nb1.hu

Ciprusról jelentjük: magyar invázió Nikolics bajnoki meccsén

Mint az NB1.hu megújult blogszekciójában már jeleztük: a tavalyi évhez hasonlóan idén is Cipruson edzőtáborozik a BLSZ III. osztály 2. csoportjában szereplő Tempó FFC. A csapat tagjai úgy döntöttek, szurkolnak egy jót a magyaroknak egy jónak ígérkező ciprusi bajnokin.

A FELKÉSZÜLÉS

A csütörtök esti landolás és a szállásfoglalás után, pénteken megkezdődött a csapat felkészülésének érdemi része is: a keret tagja 7.45-kor találkoztak a szálloda portáján, Tóth Balázs vezetőedző vezérletével kisétáltak a közeli tengerpartra, és mintegy 45 perces futással indították a napot.

A kocogás után nyújtás és labdás bemelegítés szerepelt a programban, a kapusokat is kellőképpen megmozgatva.

A reggeli foglalkozás után csendes pihenő majd a konditermi foglalkozás várt a focistákra, akiket a gárda középpályása, Baranyi Péter, aki civil foglalkozását tekintve személyi és erőnléti edző, vette kezelésbe csapattársait, a lábak után a felsőtestet is alaposan megdolgoztatva.

VÁLOGATOTT MEGHÍVÓ

Cipruson két magyar válogatott labdarúgó is légióskodik. Az élvonalbeli AEK Larnaca csapatát erősíti Gyurcsó Ádám, és a pár hete Törökországból a szigetországba költöző Nemanja Nikolics.

Miután a 20-szoros válogatott szélső megtudta, hogy az FFC a közelbe érkezik, a teljes magyar küldöttséget meghívta csapata hazai, bajnoki mérkőzésére.

A fiúk délutáni programjában, így egy közel egyórás lárnakai út és a meccsnézés szerepelt.

A FÖLDRENGÉS HATÁSA

Mivel, a csapatot vendégül látó Courtyard Long Beach Holiday Resort, Ciprus északkeleti részén, hivatalosan az Észak-ciprusi Török Köztársaság befolyása alatt lévő területen található, a törökországi földrengés hatalmas tragédia ebben a térségben, és ennek a mindennapokban is érezni hatását.

A helyi becslések szerint a halálos áldozatok száma akár a 50.000 főt is elérheti, hiszen a törökországi térségben fagypont körüli a hőmérséklet, így egyre kevesebb az esély arra, hogy túlélőket találjanak a mentőalakulatok…

A hétfő hajnali órákban bekövetkezett földrengés a hetedik leghalálosabb természeti katasztrófa ebben az évszázadban, a kirándulás előtti közös ebédnél a csapat tagjai együttérzésüket kifejezve egy közös imát mondtak el az áldozatokért. A földrengés sújtotta területen hét magyar mentőcsapat segédkezik, közel 50 embert mentettek már ki a romok alól.

A MECCS

A ciprusi élvonal 23. fordulójában az AEK Larnaca fogadta a sereghajtó Chloraka együttesét.
Gyurcsó sérülés miatt nem léphetett pályára, de Nikolics a kezdő tizenegy tagjaként vonult a gyepre, először kiváltva ezzel a „Ria-Ria, Hungária” rigmust a magyar szurkolókból!

A zöld-sárga színeket viselő AEK Larnaca 1994-ben alakult, két klub, az EPA Larnaca és a Pezoporikos fúziójából.

Lárnaka városa időszámításunk után a görög birodalom része is volt, ebből a korból származik a legenda, miszerint az athéni sereg vezetője, Miltiadész fia, Kimon életét adta a város védelmében, ezért is szerepel Kimon a klub címerében.

Ciprus legrégebbi városának csapata kétszeres kupagyőztes, de még nem nyert ciprusi bajnokságot, (ötször viszont másodikként zárt) és az Európa Ligában is többször szerepelt.

Az idei kiírásban a B csoportban (Rennes, Dinamo Kijev, Fenerbahce) szerezte meg a 3. helyet, folytatva ezzel a Konferencia Ligában. Gyurcsó Kijevben győztes gól szerzett, nem véletlen, hogy a magyar válogatott közönségkedvenc a szurkolók körében.

A történelmi bajnoki címre hajtó hazai együttes nem kezdte jól a találkozót, hiszen az utolsó helyezett vendégek a 20. percben megszerezték a vezetést. Igazán komoly lehetősége nem is volt az AEK-nek az egyenlítésre, így 0-1-gyel fordultak a felek.

A második játékrészben Nikolics szép passzát követően lesgólig jutottak a hazaiak, majd a 61. percben a 43-szoros magyar válogatott csatár közel járt az egyenlítéshez, de nagy lehetősége kimarad.

A 65. percben a vendégek újabb góllal sokkolták a hazai drukkereket, de hosszas VAR-ozás után, végül nem adták meg a találatot.

A 14. csapatos élvonal utolsó helyezettje próbálta tördelni a játékot és egy-két játékosa a görög dráma eszközeihez nyúlt: szimuláltak, folyamatosan ápolást kértek, és sokáig eredményesen is őrizték a számukra bravúros eredményt.

Az utolsó percekben Nikolics egalizált, de les miatt ezt a találatot is érvénytelenítették.

A 89. percben azonban, a hatalmas hazai fölény már érvényes gólig is érett, így az AEK Larnaca végül döntetlennel zárta a mérkőzést. Nikolics végig játszott 90 percet és közel járt ahhoz, hogy a második meccsén, a második gólját is megszerezze zöld-sárgában.

A meccs után, az FFC tagjai találkoztak a két labdarúgóval, Csoma Gábor, a klub elnöke a meghívás viszonzásaként egy FFC mezt ajándékozott Gyurcsó Ádámnak, amiről már megmutattuk a fényképet.

MAGYAR REAKCIÓK

Természetesen, közös képek is készültek a két válogatott labdarúgóval, illetve a játékosok az NB1.HU-nak is készségesen nyilatkoztak:

Nagyon örülök, hogy ennyi honfitársam látogatott ki a meccsünkre, így külön fájó számomra, hogy sérülés miatt nem léphettem pályára”

– mondta a 31 éves szélső.

„Sajnálatos, hogy nem tudtunk nyerni itthon, remélem ez a két pont nem fog hiányozni a végelszámolásnál. A felépülésem jól halad, pár nap és reményeim szerint játékra is jelentkezhetek.”

Gyurcsó kérdésünkre azt is elárulta, hogy klubja vezetői kikérték a véleményét korábbi klubtársáról, és természetesen nagyon örül Nikolics érkezésének.

Az AEK-kel az idény végéig szóló szerződést kötő, 35 éves csatárt első benyomásairól kérdeztük:

Nagyon jól érzem magam a klubnál, remélem minél eredményesebb tudok itt játszani és szeretném hozzá segíteni a csapatot az első bajnoki aranyhoz

– kezdte Nikolics.

Persze, kell még idő, hogy még jobban megismerjem a csapattársakat, de nagyon pozitívak az eddigi tapasztalataim”.

Az FFC játékosainak a hazaút után már csak a pihenés maradt, hiszen szombat reggel is tengerparti futás várt a keret tagjaira.

Az NB1.hu a helyszínen követi végig a FFC szigetországi kalandjait. Képekkel és videókkal is tervezünk beszámolni a felkészülésük további részleteiről.

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC