5

Fehérvár FC:

Kovács D. (Rockov, a szünetben) – Csongvai (Kiss Marcell, a szünetben), K. Larsen (Ódor, 61.), Spandler, 61. (Husvéth, 61.), Zeke (Bedics, a szünetben) – Rúben Pinto (Kovács Bence, a szünetben), Bambock (Ambach, a szünetben) – Lirim M. Kastrati (Menyhárt, a szünetben), Houri (Kecskés M., 61.), Schön (Pető, a szünetben) – Katona Mátyás (Tóth T., a szünetben).

Fehérvár FC–Dunaújvárosi FC 2–0

Fehérvár FC:

Rockov (Kovács D., a szünetben) – Bese (Tóth T., 46.), Csongvai, Spandler (Szerafimov, 46.), Pinto (Kovács B., 46.), Zeke (Hangya, 46.), Bambock (Pető, 46.), Kastrati, Houri, Schön, Katona M.

Gólszerzők:

Katona M., Csongvai

NK Osijek (horvát)–Fehérvár FC 0–2

Fehérvár FC:

Kovács D. – Csongvai (Bese B., 76.), Larsen (Szerafimov, 76.), Spandler, Zeke – Rúben Pinto (Kovács B., 70.), Bambock (Pető, 70.) – L. Kastrati (Menyhárt, 83.), Houri, Schön – Katona M. (Kodro, 63.)

Gólszerzők:

L. Kastrati, Kodro

EDDIGI ÁTIGAZOLÁSOK

Érkezők:

Franck Bambock (francia, Grenoble Foot), Berki Marcell (Red Bull Salzburg), Spandler Csaba (Puskás Akadémia)

Kölcsönből visszatérők:

Kovács Bence (Kazincbarcika), Zeke Márió (Kecskeméti TE)

Távozók:

Alef, Claudiu Bumba (ETO FC Győr), Marcel Heister (Ludogorec Razgrad), Kojnok Zsolt (Mezőkövesd), Kovácsik Ádám, Jevhen Makarenko, Loic Nego (Le Havre AC), Artem Sabanov (FK Polisszja Zsitomir), Stopira

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC