NB I-es fizetések: „megerősítette” az MLSZ a sajtóhíreket

Magyarország – Szöveget elemeztünk és számoltunk.

Forrás:

Azt már az újszülöttek is kapásból tudják, hogy a fejlett futballkultúrákban gyakorlatilag nyilvánosak az átigazolási díjak, illetve a játékosok és az edzők fizetései. Vagy azért, mert a klubok maguktól hozzák nyilvánosságra az adatokat vagy azért, mert a sajtó elé nem gördítenek akadályokat az adatok megszerzéséhez, majd publikálásához. 
 
Tegnap például az lett nyilvános, hogy Neymar kétszer többet keres Cavaninál, de nem csak erre derült fény, hanem a francia bajnokság 30 legjobban megfizetett futballistájának a teljes fizetési adataira is.
 
Magyarországon viszont csak kevés klub és érintett közlékeny hivatalosan...
 
Viszont az elmúlt hetekben több honlap és újság foglalkozott újra a témával. A máshol megjelent hírek szerint 15 millió forintot kap havonta a legjobban megfizetett, NB I-ben játszó futballista, az nb1.hu viszont 20 millióról tud. Utóbbi valahol 63 és 64 ezer euró közötti összeg.
 
Az egybehangzó sajtóhírek szerint van a 15 ezer eurós kategória a fizetéseknél, mint írtuk, bőven vannak olyanok, akik 8-12 vagy 3-8 ezer euró között kapnak. És, hogy miért fontos ez? Mert az MLSZ a minap megjelentett egy közleményt a gazdasági adatokkal kapcsolatban, melyben az UEFA jelentését magyarázza el. Mi pedig azt próbáljuk meg, amit a magyar szövetség írt. Íme, az NB I-es fizetésekre vonatkozó állítás:
 
„Az UEFA által közzétett jelentés tartalmazza a klubok által személyi jellegű ráfordításokra költött összegeket. Ezekből az adatokból kiindulva az elmúlt napokban több sajtóorgánumban megjelent olyan elemzés, amely a valóságosnál magasabb összegben mutatja be a magyar élvonalban alkalmazott labdarúgók bérezését. Ezek a számítások ugyan az MLSZ által megadott összesített adatokból indultak ki, azonban helytelen feltételezéseket alkalmaznak a játékosok számának vonatkozásában. A pillanatnyilag az első csapat keretéhez tartozó labdarúgókon felül ugyanis az NB III-as vagy alacsonyabb osztályban szereplő tartalékcsapat, és sok esetben az utánpótlás akadémia szerződtetett játékosai is jellemzően ugyanabban a gazdasági társaságban állnak alkalmazásban. Becsléseink szerint a fentiek figyelembe vételével a valós adat a havi nettó egymillió forintos átlagot sem éri el, amely összeg tartalmazza az alapbért és a teljesítményalapú kifizetéseket is.”
 
És az utolsó két mondat a lényeg. Az NB I-es keret mindenhol egy csapatot jelent, a csúcsfizetést kevesebben kapják minden klubnál (1-2 fő általában) míg a legalsó kategóriában vannak a legtöbben, a 3-8 ezer euró közöttiben, így a 20 millió forintról jócskán megindulhatunk lefelé, ha ki akarjuk számolni az átlagot.
 
És akkor jöjjön a lényeg: az NB III-as csapat is egy gárdának számít, az NB I-es keret legalsó fizetési halmazánál (jóval, de jóval) kevesebb bért kapnak az ebben a gárdában bizonyítók, az akadémia formációk tagjairól nem is beszélve, melyek klubonként átlagban 4 alakulatot tesznek ki, és ugye itt is vannak edzők, masszőrök, további alkalmazottak.
 
És akkor szépen elérkezik mindenki oda, annak ellenére, hogy az utolsó bekezdésben már nem is használtunk számokat, hogy kijön az MLSZ által jelzett havi 1 millió körüli összeg, annak ellenére, hogy a legmagasabb fizetésből, a 20 millióból indultunk ki...
 
Amikor nagyjából két héttel ezelőtt elkezdtünk foglalkozni a témakörrel, már a birtokunkban volt egy olyan, Olaszországból származó kimutatás, melyben az egyik olasz élvonalbeli középcsapat fizetései adatai vannak. Se nem szegény, de nem is gazdag klub, annyit viszont elárulunk, a székhelye a sokkal gazdagabb és fejlettebb, északi régióban van, azaz, stabilan tud gazdálkodni.
 
A játékosaik nagy többsége 8-12 ezer eurót keres...
 
Ez két dolgot jelent: az élcsapataink gazdaságilag már tényleg közelítenek az európai középmezőnyhöz, meg azt, hogy nem biztos, hogy klaffolnak a bérezések és a teljesítmények az egyik esetben.
 
De azt, hogy melyikre gondolunk, nem áruljuk el, hogy mi is olyan titokzatosak legyünk, mint a nem közlékeny klubjaink... 
 

Egy spanyol srácnak nem Messi vagy Ronaldo a kedvence, hanem a Fradi magyar válogatottja - NB1.hu

Egy spanyol srácnak a Fradi válogatottja a példaképe

Legfrissebb híreink