nb1.hu

Foci és színház

Rendhagyó sajtóeseményre invitálták meg az érdeklődőket a Ferencvárosi Torna Club székházába július 6-án délelőtt. A kissé sejtelmes meghívó arról szólt, hogy valamilyen szövetségre lép a Fradi és a Nemzeti Színház. Mivel a két intézmény közti kapcsolat nem magától értetődő, mindenki nagy érdeklődéssel várta a bejelentést.

ÉRTÉKEK MEGŐRZÉSE

Kubatov Gábor, az FTC elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, és rögtön tisztázta, hogy a két műfaj (a foci és a színház) nem is áll annyira távol egymástól, mint amennyire elsőre tűnhet.

„A sport a kultúra része, –fejtette ki az elnök– ami olyan értékekkel bír, amelyek meghatározóak a társadalom számára minden időben. Egy sporteseményen az összetartó közösség együtt ünnepli szeretett csapatának sikerét (akárcsak a közönség a színdarab előadóit). Ilyenkor úgy fogalmazunk —annak ellenére, hogy természetesen magunk nem tartózkodtunk a pályán— hogy „Nyertünk!”. Ez a közös élmény erőt ad, büszkeséget, és a nemzeti identitást is formálja. Magyarország jövője szempontjából kiemelten fontosnak tartjuk, hogy az értékek megőrzése mind a színház világában, mind pedig a sportban egyre hangsúlyosabban legyen jelen. Ez az együttműködés egy fontos lépés, hogy megvalósítsuk a közös céljainkat és jó példával járjunk elöl.”

EGRI CSILLAGOK

Az együttműködő partner, a Nemzeti Színház részéről a vezérigazgató, Vidnyánszky Attila, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja szólt néhány szót az egyesség indokairól. Meglátása szerint mindkettő „csapatjáték”, a színművészet is és a futball is, és számos alkalommal igen hasonló érzelmeket vált ki a részvevőkből az élet vagy egy film, egy színdarab forgatókönyve:

– Az Egri csillagokban például Dobó harcra hívja, buzdítja katonáit. Hasonlót él meg a néző, mint amikor látja a Fradi játékosait összekapaszkodni, és elszántan elindulni a „csatába”. Mindkét esetben büszkének érezhetjük magunkat a hőseinkre. Emellett segít abban, hogy átérezzük összetartozásunkat, sorsközösségünket. A Nemzeti Színház és a Fradi ilyen értelemben nagyon hasonló célok mentén mozog – tette hozzá.

A NEMZET SZÍNÉSZE

A kissé hivatalosabb beszédeket követően Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze mesélt saját gyermekkori élményeiről a grundon, ahol Kocsis Sándorral együtt kergették annak idején a labdát, sőt, egyszer még el is tudta fejelni azt a később fejesgóljai miatt világhírűvé váló, még az Aranycsapatból szó szerint kiemelkedni képes csodacsatár elől. A színművész arról is anekdotázott, hogy a hajdani MATEOSZ (az egykori Magyar Teherautó Fuvarozók Országos Szövetkezete csapata) játékosaként egy ideig az Aranycsapat kapusával, Grosics Gyulával is együtt edzett, „aki meglepő módon akkor épp nem hálóőrként, hanem jobbszélsőként segítette csapatunkat, legalábbis az edzéseken” – tette hozzá. A megegyezés részeként Bodrogi Gyula (aki –elmondása szerint– tizenkét éves kora óta Fradi-drukker) fogja elvégezni július 19-én a Ferencváros első hazai Bajnokok Ligája selejtezőjén, a feröeri KÍ Klaksvík elleni meccsen a kezdőrúgást, ami a Ferencváros és a Nemzeti Színház közötti együttműködés szimbolikus kezdetét is jelképezheti.

AZ IGAZGATÓ

A rendezvényen jelen volt Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója, az MMA elnökségi tagja is.

A határozatlan idejű együttműködés alapján a Nemzeti Színház kulturális programokkal működik közre majd partnere, a Ferencvárosi Torna Club rendezvényein, és mind a ferencvárosi szurkolóknak, mind a Fradi sportolóinak betekintést nyújt a színház kulisszái mögé és elősegíti az elköteleződésüket a színházi kultúra iránt. Az FTC pedig hazai bajnoki mérkőzésein és tematikus napjain lehetőséget biztosít a teátrumnak a közreműködésre, előadásai népszerűsítésére. Kiadványaikon szintén együttműködő partnerekként tüntetik majd fel egymást a felek.

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC