nb1.hu

Átigazolások: meghatározó időszak következik a ZTE életében

Eddigi legfontosabb közös átigazolási szezonja előtt állhat Végh Gábor tulajdonosunk és régi-új sportigazgatónk, Sallói István. A nemzetközi kupaszereplés egy nagy lehetőség a ZTE életében, hiszen ezáltal az eddig – számunkra – „elérhetetlen” játékosok is látókörbe kerülhetnek.

A vezetőség, amely egy fiatal csapatot akart összerakni, teljesítette elsődleges célját. Kialakult egy közösség, amelyik képes eredményesen játszani. Sallói István következő feladata a keret megerősítése a Konferencia-ligára, főként a támadó szekcióban. A szezon folyamán ugyanis többször probléma adódott elöl, értelemszerűen a gólszerzéssel.

Ez nem egyszerű feladat, hiszen a házi gólkirályunk, Eduvie Ikoba nagy valószínűséggel távozik a ZTE-től. Az amerikai csatár sérülés miatt már előbb elmehetett a nyári pihenőre, jelenleg is az Egyesült Államokban tölti szabadidejét. A hírek szerint Bundesliga- és MLS-csapatoktól, valamint a skót Celtic részéről is van iránta érdeklődés.

Kulcsfontosságú lehet, hogy dönt a klub: bízik a fiatal csatárokban, vagy igazol egy tapasztaltabb befejezőt?

Úgy gondolom, nagyon merész lenne, ha a nemzetközi porondon is a jelenleg meglévő fiatal csatárhármasunkra, Németh Dánielre, Szalay Szabolcsra és Klausz Milánra támaszkodnánk. A három játékos átlagéletkora csupán 19 év, ami a Konferencia-ligában egészen biztosan egyedülálló lenne. Bár mi vagyunk a „jövő klubja”, a támadóharmadban tapasztalt játékos nélkül maradnánk Ikoba kiválásával. 

De ha már az ellenfél kapujától indultunk, nézzük meg a sajátunkat is. A napokban felröppent hírek szerint élénken érdeklődünk a diósgyőri Senkó Zsombor iránt. Talán kevesen tudják, de a fiatal hálóőr zalai születésű, és utánpótlás korában játszott is a ZTE korosztályos csapatában. De nem csak ez az egy dolog szólna a Juventust is megjárt kapus leigazolása mellett: ugyanis a következő szezonban Senkó csatlakozásával a fiatalszabálynak is megfelelnénk, ami mindig sikerült a 2019-es feljutás óta.

De ne feledkezzünk meg arról, hogy jelenlegi kapusunk nem más, mint Demjén Patrik, aki jelenleg is válogatott kerettag, jó eséllyel a jövőben válogatott mérkőzésen is magára öltheti a címeres mezt. Nem titok, hogy a téli átigazolási szezonban is volt érdeklődés iránta külföldről, minden bizonnyal a nyári átigazolási szezonban is lesz megkeresése Patriknak. Ennek fényében könnyen elképzelhető, hogy Sallói István már az ő pótlására nézte ki Senkó Zsombort.

Külön érdekesség, hogy Eros Grezda távozásával a klubnak csupán csak egy szélső támadója maradt, Ubochioma Meshack személyében.  Mim Gergely is csak kölcsönben érkezett Zalaegerszegre 1 évvel ezelőtt, azonban arról még nincs információ, hogy aktiváljuk-e a szerződésében szereplő vásárlási opciót. Mondhatni, hogy ez egy hatalmas hiányposzt a csapatban. Elképzelhetetlennek tartom, hogy erre a pozícióra ne érkezzen a nyár folyamán legalább egy játékos, hiszen  minden mérkőzésen két szélsővel játszottunk a szezon során. Sokszor kényszerből Gergényi Bencének kellett megoldani ezt a szerepkört, mivel a nyáron érkezett Májer Milán és a brazil Diego Carioca sem tudott megbirkózni a feladattal, és még januárban távoztak.

Sajnos azzal sem lehet számolni, hogy a kölcsönben szereplő Daniel Milovanovikj vagy Papp László lesz a megoldás. Utóbbi leginkább azért nem, mert balhátvédként játszik a szlovén Naftában, az észak-macedón szélsőnk pedig sem a tavalyi, sem a mostani szezonjában nem hagyott igazán mély benyomást bennünk, szurkolókban.

Egyes, meg nem erősített pletykák szerint Szánthó Regő volt a klub elsőszámú jelöltje. Még a szezon utolsó hazai mérkőzésén, a Paks elleni összecsapáson is feltűnt a ZTE Aréna lelátóján, azonban a hírek szerint a Ferencváros túl magas összeget kér érte, így várhatóan nem tér vissza Zalaegerszegre a még mindig csak 22 éves közönségkedvenc támadó.

Papp László és Daniel Milovanovikj mellett várhatóan az összes kölcsönjátékosunk nálunk kezdi meg a felkészülést. Név szerint: Kiss Ágoston, Gergely Botond, Boros Zsombor és Fehér Barnabás a szlovén másodosztályú Naftából és Török Kevin az NB II-es osztályozót játszó Szentlőrincből.

Speciális eset fog előállni, hiszen Boér Gáborhoz olyan játékosok fognak „visszaérkezni”, akikkel majdnem az egész szezont együtt dolgozta végig. Szám szerint a hétből öt kölcsönjátékosunkat ismeri, és már biztosan tudja, hogy közülük kik azok, akik megtudják ugrani az NB I-es szintet is.

fotó: ZTE FC

Csapatunkra nem jellemző, hogy elkapkodná az igazolásokat, a legtöbb játékos általában az átigazolási szezon vége felé szokott érkezni hozzánk. Sportigazgatónk szerint előreláthatólag négy játékos fog Eegrszegre jönni a nyár folyamán, de ez a szám változhat a távozók számától függően. Illetve elképzelhető, hogy egy-két „jövő embere” is csatlakozhat a „jövő klubjába”.

És bár az idei szezon sikeresen zárult, arra aligha lehet alapozni, hogy ez a keret a következő idényben is hasonló sikereket érjen el. A támadósor megerősítése mellett a már említett esetleges távozókat is pótolni kell minőségben, arról nem is beszélve, hogy másért is befuthat még ajánlat a nyár folyamán. Szintén nagy kérdés, hogy milyen lesz a csapat erőnléte, hiszen Marco Van der Steen erőnléti edzőnk helyét a fia, Brian veszi át, aki még nem rendelkezik nagy tapasztalattal. Kulcsfontosságú lehet a jó erőnlét megőrzése, hiszen a kupasiker nagyban a játékosok fizikai állapotának is köszönhető. Emlékezhetünk rá, hogy az elődöntőben és döntőben is a teljes játékidő után tudtunk a kiváló erőnlétünkkel az ellenfél csapata fölé kerekedni.

Június utolsó hetében Szlovéniában fog edzőtáborozni a csapat, addigra várhatóan kialakul a távozók listája és nagyjából a végleges keret is.

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC