Freestyle csapattal erősített az Újpest

Hivatalos bejelentés

Forrás: ujpestfc.hu

ÍME, AZ ÚJPEST HIVATALOS BEJELENTÉSE:

,,Három tehetség képviseli a freestyle bajnokságokon Újpestet!

A labda mindenkinek kerek, de amit a freestyle-osok letesznek az asztalra, az már néha fizikát meghazudtoló. Az idei szezontól az Újpest FC-nek is van csapata: Szabados Ádám, mint rangidős, és Hamza Nabil és Bodrogi Marcell alkotja azt a triót, akik klubunkat képviselik majd egy-egy megmérettetésen. Őket kérdeztük, hogy hogyan kerültek a sportág közelébe, illetve kis ízelítőt adtak, hogy hogyan épül fel egy verseny számukra:

Sz. Á.: 2008 augusztusában kezdtem a freestyle focit, mint sportot, előtte nagypályás labdarúgó voltam. Egy nyáron, amikor leállás volt, akkor úgy gondoltuk egy barátommal, hogy fejlesszük magunkat, legyünk minél technikásabbak. Elkezdtünk nézni az interneten videókat, ilyen joga bonitós tartalmakat Ronaldinóról, Ronaldóról, és ez motivált arra, hogy gyakoroljak. Azóta pedig egyértelműen a szenvedélyemmé vált, és jelenleg én vagyok az országos bajnok.

H. N.: Én 2016 júniusában kezdtem el a freestyle-t, tehát még az újabbakhoz tartozom szerintem, főleg Ádámhoz képest. Régen én is fociztam nagypályán, de már akkor is trükközni szerettem. Sok videót láttam az interneten és nagyon szimpatikusnak tűnt, de mindig az időre fogtam, hogy nem foglalkoztam vele. Aztán amikor nem volt annyi dolgom, ez pont nálam is épp egy nyárra esett, akkor úgy döntöttem, hogy kipróbálom ezt is. Úgyhogy a nyár a végén jeleztem is, hogy én inkább ezzel szeretnék foglalkozni.

B. M.: 6 éve freestyle-ozom. Természetesen nálam is a fociból indult az egész, még általánosban az volt a tervem, hogy majd nagyon nagy futballista leszek, de már a megyei válogatón kiestem a csapatból. Később az ilyen utcai, underground sportok kezdtek el érdekelni. Volt egy DVD, amit egy magazinhoz kaptam, amin freestyle foci volt és gördeszka. Teljesen magával ragadott ez az underground stílus, később pedig maga a freestyle. Magamtól kezdtem én is gyakorolni, a brake-es mozdulatok is nagyon tetszettek, meg egyszerűen megfogott engem ennek az egész közegnek a világa.

Hogyan, milyen szervezésben kerül megrendezésre egy országos bajnokság?

Sz. Á.: Általában a legismertebb versenylebonyolítás a párbaj stílusú. 3 perc áll mindenki rendelkezésére, és a két játékosnak fél perces váltásokkal kell megmutatni azt, hogy milyen trükköt megcsinálni. Ebben az időben azt kell előtérbe helyezni, hogy különböző stílusokban mennyire egyedi, mennyire nehéz a kombináció, illetve mennyire uralja a labdát, tehát nem hibázik. Utána pedig egy több főből álló versenybizottság eldönti, hogy ki volt az ügyesebb. Ezek javarészt egyenes kieséses rendszerben működnek, nagyobb versenyeken kiemeléssel, hogy a legerősebbek ne kerüljenek össze már az elején és izgalmasabb, magasabb színvonalú legyen a vége.

Hogy néz ki ma egy magyar bajnoki versengés?

Sz. Á.: Három korosztályban van kiírás, a nagyon fiatalok, a haladó kategória, és mondhatnánk a harmadikra, hogy félprofi szint. A jelentkezések számától függően 8, 16 vagy 32 indulóval szokott megrendezésre kerülni.

Vannak kötelező elemek vagy gyakorlatok, amiknek meg kell jeleni egy-egy gyakorlatban?

Sz. Á.: Van egy része, ami kötött. Ugye a különböző szettekbe bizonyos figuráknak meg kell valósítani, hiszen ezek a freestyle stílus elemi, amire épül az egész sport. Tehát nincs annyira kötve, hogy három dekázás után csináld ezt vagy csináld azt, de a stílusjegyeknek igen. Mi inkább az egyedi dolgokra fektetjük a hangsúlyt.

B. M.: De vannak azért olyan különleges sportolóink, akik mondjuk csak két stílusban specialisták, és akkor a többit figyelmen kívül hagyják, csak azokat az elemeket használják, amikben a legjobbak. Ettől függetlenül, ha azt magas szinten hajtják végre, odaérhetnek a végén a jobb pozíciókba.

H.N: Azért sincs kötelező része, mert kialakul általában egy párbaj, és gyakran reflektálunk a másik mutatványaira.

Hogy néz ki egy edzés nálatok?

Sz. Á.: Két fajtát tudnék megkülönböztetni. Az egyik, amikor nem arra megyünk rá, hogy minél nehezebb feladatok csináljunk meg, hanem ötletünk, új dolgokat próbálunk ki és tervezünk el. Mondjuk, hogy ez a kreatív edzés. A másik, amikor már egy versenyre készül az ember, és egy egész szettet gyakorol

Van olyan mozdulatsor, amit csak nagyon kevesen tudnak megcsinálni vagy az elsőt mindenki ismeri?

B. M.: Én már évek óta együtt dolgozom Ádámmal, és ismerem a flowját. Ő mindig arra törekszik, hogy egyedileg gondoljon újra trükköket és azoknak variációit. Mindig újat mutat, mindig eredetit. Szerintem ezért is képviseli ő itthon a legmagasabb szintet.

H. N.: Ádámnak pedig van egy saját mozdulata. Szóval, igen… csinálhatsz egy új dolgot, de egyedül itthon neki sikerült egy annyira új és magas szintű trükköt kitalálnia, hogy róla nevezték el.

Sz. Á.: Igen, eleinte én is úgy kezdtem, hogy másokat igyekeztem leutánozni. De rájöttem, hogy annak nincs már akkora értéke, hogyha teljesen ugyanazt csinálod másodiknak, harmadiknak, így mindig igyekszem valami pluszt belevinni, és akkor abból valami új születik.

Ha már elhangzott, hogy hívják ezt a mozdulatot, amit rólad neveztek el?

Sz. Á.: Adam move-ként szokták emlegetni.

B. M.: Ehhez hozzátartozik, hogy egy-egy új trükköt átvesznek mások is, és később már nem mindig van meg, hogy ki csinálta először, egyszerűen csak beépül köztudatba."

Legfrissebb híreink