Király Gábor: "Nem veszek nagyobb házat és menőbb kocsit" - NB1.hu
Magyar focihírek
minden mennyiségben
NB2 logó
NB3 logó
Király GáborHaladásria ria

Király Gábor: "Nem veszek nagyobb házat és menőbb kocsit"

Simon Zoltán - 2016. július 17. vasárnap 10:55
Szombathely – Keresett-e 8 milliót a webshopjával a kertésznek tanult kapus?

Politikai kérdésekkel nem foglalkozik, továbbra is sportolónak, nem médiaszemélyiségnek tartja magát a foci-Eb-n legendává vált kapus, Király Gábor. Állítja: nem lehet kibillenteni, mindig is tudatosan élt, de a felesége még nála is nyugodtabb. A HVG Portréja.

 

HVG: Visszafogottan ünnepelt az Eb-re való kijutáskor: „Holnap iskola” – figyelmeztette gyerekeit a norvég meccs után. Egy pohár pezsgő azért lecsúszott az Eb-szereplés sikerei után?

Király Gábor: Biztosan sokan azt gondolják, hogy most itt a jól megérdemelt nyaralás és bulizás, de nálam most is az érvényesült, ami a norvégok elleni pótselejtezőt követően: hazajöttem, és minden ugyanúgy ment tovább, ahogy korábban is, a családommal, a közös programjainkkal és a munkámmal a középpontban. Sőt a napi rutinom fontos része, hogy a délelőtti edzés és az ebéd után szeretek egy kicsit aludni, de azzal, hogy még jobban a figyelem középpontjába kerültem, most erről le kellett mondanom.

 

HVG: Eleget tesz minden megkeresésnek? A stadionépítésekről faggató interjúkat is vállalja?

K.G.: Bármennyire szeretnék is, az időhiány miatt nem tudok mindenkinek a rendelkezésére állni. Politikai kérdésekkel nem foglalkozom, mert nem az én dolgom. Továbbra is sportoló vagyok, nem pedig médiaszemélyiség: nem az a feladatom, hogy sztároljam magam. Nekem mindig is más volt az értékrendem. Engem nem nagyon lehet kibillenteni: mindig is tudatosan éltem, és megterveztem előre minden napot.

 

 

HVG: Mihez képest más az értékrendje?

K.G.: A futballistákkal kapcsolatos sztereotípiákhoz képest biztosan más. Ahogy a feleségem sem az a tipikus „futballistafeleség”. A külsőségek nekünk fiatalabb korunkban sem voltak különösebben fontosak. Ha el kell jutnom A-ból B-be, inkább biciklire pattanok, nem megyek autóval, csak mert megtehetem. Ugyanígy nem veszek nagyobb házat és menőbb kocsit. Én nem ezektől a dolgoktól érzem magam többnek és jobbnak. Sosem törődtem azzal, egyik klubomnál sem, hogy melyik játékostársam mennyit keres, nem is tartozik rám. A lényeg, hogy én elégedett vagyok; a pénz mellékes dolog.

 

HVG: Ha már szóba kerültek a pénzügyei: igaz, hogy annyira felpörgött az Eb alatt a webshopja, hogy több mint 8 millió forintot keresett a szürke mackónadrágok eladásával?

K.G.: Biztos, hogy én ilyesmiről sehol sem nyilatkoztam, nyilván valamelyik bulvárlap terjesztette. Nem szeretem kiteregetni a pénzügyeimet, de ha reálisan belegondolnak, hogy milyen hihetetlenül gazdag kínálat van a piacon sportruházatból, akkor azért nem nehéz kimatekozni, hogy mennyit kereshettem ezzel. Az igaz, hogy a szürke nadrágra folyamatos a rendelés, mindennap kell vele foglalkozni.

 

HVG: Ha nem szereti sztárolni magát, mégis honnan jött az ötlet, hogy saját, a nevét viselő terméket dobjon a piacra?

K.G.: Évek óta kérdezgették tőlem, Ausztráliától kezdve Kínán át egészen Amerikáig, hogy hol lehet olyan szürke mackót kapni, mint az enyém. Akkora volt már az igény, hogy mondtam: na jó, legyen, de van egy kikötésem: csak minőségi, hiteles darabok készülhetnek. Épp az induláskor, idén áprilisban lettem negyvenéves, és a húszéves évfordulóját ünnepeltük annak, hogy szürke mackóban védek.

 

 

HVG: Élete első válogatott meccsén, 1998-ban hatalmas 11-es-védéssel mutatkozott be az osztrákok elleni barátságos mérkőzésen. A meghatódottságtól a kamerák előtt sírta el magát. Megmaradt valami abból az érzésből?

K.G.: Az ilyen nem múlik el soha. Emóció, szenvedély és hangulat nélkül, csak profizmusból és rutinból nem lehet focizni, nem lehet védeni.

 

HVG: Szenvedélyből és érzelemből a szurkolók részéről sem volt hiány. Valóságos nemzeti hős lett, aki sok nő szívét is meghódította. Olvassa az önnel kapcsolatos híreket? Megérinti a személyét övező rajongás?

K.G.: Különösebben sosem foglalkoztatott, hogy mit írnak rólam a lapok. Kommenteket sem olvasok, s ezen a szokásomon az Eb sem változtatott. Ráhatásom csak a saját munkámra van, nem arra, hogy hogyan ítélnek meg mások; utóbbit befolyásolni úgysem tudom. A kollégákon és az edzőkön keresztül persze hozzánk is eljutottak a hírek. A szürke mackós napot például – amikor többen is így mentek munkába – nagyon viccesnek találtam. A népünnepély azonban valójában nem rólunk szólt: Magyarország végre saját magát ünnepelhette, a magyarok a szép szereplés okozta hangulatnak örültek. Mi csupán a munkánkat végeztük.

 

 

 

 

HVG: Nem a pénz motiválja, és elégedett az életével, de túl 800 tétmeccsen és 100 válogatottságon, az Eb szenior csúcstartójaként mi hajtja még mindig előre?

K.G.: Hála istennek, lekopogom, sohasem voltam súlyos sérült, ez is közrejátszik abban, hogy ma is aktívan futballozhatok. Én sosem a csodára vártam, mindig az volt a taktikám, hogy kicsi célokat tűztem ki magam elé. Például nem az Eb-re kijutás nekem a nagy motiváció, hanem az, hogy minden felkészülés, edzés és meccs közben önazonos maradjak. Régebben az volt a célom, hogy egyre jobb legyek, de a legfőbb hajtóerő ma már az, hogy tartani tudjam az elért szintet, és felvegyem a versenyt a fiatalokkal. Vannak itt a klubnál is 20 és 21 éves kapustársaim, akikkel ugyanazokat a gyakorlatokat végezzük; a lényeg az, hogy a sebességem az övéktől ne maradjon el.

 

"Elég volt, hazajövünk"

 

"Amióta az eszemet tudom, arra vágytam, hogy főállású labdarúgó legyek. Édesapám, Király Ferenc a Haladás középpályása volt, de semekkora nyomás nem nehezedett rám részéről futballal kapcsolatban" – mesél a kezdetekről a magyar futballválogatott negyvenéves kapusa, akit édesapja még óvodáskorában, 1982 márciusában vitt le először a szombathelyi otthonuk mellett lévő Haladás-pályára. Már 1988-ban bekerült a magyar labdarúgó-válogatott U12-es csapatába: utána nem telt el úgy év, hogy ne jutott volna szerephez valamelyik korosztályban.

 

"Tanult szakmám szerint kertész vagyok, ha nem futballista lennék, ma biztosan a dísznövénykertészettel foglalkoznék." Szabadidejében – a krimik és a történelmi könyvek mellett – ma is előszeretettel vesz kézbe kertészeti témájú könyveket. Az olvasmányok megválasztásában az a Dárdai Pál is a segítségére volt, akivel éveken át együtt játszott a Bundesligában szereplő Hertha BSC-ben. Miután 18 év alatt olyan klubok színeiben védett, mint a Crystal Palace, a West Ham United, az Aston Villa, a Burnley, a Leverkusen, az 1860 München és utolsó állomásként a Fulham, családjával közösen tavaly kimondta: "elég volt, hazajövünk".

 

Bár a gyerekek, a 12 éves, szintén kapusnak készülő Mátyás és a 15 éves, négy nyelven is perfekt Viktória külföldön születtek, nem okozott gondot számukra a beilleszkedés a hazai közegbe sem. Feleségével, Zsanett-tel – "aki még nálam is nyugodtabb természet" – kamaszkoruk óta együtt vannak. A kapust a saját tulajdonú szombathelyi sportlétesítményének, egyesületének és kapusiskolájának vezetésében is segíti.

Szólj hozzá Te is!
LEGFRISSEBB HÍREK
2019. 06. 17. 17:53

BL-sorsolás: ezt az 5 csapatot kaphatja holnap a Fradi

Közleményt jelentetett meg az UEFA.
2019. 06. 17. 14:51

FTC: Böde nyert!

A második helyezett sem meglepetés.
2019. 06. 17. 13:59

Puskás Aréna: stadiontúra és fénypróba - részletek

Remek programok szombat estére.
2019. 06. 17. 12:54

Doll vs Rebrov: Kubatov megmondta, melyik edzőben erősebb a hit

Fontos részlet az ukrán vezetőedző fizetéséről.
2019. 06. 17. 17:07

Végleg megszerezte a Vasas az utánpótlás-válogatottat

A transzfer jelképezi a klubfilozófiát.
2019. 06. 17. 11:12

2 játékost igazol az ETO Kisvárdáról

Az Újpest, a Hali és a Loki játékosa is érkezik.
2019. 06. 17. 17:14

Kiesett a 4-szeres magyar bajnok - megvan az új edző

Ezer szállal kötődik a klubhoz.
2019. 06. 17. 14:36

Kiesés után - döntöttek a vezetőedzőről

És a segítőiről is.
2019. 06. 17. 12:43

Visszatért Kispestre, de nem biztos, hogy marad

A 4. tehetség, aki újra a Honvéddal edz.
2019. 06. 17. 11:32

Az Újpest távozói - van, aki Kispesten kezd

Négy játékos nem folytatja a liláknál.
2019. 06. 17. 10:22

10 játékos hosszabbított Bognár György csapatánál

Hivatalos bejelentést tettek a klubvezetők.
2019. 06. 16. 11:16

Még nem tudja, hol folytatja az elküldött NB I-es bajnok

Csúnya vége lett a szép győri éveknek.
2019. 06. 17. 10:30

Kiesők és feljutók

Számvetés az osztályozók végeztével.
2019. 06. 16. 11:43

Összesítés a feljutókról: kik bizakodhatnak még?

Megvan, mikor lesz teljes a bajnoki mezőny.
2019. 06. 17. 09:31

Elköszöntek a Zalaegerszegre távozó edzőtől

Első, nyári változás a csapatnál.
2019. 06. 17. 09:19

Az egyik legjobb román csapat hívja a Fradi szélsőjét

Hónap végén lejár a szerződése a zöld-fehéreknél.
2019. 06. 17. 09:07

Bejelentést tett a Paks Böde Dánielről

"A mai magyar labdarúgás egyik legmeghatározóbb alakja."
2019. 06. 17. 07:07

Hétfői foci: Eb, vb és kontinenstornák sora

Pazar meccsek a kínálatban.
LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
TABELLA
1Ferencvárosi TC74
2MOL Vidi FC61
3DVSC51
4Budapest Honvéd49
5Újpest FC48
6Mezőkövesd Zsóry FC44
7Puskás Akadémia FC40
8Paksi FC39
9Kisvárda Master Good38
10DVTK38
11MTK Budapest34
12Szombathelyi Haladás30
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!