Fradi: megemlékezés

Nem is akárkiről.

Forrás: fradi.hu

A FERENCVÁROS KÖZLEMÉNYE:

"100 évvel ezelőtt, 1920. október 29-én, ezen a napon hunyt el dr. Springer Ferenc, a Ferencvárosi Torna Club alapító elnöke. Ebből az alkalomból az FTC és a Nemzeti Örökség Intézete a Fiumei úti sírkertben megemlékezett az egykori klubelnökről.

„Springer Ferenc, az elnökök elnöke, az alapító, akinek a nevét minden fradista betéve tudja – mondta beszédében Kubatov Gábor, az FTC elnöke. - Az első, aki vette a bátorságot és a fáradtságot nem ismerve megtette a kezdeti lépéseket. A kezdetieket, aztán a megalapozókat, aztán a sikereseket és a még sikeresebbeket, az örökkévalókat. Elnöksége alatt a klub Magyarországon olyan sportegyesület lett, ahol rang volt sportolni, melynek kiváltság volt szurkolni. Az elvszerűség, a legapróbb részletekbe menő, példamutató elnöki munkavégzés és az általa képviselt eszmék először egyesítették a kerületet. Megkerülhetetlenek lettek a fővárosban, később az országban és Európában.

Az FTC elnöke beszédében kiemelte, hogy Springer Ferencet, egy  Ferencvárosba költöző kassai cipész fiát páratlan tehetséggel áldotta meg a jó isten, bármilyen családi támogatás nélkül, csupán határtalan tehetsége és szorgalma révén az akkori zárt, úri világ egyik illusztris képviselője lett. Hathatós közbenjárása révén sikerült hat évre egy telket szereznie a fővárostól a Soroksári úton, amelyet pályává alakítottak át és az ő háttérmunkájának volt köszönhető, hogy a klub telekhez jutott az Üllői úton, ahol felépült a Fradi stadionja.

A száz éve elhunyt elnök rakta össze a kerület vállalkozókból azt a mecénási kört, akik finanszírozták annak idején a klubot - hangsúlyozta Kubatov Gábor. - Olyan erős alapelveket honosított meg példamutató munkásságával, amelyek 120 év elteltével is megkérdőjelezhetetlenek. Nekünk, maiaknak csak egy végtelenül egyszerű dolgot kell tennünk: folytatni kell a klub springeri hagyományait. Mindnyájan tudjuk, hogy ha a múlt nem merül feledésbe, az tulajdonképpen nem is a múlt“

„A Ferencvárosi Torna Club nemcsak egy klub, hanem életérzés. Fradistának lenni, az azt jelenti, hogy egy családhoz tartozol. Ha meglátod valakinek a nyakában a zöld-fehér sálat, tudod, hogy barátok vagytok. Amikor az FTC bejut a Bajnokok Ligájába, akkor elárasztják a közösségi médiát a zöld-fehér szívekkel posztolt üzenetek. Ezt, a sport általi összetartozás érzését köszönhetjük dr. Springer Ferencnek, aki állítólag azzal zárta avatóbeszédét, hogy nagy lesz az FTC. Milyen igaza lett! A magyarok életének szerves része sport és talán mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy Springer Ferencet több ezres tömeg kísérte utolsó útjára a Fiumei úti sírkertben. Ma, amikor méltán ünnepelhetjük a Bajnokok Ligájába jutó ferencvárosi labdarúgókat, azt gondolom, hogy ismét magasan és büszkén lenghet a zöld-fehér zászló” – tette hozzá Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója."

Legfrissebb híreink