Kimondta a Fradi: Thomas Doll marad!

Budapest – Exkluzív interjú Orosz Pállal, FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatójával.

Forrás:

Aki nem találkozott szembe a Facebookon olyan kijelentésekkel, hogy lehet, a Fradi játékosai Thomas Doll ellen futballoznak, annak lehet, hogy nincs is FTC-szurkoló ismerőse. Persze vannak, akik a német szakembert okolják elsősorban a gyengébb szereplésért és az ő távozását is követelik.

 

Éppen ezért tettük fel kérdéseket Orosz Pálnak, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatójának, akit a szurkolókkal való kapcsolatukról is megkérdeztünk, mert sokak szerint közeleg az idő, amikor a Fradi Család újra egyesül.

 

Nem merült fel önökben annak a gyanúja, hogy néhány játékos edzőbuktató szándékkal nem a maximumot adta ki magából az elmúlt fordulókban?

Ugyan! Régi szabály, hogy mindenkinek kell ismernie a hatáskörét. Egy játékos azért kapja a fizetését, hogy a Ferencvárosban nemzetközi szinten is ideálisnak mondható körülmények között maximális odaadással végezze el a munkáját. Egy játékosnak az a dolga, hogy profi sportolóhoz méltó módon eddzen, táplálkozzon, élje a mindennapjait és a várva várt mérkőzésen a szívét, lelkét tegye ki a pályán, tudásához képest maximálisan szolgálja ki a társait, az edzőt, a vezetőket, és mindenek előtt a klubot megtisztelő közönség igényeit, valamint, hogy dicsőséget hozzon a klubjának és ezáltal saját magának. Ennyi a dolga, ezt kell tennie, ez nem olyan bonyolult. Az edzőnek és stábnak meg az a dolga, hogy a csapatból kihozza a maximumot. Az, hogy mikor ki az edző, vagy a szertáros, vagy a fizioterapeuta az bizony a vezetőség dolga és semmiképpen sem a játékosé. Csalódott lennék, ha akadna olyan játékosunk, aki ezzel nem ért egyet.

 

Tényleg nem merült fel egyszer sem, hogy elküldjék Thomas Dollt vagy megegyezzenek vele a távozásról?

Thomas Doll az FTC egyik legeredményesebb edzője, hét trófeát szereztünk vele, az elmúlt években 3 Magyar Kupát és 1 bajnoki címet nyert az irányítása mellett a csapat, nem beszélve a Ligakupa, Szuperkupa sikerekről. Nyilván neki is, mint mindenkinek vannak erősségei és olyan pontjai amin javítania kell, de ezzel minden ember így van. Igaz, hogy most negatív kritika érte a lelátóról, de két hete még a nevét skandálta a közönség és legyen Thomas Doll,  vagy bárki más az edző ez mindig is így volt és így lesz az éppen aktuális eredmények függvényében. Az edzőség ilyen, a vezetőnek pedig nem szabad a pillanatnyi lelátói hangulat alapján döntenie semmiben. A szurkoló azért szurkoló, hogy hangot adjon a pillanatnyi emócióinak pro és kontra és azonnali cselekvésekben megnyilvánuló visszaigazolását akarja látni a kitörő érzéseinek, a vezető meg azért vezető, hogy az emóciókat csak a szükséges mértékben használja az irányításban és sokkal inkább a ráció, a klub érdeke legyen a vonalvezetője.

 

Miért ragaszkodnak ennyire hozzá?

Attól, hogy döntetlent játszottunk Debrecenben meg itthon a Paks ellen, még nem lett rosszabb szakember, mint amikor az év edzőjének választotta a futball szakma. Nem lett rosszabb, mint amikor rekordelőnnyel bajnokságot nyert, mint amikor a klub történelmének második leghosszabb veretlenségi sorozatot produkálta vele a csapat.

 

A többi stábtag munkájával elégedettek?

Igen. Ebben a stábban többek közt olyanok is dolgoznak, akik nemzetközi hírnévre is szert tettek. Itt van például az Angliából érkezett fizioterapeuta, Pete Friar, aki az angol Premier League csapatinál is dolgozott, akinek a kedvéért Emmanuel Eboué nálunk regenerálódott, de említhetném az erőnlétért felelős Bali Pétert, a dr. Pánics Gergő vezette orvosi stábot, vagy Lipcsei Gabitól, Czakó Petin keresztül Balogh Tonóig az összes stábtagot.

 

Felszálltunk a Ferencváros új, hiper-szuper buszára - NB1.hu

Felszálltunk a Fradi csapatbuszára

Két olyan hazai mérkőzése volt a Ferencvárosnak, ami után elnézést kellett kérni a szurkolóktól. Kik a felelősek ezekért a meccsekért?

Közös a siker, közös a felelősség. Természetesen az megengedhetetlen, hogy a játékosok ne tegyék ki a lelküket a pályán. Fradistának lenni felelősség, s ez nem csak a szurkolókra igaz, hanem azokra is, akik Fradi mezben lépnek pályára. Tudja: „Lehet rosszul játszani, de lélektelenül soha!”

 

A játékoskeretben várható még változás?

Igen, tervezünk még egy-két igazolást, de konkrétumokról majd csak a hivatalos kommunikációs felületünkön, a fradi.hu oldalon fogunk beszámolni.

 

Pénzbüntetés, mint olyan eszköz, ami a jobb teljesítményre sarkal, az eszükbe jutott már?

Ez a szakmai stáb dolga, de annyit elárulhatok, a pénzbüntetés létezik az FTC-nél.

 

Változott-e a célkitűzés az eddigi eredmények fényében?

Dehogy változott. Mi mindig a legjobbak akarunk lenni, mindig a bajnoki címre és kupagyőzelemre törünk. Egy Fradinak nem is lehet más a célja.

 

Léptek-e előrébb a nemzetközi szinten a tavalyihoz képest?

A korai kiesés tükrében visszatetsző lenne, ha azt mondanám, hogy igen, de azt azért ne felejtsük el, hogy azt a lett Jelgavát, amelyik tavaly simán, kapott gól nélkül kiverte a Slovan Bratislavát, mi két győzelemmel búcsúztattuk. Természetesen nem vagyunk, és nem lehetünk elégedettek, hiszen 44 percnyi jó játékot mutatva is két vereséggel estünk ki a dánok ellen. Jövőre újra megpróbáljuk, mást aligha tehetünk. Mindenből igyekszünk tanulni.

 

Mekkora veszteség érte a klubot, hogy nem jutott be a csoportkörbe, számoltak-e azzal, hogy eljuthatnak odáig.

Nem veszteségnek kell tekinteni, inkább bevétel kiesésnek. Több százmillió forinttól estünk el, ez nyilvánvaló.

 

Elégedettek-e a Groupama Stadionba kilátogató nézőszám számával, a mérkőzések hangulatával?

Lehetnénk többen, s lehetne jobb is a hangulat. Ezért is nagy a játékosok felelőssége, hogy milyen produktumot nyújtanak. A körítés kiemelkedő, a pályán mutatott produktumnak is ilyennek kell lennie.

 

Lesz-e kiegyezés a távol maradó szurkolókkal, tartanak-e még az egyeztetések?

Sok mindenben ugyanúgy gondolkodunk már, sok minden a megoldás felé mutat, de azért messze még a megállapodás, kell dolgozni rajta, nyilatkozta nemrég Kubatov Gábor elnök úr. Amíg a tárgyalások be nem fejeződnek, az FTC nem kívánja kommentálni az értesüléseket. Nem akarunk hasznot húzni a hírek kiszivárogtatásából, azt gondoljuk, nem segíti a megegyezést, ha a médiában megjelentekhez bármit hozzáfűzünk.

Exkluzív: Kubatov a Simon-gyilkosságról, Geráról, szurkolókról - NB1.hu

„- A Kubatovot ismered? - Személyesen nem, de már hallottam róla. Miért? - Mert ő a legokosabb közülünk!" Ez, a Hypós Ferivel a kilencvenes évek közepén a kaszásdűlői lakótelepen folytatott beszélgetés visszhangzott a fejemben akkor, amikor a megbeszélt találkozóra mentem Kubatov Gáborhoz, az FTC elnökéhez.

Legfrissebb híreink