Hrutka János markáns véleménye a Böde-ügyről

Kommentár nélkül.

Forrás:

Hrutka János írását változtatás és véleményezés nélkül közöljük!
 
"Hosszú lesz, csak szólok...
Mégis érdemes végigolvasni, #aszamokmakacsdolgok, újra. :-)
 
Az elmúlt napokban nagy port kavar Böde Dániel másodpernyi kirohanása, és annak körítése.
Próbáltam újra reális alapokra ültetni a történetet, és megvizsgálni annak hátterét több aspektusból is:
Az ismert alaphelyzet szerint a játékos szerződése lejár a Ferencvárossal 2019. június 30-án. A kiszivárgott információk szerint az utóbbi időben többször is nehezményezte, nehezen viselte, hogy nem kapott annyi játéklehetőséget, amennyit ő, és valljuk be őszintén, nagyon sok zöld-fehér szimpatizáns elképzelt volna a játékos számára.
 
1) A MOZDULAT
Nem szép, nem helyes, amikor egy lecserélt játékos teátrális mozdulatokkal, esetlegesen szitkozódva leül a kispadra, netalán még földhöz is vágja bármely ruhadarabját. Ez egyedi eset? Nem láttunk még soha ilyet? Ki az, aki felhívta rá a vezetőedző figyelmét, netalán még fordított is?
Számomra sokkal pozitívabb az ilyen magatartás, mintha nem érdekelné, nem törődne vele, olyan „öltözősen” fogalmazva: szarna az egészbe. Látom a szenvedélyt, a motivációt, az érzelmeket a játékos minden mozdulatán, ez hiányzik nagyon sok mai fiatalból: a játék, a pályán töltött percek nettó szeretete, az elhivatottság aziránt, amit csinálok. Ezt büntetni kell? – valószínűleg igen, mert a példamutató, felelősségteljes magatartás ettől függetlenül nem ez, de belül valahol örülnék, hogy ilyen játékosom van. Erre találták ki a pénzbüntetés intézményét, kifele dorgálok, mindenki megnyugszik, befelé pedagógiailag kezelem a dolgokat, nyugalmat hozok az öltözőbe. Ha erre nem alkalmas a vezetőedzőm, akkor felülről nyújtok segítő kezet, és rendezem a sorokat munkáltatóként.
Arról, hogy ki fordított, ki tolmácsolt Rebrov felé, talán felesleges is lenne beszélni. Nem csapattárs, az biztos, miért is tenné, nem érdeke. De akkor ki? Ki az, aki látta, hallhatta, és „segítette” a nyugalmat? Aki úgy érezte, hogy hozzátesz azzal, ha szó szerint visszaadja utólag azt, amit „állítólag” hallott, hát nem barát, az biztos!
Összegezve maradjunk annyiban, hogy azért ez nem egy kivételes eset, kirohanás, hatalmas bűntett, amit ne látnánk minden héten valamely bajnokság, valamely stadionjában, valaminek még kell(ett) lenni a háttérben. Számos játékos tett már, és tenni is fog ilyet, sokkal inkább a reakciók azok, amik érthetetlenek! Miért?
 
2) A KOMMUNIKÁCIÓ
Ha mégis az a helyzet, és fogadjuk el, hogy valami visszafordíthatatlan történt, hogy a játékost nem akarom megtartani, akkor az a legjobb megoldás, hogy egyből kidobom a fő sportújságok címlapjára, hogy szerződést bontok a legnagyobb kedvencemmel? Aki ilyet kommunikál kifelé, az számol olyan apróságokkal, mint a hétvégi rangadó, ahol egy esetleges győzelemmel el is dőlhetne a bajnoki cím sorsa? Az kalkulál azzal, hogy milyen öltözői hangulatot generál másfél héttel a téli szünet előtt az öltözőben, és a falakon belül? Az figyel arra is, hogy netalán, egy „worst case scenario” esetén is ezt a fiút el kellene majd adni, értékesíteni kellene? 
A piaci értéke, a transfermarkt adatai szerint 700.000.- euró, 224 millió forint. Picivel több, mint fél év van hátra a szerződéséből, ennyit biztos senki sem fizetne érte, de ettől még érték, ha házon belül, csendben megoldom a helyzetet, akkor akár még jól is járhatok egy téli átigazolással. Ez szempont volt bárkinél? Arról nem is beszélve, hogy 15 perccel a „szerződésbontás” után jött a korrigálás, nincs szakítás, csupán „bünti”, és kirakjuk a keretből. Ezek után milyen pozícióból szeretné kezdeni bárki a tárgyalást egy esetleges érdeklődő felbukkanásakor? Azt pedig, hogy jelentkezők lesznek, vannak, mindenki veheti készpénzek, hiszen Böde Dani érték, magyar szinten, a magyar bajnokságban kifejezetten nagy. A sor nem lesz rövid!
 
 
 
3) EGO vs ÉSZÉRVEK
Az, hogy ebben mennyi szerepe van Rebrovnak, az ő keménységének, egojának, nehéz megítélni. Az viszont biztos, hogy ezt (is), mind vezetői, mind vezetőedzői oldalról teljesen másképp oldják, oldották volna meg külföldön. Guardiola pl. biztos adott volna 2 nyilatkozatot, ahol elmondja, hogy semmi bajuk nincs egymással, egy kiváló játékosról beszélünk, aki remek képességekkel rendelkezik, és nagyon felnéz rá, lehet, hogy egy picit elborult az agya, de a kvalitásaiból ez mit sem von le. A hétvégén pedig kihagyja, mert a „taktika úgy kívánja”, vagy játszatja az utolsó fordulóban, hiszen tudja, hogy 2 hét múlva így tud tőle a legjobban megszabadulni. Az ego, a személyes sértettség, sértődöttség nagyon jó, csak sokszor nem vezet jó döntésekhez. Egy ekkora klub élenjárójának, döntéshozójának lenni felelősség, hiszen egy mondattal dönthetünk tízmilliókról, üzletről, sorsokról. Ráadásul vannak dolgok, amik az öltöző falain belülre tartoznak, ott kell megbeszélni, és rendezni azokat.
 
Végezetül csináltam pár statisztikát, utána néztem pár ténynek, egzakt dolognak. Ami biztos:

Legfrissebb híreink