Miért nem lehetnek nézők a meccseken? - szakember válaszol

Nem csak a fociról beszélt.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Reggel Start az alábbi jegyzetet küldte a honlapunknak:

„Nem gondolom, hogy a tokiói olimpia el fog maradni. Addigra ki fogjuk találni, hogy lehet egy sporteseményt kellő biztonsággal megrendezni” – mondta bizakodóan a Reggeli Startban Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora arra a felvetésre, hogy 2021 nyarán mennyire lesz biztos az ötkarikás játékok megrendezése. A hazai klinikai járványelemző csoport vezetője azt is elmondta, hogy szerinte miért lenne probléma NB I-es focimeccseket rendezni nézők előtt.

„Sokkal jobban megismerjük a vírust, március környékén az volt az egyik legnagyobb veszély, hogy nem ismertük, hogy a betegség hogy néz ki” – jelentette ki a DIGI Sport napindító műsorában, a Reggeli Startban Dr. Merkely Béla. A szakember szerint „mostantól finomhangolással is lehet ezt a járványt kezelni, ezért is volt fontos a négy egyetem által végzett, egész országra kiterjedő, keresztmetszeti, epidemiológiai vizsgálat… Nagy biztonsággal tennék rá nagy összeget, hogy a tokiói olimpia meg lesz tartva.”

A magyar kormány május 4. óta engedélyezi a szabadtéri csoportos edzéseket, május 23-án pedig folytatódik a hazai labdarúgó NB I és a Magyar Kupa is, zárt kapus meccsekkel. Szombathy Pál műsorvezető felvetésére, hogy miért ne lehetnének szurkolók, legalább a 67 000 néző befogadására alkalmas Puskás Arénában, Merkely Béla úgy reagált, hogy „abban az esetben, ha a távolságtartás biztosított, és ezt a nézők fegyelmezetten betartják, akkor erre elméletileg van lehetőség. Én is voltam pár mérkőzésen, és ahogy elszabadulnak ott az indulatok, nem igazán az jellemző a nézőkre, hogy minden szabályt automatikusan, és a 90 perc alatt végig betartanak. Elméletileg van rá esély, a gyakorlati kivitelezéssel van a probléma.”

Dr. Merkely Béla szerint az első koronavírus-esetek december környékén voltak Nyugat-Európában, tehát „nagyjából kettő hónapot aludtak el az olasz és későbbiekben a brit és a belga hatóságok és az egészségügyért felelős szakemberek. Ez már nem történik meg, mert folyamatosan figyelünk.” A hazai koronavírus-szűrővizsgálattal kapcsolatban a Semmelweis Egyetem rektora azt mondta, hogy a nemzeti szintű felmérést szeptember környékén meg akarják ismételni. „Egyszer volt Budán kutyavásár, egy ilyen nagy satuféket nem lehet újra bevetni, jobb, ha a lábunk rajta van a féken, és lassítunk, amikor kell.”

Legfrissebb híreink