UEFA: eddig kell leadni a bajnokságok folytatásának terveit

Az NB I is érintett.

Forrás:

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) határozata értelmében a tagszervezeteknek május 25-ig kell leadniuk a bajnokságok újrakezdésével kapcsolatos terveiket.

Aleksander Ceferin UEFA-elnök az 55 tagszövetséghez eljuttatott levelében kiemelte: azokban az országokban, ahol befejezettnek nyilvánítják a félbeszakított bajnoki idényt, május 25-ig kell megnevezniük az európai kupasorozatokba kvalifikált csapataikat. Hozzátette: azoktól a szövetségektől, amelyek befejezettnek nyilvánítják a szezont, jogos érvekkel alátámasztott indoklást vár.

Az elnök hangsúlyozta, eddig az időpontig kell beküldeni a bajnokságok folytatásának tervezett időpontjait és azok lebonyolítási formáját is.

Az UEFA korábban már világosan kifejtette, hogy a körülmények és a lehetőségek figyelembe vételével a tagszövetségek fejezzék be a bajnoki küzdelmeket, és reményét fejezte ki, hogy a szintén a világjárvány miatt megszakadt európai kupasorozatokban (Bajnokok Ligája és Európa-liga) is tudnak győztest hirdetni a 2019/20-as szezonban.

A napokban az élbajnokságok közül az angol, az olasz és a német is kijelentette, hogy a pályán szeretné befejezni a szezont, míg egy héttel ezelőtt a magyar szövetség (MLSZ) is hasonlóan foglalt állást, több európai szervezettel egyetemben. Európában előbb április elején Belgiumban, majd múlt pénteken Hollandiában nyilvánították befejezettnek az idényt, előbbiben viszont a labdarúgóklubok végül elhalasztották a szezon lezárását hivatalosan is jóváhagyó, hétfőre tervezett szavazást.

Az MLSZ pénteken közölte, hogy amennyiben a kormány részben vagy egészben feloldja az érvényben lévő tilalmakat a koronavírus-járvány kapcsán, vagyis engedélyezi csapatedzések tartását és sportesemények megrendezését, akkor az UEFA nemzetközi felnőtt nagypályás versenyeire kvalifikáló versenysorozatok folytatására a kormányrendelet megjelenésétől számított huszadik napot követő első szerdától vagy szombattól - amelyik előbb van - , de legkésőbb június 13-tól kerül sor.

Legfrissebb híreink