nb1.hu

Csongvai nagyot köszönhet Kruscsicsnak, visszatért a Vasas reménysugara

Vasárnap az OTP Bank Liga 19. fordulójának a zárómérkőzése már kiesési rangadó volt. A remek hangulatú találkozón az Újpest 1-0-ra győzött a Vasas otthonában. Már Csongvai Áron és Katona Mátyás nélkül. Visszatekintésünket a lényeggel kezdjük.

HARC A KIESÉS ELLEN

Vereségével az utolsó Vasas nagyon nehéz helyzetbe került. A 17 pontos angyalföldiek 3 egységgel vannak lemaradva a tabellán a 10. Mol Fehérvár FC mögött. A 9. helyezett Újpestnek meg 5 az előnye…

A Vasas pénteken Zalaegerszegre látogat, majd fogadja a Kisvárdát, utána megy a Vidihez és a Kecskeméthez…

Az Újpest folytatja idegenbeli turnéját. A népligeti és az angyalföldi kalandozásait követően Kisvárdára és Kecskemétre látogat. Utána a DVSC utazik a Szusza Ferenc Stadionba.

REMÉNYSUGARAK

Feczesin Róbert

Feczesin  a Vasas új tulajdonosi körének az első nagy igazolása volt, Jova Leventével együtt. Utoljára viszont november 10-én, a Kispesten elszenvedett 2-0-s vereség alkalmával játszott. Három percet kapott, azóta sérült volt.

Az NB1.hu viszont Kondás Elemér vezetőedzőtől a kispestiek elleni, Magyar Kupában elért 2-0-s, angyalföldi siker után már megkérdezte, hogy milyen állapotban van a támadó. Kondás akkor azt válaszolta, hogy már a lilák elleni rangadó előtti találkozón is az volt a terv, hogy becseréli. Annak a mérkőzésnek a menete azonban másképpen alakult.

Vasas FC

Feczesint vasárnap a 75. percben vetette be a szakvezető. A társak azonnal keresni kezdték a labdákkal. Leginkább az egyébként remeklő Diaby ellen vívott kiváló légi csatákat. Veszélyes volt kapura, a társaknak is előkészített.

A Vasas ugyan azóta megszerezte a DAC-tól a szintén center poszton bevethető Balogh Norbertet, de Feczesinre is szüksége lesz a továbbiakban.

AZ ÚJPEST MAGYARJAI

Katona Mátyást és Csongvai Áront nem nevezte a meccskeretbe az Újpest. A kezdés előtti közleményben jelezte a klub, hogy azért, mert zajlanak a tárgyalásaik az azóta már végbement átigazolásaikkal kapcsolatban.

Azért nem játszottak a Vasas ellen, mert ha megsérülnek, az Újpest nem kap értük rekordközeli átigazolási díjat. A modern focinak meg tetszik vagy sem, elengedhetetlen kelléke a pénz.

Milos Kruscsics vezetőedző is erről beszélt vasárnap este a meccs utáni sajtótájékoztatón az NB1.hu kérdésére válaszolva. Kruscsics egyébként nyugodtan jelenthette ki, mennyit köszönhet neki a két játékos. Katonában végig megbízott, Csongvainak meg ő találta ki, hogy lépjen visszább egy sorral a védelem tengelyébe.

Az Újpest kezdőcsapatában azonban így is volt három, fiatal magyar tehetség. Csoboth Kevin végig agilis volt, a győztes gólt is ő szerezte meg. A Nyíregyházától megszerzett Szabó Bálint, illetve a Vasas Kubala Akadémián nevelkedett Varga György is újra bebizonyította, hogy lehet rájuk számítani. Előbbi jóval többször játszott már az NB I-ben. Mindhárom tehetség hosszú távú megoldás lehet az Újpest számára.

Újpest FC

Ha csak nem jön értük visszautasíthatatlan ajánlat…

Kruscsics, szintén az NB1.hu kérdéseire válaszolva elmondta, hogy

„A közvetlen riválisokat legyőztük, remélem, most már lendületet kapunk. Hét közben a Magyar Kupában a Puskás Akadémia ellen is megérdemeltük volna a továbbjutást. Sok a tehetséges magyar játékos a keretben, szeretek velük dolgozni, és mély vízbe dobni őket.

A MEZŐNY LEGJOBBJAI

Csongvai már nem játszott, így Diaby visszatért a kezdőcsapatba. Hadúr volt a földön és a levegőben is. Novothny Somának nem volt túl sok esélye ellene, a Feczesinnel vívott párbaja végig remek volt. Kár, hogy nem a kezdéstől a lefújásig volt átélhető.

Újpest FC

Tim Hall a Honvéd ellen 11-est, az FTC ellen öngólt hozott össze. Ez van, ha egy középső védő nagyot hibázik. Mert az gyakorlatilag (legalább fél) gólt jelent. Viszont az említett meccseken (egyéb szituációkban) és Angyalföldön is bizonyította, hogy megvan az alapképessége ahhoz, hogy állandóan hasznára legyen a csapatvédekezésnek.

NYOMÁS A VASASON

A tabella a racionalizmus alapja a labdarúgásban. Rápillantva azt látjuk, hogy az angyalföldiek az utolsók. Kondás Elemér vezetőedző is beszélt a kialakult helyzetről.

„Foglalkozni kell a tabellával, de azt mondtam a játékosainknak, gyűjtögessük a pontokat és akkor jönnek a győzelmek. Remélem, legközelebb már sikeresek leszünk.

AZ ATMOSZFÉRA

A Vasas és az Újpest szurkolói jóban vannak egymással. Pár perce ment a mérkőzés, amikor a lila-fehér drukkerhad belekezdett a Vasas éltetésébe. Ütemes vastaps járt érte cserébe. Majd később fordítva is ez történt.

Újpest FC

A vendégszektorba elfogytak a jegyek, de úgy, mint a régi szép időkben, a hazaiak között számtalan újpesti foglalt helyet. Az, hogy az északiak rangadóján a déli szurkolótáborok (FTC, Kispest) jó alaposan megkapták a magukét, nem okozott meglepetést.

Vasas FC

KÖVETKEZTETÉS

Végig volt mire figyelni, a hangulat még élvezhetőbbé tette a meccset. A második félidőben valóban már a Vasas volt a jobb, ám a tavaszi bajnokikon rúgott egy gól az nagyon kevés, hiába nem tudta sem az FTC, sem a Puskás Akadémia hazai pályáján legyőzni a piros-kékeket. Előbbi 0-0, utóbbi 1-1 lett.

Az Újpest elsőre jól pótolta Csongvait és Katonát, most tűnt a legrendezettebbnek a csapatvédekezése. A továbbiakban az is fontos lesz a lilák számára, hogy a fiatal magyarok, illetve a Diaby-Hall kettős mellett Ognjen Mudrinski hogyan teljesít.

Vasárnap úgy tűnt, fizikálisan sokkal jobb erőállapotban van, mint volt például az első meccsén a Honvéd ellen…

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC