nb1.hu

Élménybeszámoló Szófiából: tüntetés, rendőrattak, szurkolás és az ünneplés

Kaotikus előzmények után, szintén viharos körülmények között rendezték meg végül Szófiában, a Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban a Bulgária – Magyarország (2-2) (számunkra egyértelműen sorsdöntő) Európa-bajnoki selejtezőt, november 16-án este magyar idő szerint 18 órakor. A bolgár fővárosban mondhatni minden szempontból megállt az idő és az élet, szó szerint és átvitt értelemben is.

ÖSSZPONTOSÍTÁS

Mindenki az esti összecsapásra figyelt, illetve a város maga olyan volt, mintha visszamentünk volna az időben a 90-es, 2000-es évek Budapestjére. Továbbá a bolgár szurkolók készülődtek a mérkőzést megelőző demonstrációra, amelyről szintén részletesen szeretnék beszámolni, helyszínen készült videóval illusztrálva.

Megjegyzés: Az időt ezentúl helyi (bolgár) időnek megfelelően fogom jelezni.

AKKREDITÁCIÓ

A sajtóakkreditációkat a szófiai Grand Hotel Millenium recepcióján lehetett átvenni délelőtt 10 órától. Én 12:30-ra érkeztem a Hotelba, ahol rövid várakozás után a főrecepcióhoz irányítottak. Ott elsőre meglepő módon nem a kért sajtóakkreditációkat adták át nekem, hanem a harmadik emeletre irányítottak. A harmadik emeleten viszont a válogatottunk táborozott; amint megtudtam, épp készült mindenki az ebédhez. Visszamentem tehát a recepcióra, és még egyszer világossá tettem, hogy miért jöttem, egyszerűbben is fogalmaztam („press cards), és a főrecepciós már készségesen hozta is őket. Még egy meglepő kérdést intézett hozzám, még pedig hogy minden médium akkreditációját elviszem-e? Mondtam, hogy nem, csak az NB1.hu-ért és a Sport365-ért jöttem.

Ezután én is megindultam ebédelni, majd átadtam az akkreditációkat az NB1.hu helyszíni tudósítójának. Ekkor volt még időm bőven a tüntetésig, szóval elkezdtem gyalogszerrel felfedezni a fővárost.

SZOVJET METRÓ

Már előző nap, megérkezésemkor belecsöppentem a szófiai éjszakába egy kicsit, leszállva a régi jó szovjet metróról. Mivel nem volt internetem, tettem egy próbát és befordultam az első éjjel nappali trafikba, ami tipikusan úgy nézett ki, mint nálunk a régi trafikok, a Nemzeti Dohányboltok előtti időkben. Kis hely, 1-2 négyzetméteren összezsúfolt dolgok. 6-7 hűtő telepakolva sörrel és üdítőkkel. A pultban pedig ott virítottak a színes dobozos cigik, ahogy korábban Magyarországon is. Ezzel az elánnal vettem is egy doboz piros Marlborot. Átszámolva kemény 1800 forintomba került.

Tovább battyogva az éjszakában szembeötlött egy lepusztult épületegyüttes a Silvinska sugárúton. Ilyen lepusztult, lakatlan indusztriális, szocialista épületek voltak dögivel Budapesten is, csak idővel elbontották őket. Szófiában ezek az épületek még őrzik magukban a rendszerváltás előtti időket.

A PIACON ÚJSÁGÉRT

Visszatérve a mérkőzés napjára, nekivágtam tehát Szófia sűrűjének, és a központi helyen fel is fedeztem egy piacot. Gondoltam magamban, itt csak lesz egy klasszikus újságos bódé, ha már 2003-at írnak itt, bolgárhonban.

Ellavíroztam tehát a bolgár, török és roma piaci kofák között, közben vigyáztam, mert a bolgár babuskák sokszor Forma-1-es versenyzőnek képzelték magukat a banyatankjaikkal. Láthatóan csak arra figyeltek, hogy valamelyik hentes-, vagy zöldségespultnál ők jussanak először sorra.

A piacon nem találtam sajnos újságost, de az utca végén bementem egy Billába, ami nagyjából olyan, mint nálunk a Penny Market, és ott két biztonsági őr megmutatta, hogy merre találok újságost. Hozzátették, hogy csak bolgár nyelvű újságokat árulnak. Pont arra volt szükségem! 5 perc séta után már a bódénál is álltam és megvásároltam a TEMA SPORT november 16-i számát.

MIT ÍRTAK A LAPOK?

Nagyon régen volt a kezemben nyomtatott sajtó, meg akartam újra tapasztalni milyen az illata. Régi szép emlékeket idézett fel bennem, amikor még kölyök voltam, és nagyim rendszeresen vette a Blikket és alkalmanként nekem a Nemzeti Sportot.

Fotó: Tóth Atilla Ferenc

A TEMA SPORT címlapján nem is lehetett más, mint Boriszlav Mihajlov a Bolgár Labdarúgó Szövetség elnöke, aki ha minden vád, pletyka igaz, amit állítanak róla, akkor kétségtelenül egy fekete öves bűnöző, és a bolgár labdarúgás kiárusítója a fogadási maffiának.

Fotó: Tóth Ferenc Atilla

Az első oldalon hosszas elemzés olvasható az esti párharcról, a negyedik oldalon meg a Bolgár Labdarúgó-szövetség kétes ügyeiről és a készülő tüntetésről tájékozódhat a bolgár sportbarát közönség. Látható egy közös kép Mihajlov elnökről és Jordan Lecskov korábbi elnökhelyettesről, akit korrupcióért már többszörösen elítéltek. A tüntetést szervező oldal ki is posztolta a telefonszámát a Facebook-eseménybe, hogy meg lehet neki köszönni a bolgár foci lerohasztását.

SEGÍT AZ INTERNET IS

November 17-én már a TEMA SPORT honlapján az a vezető hír, hogy Mihajlov elnök idézést kapott a Korrupcióellenes Bizottságtól vizsgálatra, és úgy tudni már be is vonult kihallgatásra Szófiában.

Másik fontos hír, hogy Emil Kosztadinov jelenlegi elnökhelyettes nemes egyszerűséggel beintett a tüntető szurkolóknak, és azt mondta, hogy az agressziójukat látva helyes döntés volt a zárt kapus mérkőzés.

Dimitar Berbatov legendás bolgár labdarúgó kint volt a tüntető tömegben, és azt nyilatkozta, hogy Kosztadinov bemutatása a szurkolóknak mindent jól összefoglal. Ő kint volt, és elmondása alapján a bolgár szurkolói társadalom félretett minden rivalizálást egy cél érdekében. Nem a válogatott ellen tüntettek, hanem a döntéshozók ellen.

TÜNTETÉS ÉS RENDŐRATTAK

A szurkolói demonstráció a változásért, Mihajlov elnök lemondásáért a Vaszil Levszki Stadion elé volt meghirdetve 17 órai kezdettel. Én 17:30-kor késve érkeztem a helyszínre, de utólag megnyugodtam, hogy a tiltakozás is nagyjából csak akkortájt indult meg. Ráadásul egy félreesőbb helyen. A stadiont hermetikusan lezárták a bolgár készenléti rendőrök. Százával érkeztek a konvojok. Miután sajtókártyával beengedtek, a stadion területére menten; felkerestem a rendőrsorfalat és a túloldalt duzzadó tömeget. Az eseményben közel 2000 ember jelezte a részvételét. Ebből nagyjából az elején 400-an voltak ott, majd ez nőtt meg közel 1000 főre.

Fotó: Filippov Gergely

Óriási készültség volt a rendőrség részéről. A szurkolók egy ponton úgy döntöttek, hogy kicsit „meghajtják” a kékeket. Tüzeket gyújtottak be, és szurkolói rigmusokat skandálva gyalogoltak előre.

 

Bő fél órával a mérkőzés kezdete előtt megindult tömegoszlatás tonfával, vízágyúval, könnygázzal. A rendőrség erőszakkal szorította ki a szurkolói tömeget a stadion utcájából. Majd megindult az aréna körüli parkban a „fogócska”. Már javában zajlott a meccs, mikor a park másik végéből hallottuk a szurkolói „csatakiáltásokat” és a rendőrkocsik szirénáját.

Fotó: Filippov Gergely

Az eseménybe feltöltött képek alapján az összecsapás komoly következményekkel is járt.

Több bolgár honlap, Facebook oldal élőben közvetítette a tüntetést és elemezték a helyzetet.

