Kispest-Mezőkövesd: kísértett a Sampdoria szelleme

Hatalmas meccs, hatalmas hajrával!

Forrás:

Kispest-Mezőkövesd 2-3


1991!

Régen volt már, pontosan 30 évvel ezelőtt!

A szervezett magyar szurkolói szubkultúrában viszont olyan, mintha tegnap lett volna, amikor a Kispest összekerült az olasz Sampdoriával a BEK-ben. Az esélyeknek megfelelően, de nagy nehézségek árán, az olasz csapat jutott tovább olyan mérkőzéseken, amikből csak tanulnia kellett (volna) a magyar labdarúgásnak.

A Kispest fanatikusai viszont tényleg tanultak belőlük, de nem feltétlenül a taktikai, hanem lelátói elemeket, mert átélték és elsajátították azokat a szokásokat, amit leginkább a kinti meccsen végre testközelből is megtapasztalhattak, így Magyarországon is megszülethetett az a szubkultúra, az az életérzés, ami gyakorlatilag mindenen túltesz és mindennél jobb a képviselői számára.

És ez nem más, mint az ultra!

Az Ultras Kispest tagjait lehet szeretni és gyűlölni is, mindkettőt tiszta szívből, de ha nem lett volna az Ultra Red Boys, a Szelídek vagy a Nuova Guardia, akkor a magyarországi szurkolói (és kocsmai és sikátori és lakótelepi) élet nem lenne olyan, amilyen végül lett.

Szurkolni csak szívből és tiszta szenvedéllyel lehet, az átélt évek előtt meg csak adózni és így tettek ma Kispesten az igaz kispestiek a lelátóról.

A mérkőzés előtt, a szurkolók által üzemeltetett kocsmában a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi volt a díszvendég, akinek az irányításával utoljára volt bajnok a magyar és az egyetemes klubfutball egyik legfontosabb csapata, a kezdés előtt meg príma koreográfia emlékeztetett mindenkit az elmúlt 30 évre, a második félidő elején meg pirotechnikai bemutató.

Emelkedett volt tehát a hangulat a Kispest-Kövesd elején is, hogy utána a 7. percben egy pillanatra megdermedjen a hangulat, mert Jakub Vojtus megszerezte a vezetést a vendégeknek.

Az éneklés azonban folytatódott tovább, azután meg pláne, hogy Róbert Pillár kiállítása miatt emberelőnybe kerültek a hazaiak a 17. percben, akik rengeteg helyzetet kidolgoztak már az első félidőben, de Antal Botond ihletett formában védett.

Az első félidő vége előtt Cseri Tamás „eldönthette” volna a meccset, de rosszul célzott, így még nyíltabb második játékrészre lehetett számítani.

Fordulás után erőteljesebb lett a pozíció játék, mert még jobban igyekezett nyomni a Kispest, ami viszont nem azt jelentette, hogy nem próbáltak volna kontrákkal iparkodni a matyóföldiek.

Viszont benne volt a levegőben, hogy a Kispest gólt fog szerezni, elsősorban a nagy mezőnyfölény, és amiatt is, mert Horváth Ferenc szinte minden támadóját becserélte a kispadról, miközben Supka Attila is igyekezett frissíteni a csapatát.

A közvetlen hajrára már önkívületi állapotba került jó néhány kispesti a pályán is, így megérdemelten szerezte meg a hazai csapat a második gólját is. Már-már mindenki elhitte a stadionban, hogy nyernek a piros-kékek, de Supka cseréje (Horváth cseréi gólpasszokat adtak), Madarász Márk okos góllal kiegyenlített. Utána Batik ismét főszereplő lett, mert kezezett a tizenhatoson belül, majd Cseri belőtte a 11-est.

Hatalmas meccs volt, iksz is lehetett volna, de a kövesdi küzdőszellem 3 pontot ért...

 

A MÉRKŐZÉS FŐSZEREPLŐJE: AZ ULTRAS KISPEST 
30 év szenvedély, és 90 percnyi szenvedély ma is végig. Ahogy a feliratuk is hirdette, örök szerelemmel viseltetnek a csapatuk iránt.

A MÉRKŐZÉS KULCSMOMENTUMA: CSERI TAMÁS CÉLZÓVÍZE
Cseri Tamásnak Szappanos Péter mutatta a legvégén a 11-esnél, hogy rúgja jobbra a labdát, ám volt csapattársa nem hallgatott rá, a bal alsóba helyezett, amerre Szappanos is vetődött, de nagyon jól célzott, a kapus nem védhetett.

GÓLOK TÖRTÉNETE:
7. p.:
Lakveheliani balról remek labdát adott középre, a hosszún jó ütemben érkező Vojtus becsúszó mozdulattal 7 méterről kanalazott a kapuba. 0–1

69. p.: Nagy Dominik átadását követően Nono középről, 16 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot. 1–1

81. p.: Lukicsot le akarta cserélni Horváth Ferenc, de a támadó fordított, méghozzá Balogh Norbert átadása után, mivel 6 méterről a bal kapufa segítségével helyezett a kapuba. 2-1

85. p.: Batik hibázott, mert Cseri könnyedén elvette tőle a labdát, majd az imént becserélt Madarászhoz passzolt, aki okosan, 14 méterről a jobb alsóba lőtt. 2-2

90+3. p.: Batik kezezett, 11-es a Kövesdnek. Cseri állt a labda mögé, Szappanos mutatta neki, hogy jobbra rúgja, mire Cseri a bal alsóba lőtt, a kapus rajta volt, de nem tudott védeni.

JEGYZŐKÖNYV:

Budapest Honvéd-Mezőkövesd Zsóry FC 2-3 (0-1)
Bozsik Aréna, 3253 néző, v.:
Bognár
gólszerzők: Nono (69.), Lukic (81.), illetve Vojtus (7.), Madarász (86.), Cseri (93., 11-esből)
piros lap: Pillár (17.)
sárga lap: Nono (30.), Machach (45+2.), Nagy D. (71.), Eppel (78.), Batik (92.)
Budapest Honvéd:Szappanos - Mergrani, Batik, Klemenz, Tamás - Hidi (Eppel, 56.), Nono, Pantelic, Zsótér (Nagy D., 65.) - Machach (Balogh N., 65.), Lukic (Bőle, 87.)
Mezőkövesd Zsóry FC: Antal - Vadnai (Calcan, 85.), Pillár, Kocsis, Lakveheliani - Cseke, Karnyickij (Madarász, 85.), Cseri - Vojtus (Chrien, a szünetben), Jurina (Drazic, 62.), Nagy D. (Szépe, 20.)

KÖVETKEZŐ FELADAT:
A Kispest Zalaegerszegen játszik hétköznap a kupában, majd a Puskás Akadémia vendége lesz a bajnokságban. A Kövesd Szegedre látogat az MK-ban, majd fogadja az Újpestet a bajnokságban.

Tabella a linkre kattintva érhető el

Edzői értékelések:

FRISSÍTÉS:

21.05:

Legfrissebb híreink