Készülhet a Fradi ellen, akinek jót tett, hogy eligazolt onnan - videók

Kalandos életút után hosszabbított Cseri Tamás.

Forrás: mezokovesdzsory.hu

Nem csak a sport kapcsán, hanem az élet más területein is sokszor hallhattuk már valakivel kapcsolatban, hogy bizony az illető későn érő típus.

Ez a megállapítás teljes mértékben elmondható a minap a Mezőkövesddel szerződést hosszabbító Cseri Tamásról is, hiszen a technikás játékos 30 éves kora után vált a honi élvonal egyik legjobbjává.

Cseri Győrben született, így nem meglepő módon az ETO-ban tanulta a labdarúgás alapjait, többek között Németh Krisztiánnal, Lencse Lászlóval és Nikházi Márkkal bontogatta szárnyait a Kisalföldön, majd a másik győri klub, a Gyirmót utánpótlás-csapataiban játszott, amikor is igent mondott a Fradi hívó szavára és a fővárosba költözött. Cseri az FTC korosztályos csapataiban pallérozódott tovább, az U19-es együttesében még pályára is lépett a zöldeknél, de a felnőttcsapatban már nem kapott lehetőséget.

A fineszes, váratlan megoldásairól ismert középpályás akkor került fel a felnőtt kerethez a IX. kerületben, amikor a zöld-fehér klubot kizárták az NB I-ből. Csank János lett a rekordbajnok edzője, és a mesteredző inkább a rutinosabb játékosokban bízott, mint a fiatalokban, így Cseri az NB II-es Mosonmagyaróvárhoz került. Innen fél év után állt tovább és igazolt vissza anyaegyesületéhez, a Győri ETO-hoz.

A klub második csapatának akkor konkrét célja volt az NB II-be jutás (az első gárda a 8. lett at élvonalban), és ezt sikerrel is teljesítették a játékossal, de nem csak szép emléke marad arról az időszakról a szakállas labdarúgónak, hiszen karrierje első, és azóta egyetlen, sérülését itt szenvedte el: a győrieket akkor irányító Egervári Sándor, az első csapatban egy Ligakupa-mérkőzésen adott lehetőséget a tehetséges futballistának, aki pár perc játék után, súlyosan megsérült, térdszalag-szakadást szenvedett.

A felépülése után egy rövid pécsi, és a BKV Előrénél tett kitérőt követően került vissza Gyirmótra, ahol már jobban megtalálta számításait a játékos, négy évet húzott le kék-sárga mezben és meghatározó tagja lett az együttesnek, de a feljutás nem sikerült csapatának, annak ellenére, hogy többször is közel voltak hozzá. 

Majd 27 évesen Cseri úgy érezte, új kihívások után kell néznie, és Nyugat-Magyarország után jött az ország keleti fele és a Kisvárda.

Révész Attila csapatában is kulcsszerepet szántak a rutinos futballistának, első idényében 30, a másodikban 36 meccsen lépett pályára Cseri az NB II-ben, övé volt a karmesteri pálca Várdán is, de a hőn áhított feljutás vele még nem sikerült a piros mezeseknek.

Mindezek után, 2017 nyarán került Matyóföldre, és végül 29 évesen mutatkozhatott be a Mezőkövesd színeiben az élvonalban, egy Debrecen elleni győztes meccsen (2-1). Mezőkövesden, ahol a játékos otthonra lelt családjával, és pályafutása legeredményesebb időszakát éli.

A saját bevallása szerint visszahúzódó játékos remek közösségbe került, és örül, hogy családias hangulatban készülhet hétről-hétre az amúgy Egerben élő futballista:

"Ha rajtam múlik, a háttérben maradok. Jó érzéssel tölt el, ha a teljesítményemről elismerően beszélnek az emberek, ugyanakkor egy másodpercig sem feledem, hogy a futball csapatjáték. Örülök annak, hogy Mezőkövesden remek társaim vannak – együtt lehetünk eredményesek, nem külön-külön. Persze a sikerhez kellenek a jó egyéni produkciók, de nem győzöm hangsúlyozni, hogy ha valaki mögött nem áll megfelelő csapat, egyedül nem megy semmire."

A játékos diósgyőr ellen szerzett szabadrúgás gólja:

 

 

Cseri az első élvonalbeli idényében 4 gólt szerzett kövesdi színekben, majd ezt meg tudta ismételni a következő kiírásban is, az ősszel pedig ugyanennyi találatot jegyzett a 32 éves cselgép. Tavasszal még nem szerzett gólt, de ez nagyban annak is "köszönhető", hogy az ellenfelek már külön készülnek játékából, illetve külön őrzőt, és kevesebb területet kap a meccseken.

 

 

A játékos kapcsán meg kell említenünk a Mezőkövesd trénerének, Kuttor Attilának a szerepét is, aki 30 éves kora körül is ki tudta hozni a maximumot játékosából. Cseri Kuttor irányítása alatt vált az NB I egyik legjobb játékosává.

Az NSO-olvasók téli álomcsapatába is beválasztott középpályásnak a szakember szabad kezet ad a támadásépítéseknél, nem fogja vissza a pályán, aki ezt kiemelkedő játékkal és látványos gólokkal hálálja meg.

Abba az álomcsapatba hét Ferencváros-játékos is bekerült a kövesdi szervező mellett, és voltak arról kósza hírek az elmúlt időszakban, hogy a címvédő figyeli is egykori neveltjét, bár a futballistában nincs hiányérzet, hogy anno a mellőzöttség miatt a távozás mellett döntött a Ferencvárosnál.

Cseri a Borsnak azt ecsetelte, hogy klubja a remek eredményeket a tudatos építkezésnek köszönheti. A tavalyi masszív középcsapatot (akkor a hatodik helyen zártak Szappanosék) ugyanis posztokra igazolva tovább erősítették a vezetők. Kuttor Attila vezetőedző játékfilozófiáját pedig egyre jobban elsajátítják a játékosok: 

"Megpróbálunk a meccseken mi dominálni, hogy az ellenfélnek kelljen hozzánk alkalmazkodnia, és ez eddig elég jól sikerült. Egyre több az önbizalmunk, ezért egyik ellenfelünktől sem kell tartanunk". 

A mezőkövesdi szurkolóknak sem kell tartaniuk, Cseri ugyanis hosszabbított a Mezőkövesddel, bár arra nem tért ki a játékos klubja, hogy meddig írt alá az idei bajnokságban 4 gólt, és 4 gólpasszt jegyző játékmester.

Az élvonal egyik legjobbja szerdán kupatalálkozón bizonyíthat tovább a pályán, a Mezőkövesd Kaposvárra látogat és kedvezőbb helyzetből is várja a visszavágót, mint az NB I sereghajtója, hiszen Guzmicsék az első találkozót 2-1-re nyerték.

Hétvégén viszont a forduló rangadóján, a Ferencvárost fogadják a Városi Stadionban Kuttorék.


Cseri Tamás pályafutása:

Mosonmagyaróvár (2007–2008)
Győri ETO II (2008–2009)
PMFC (2009–2010)
BKV Előre (2010–2011)
Gyirmót (2011–2015)
Kisvárda (2015–2017)
Mezőkövesd (2017–)
NB I-es meccs/gól: 83/12
 

Legfrissebb híreink