Teljes szolidaritásom a bolgár szurkolóké! A focit nem vehetik el tőletek!

ÖSSZECSAPÁS A STADIONBAN

Míg lenn az utcán nem volt kegyelem a bolgár szurkolóknak, addig megkezdődött, amire mi magyar emberek leginkább vártunk hetek óta. A sorsdöntő mérkőzés, amelyen, ha egy pontot is szerzünk, kint vagyunk a 2024-es Európa-bajnokságon.

Szoboszlai igazolta a labdarúgás egyik legősibb szabályát

Már a 10. percben gyors vezetéshez jutottak a mieink Ádám Martin révén. Szoboszlai beadása tökéletesen érkezett a támadó fejére, aki a bolgár hálóba bólintotta a labdát. 0-1!

Ezt követően kicsit visszaesett a játékunk és ezt ki is használta a bolgár válogatott. A 23. percben Delev kapáslövésével egyenlítettek. Újra egálban volt a két csapat.

LAPHÁBORÚ

A lengyel játékvezető nem fukarkodott a lapokkal ezen a mérkőzésen. Egy-egy piros lapot ki is osztott mindkét csapatnak a mérkőzés során. Az elsőt Valentin Antov kapta, aki Ádám Martinnak rúgott oda. Mivel már volt egy sárgája és még reklamált, egyértelmű volt a kiállítás.

A mi nemzeti 11-ünkből Kerkez Milost állította ki a játékvezető. Kerkez ellenfelére vezette rá a labdát, de Daniel Stefanski szabálytalannak ítélte meg, és a második sárgája után villant is Kerkez előtt a piros lap. Így a második félidő jelentős részére 10-10 ember maradt a pályán.

TÉNYLEG MEGÁLLT AZ IDŐ

Többen mondták, hogy 2002 óta még ez a stadion se változott semmit. Minden ugyanolyan maradt, mint 20 éve. Pedig itt még európai meccseket is játszottak azóta. A sajtórészen nem voltak elkényeztetve a sajtómunkások. Konkrétan csak vizes palackok voltak kitéve, semmi egyéb. Mondtam, hogy tulajdonképpen akár még rá is lehetne gyújtani. Erre mondták páran, hogy kint a lelátón, rá lehet gyújtani nem szólnak érte. „Tényleg megállt az idő itt.” -konstatáltam és kimentünk egy cigire.

DRÁMA A KÖBÖN

Nem is a mi válogatottunk lenne, hogyha az izgalmakat nem a végére hagynák. A bolgár alakulat a 78. percben 11-eshez jutott, amit értékesített is Kiril Despodov. Ezt követően az utolsó 10 percben futnunk kellett az eredmény után. Helyzetet helyzetre halmoztak a mieink, de egyik sem talált be a kapuba. Szoboszlai több szabadrúgást is megeresztett a bolgár kapura, de egyik se volt eredményes. Párak már lemondóan álltak a sajtórészen.

És az utolsó utáni percben jött a katarzis. Az egyenlítő (ön)gól. Szoboszlai betekerte a tizenhatoson belülre utolsó szabadrúgását és Alex Petkov fejéről pattant be a hálóba a labda a 96. percben!! Ezzel Magyarország megszerezte Szófiában az 1 pontot és ott lehet a jövő évi Európa Bajnokságon! Gratulálok a válogatottnak szívből! Hajrá Magyarország!

ÜNNEPLÉS

Szerencsére nem volt végül szurkolástól mentes a pálya. A lelátóra beengedtek pár tiszteletjeggyel rendelkező magyar szurkolót, akik egy része Főnix Goldballos volt. Jelen volt Szoboszlai Zsolt, Szoboszlai Dominik édesapja is, aki nyilatkozott az NB1.hu-nak.

Szoboszlai Zsolt: a fiúk szeretik a drámát

A sajtótájékoztató, és a játékosok reakciói után egy kisebb magyar ultracsoport várta a csapatbuszt és hangosan szurkolva kérték, hogy a válogatottunk jöjjön ki ünnepelni egyet. Meg is szólalt az Éjjel soha nem érhet véget örökzöld a hangfalról. Mind a játékosok, mind a szurkolók teljes örömmámorban úsztak. Ilyenkor jó érzés magyarnak lenni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC