Exkluzív: Fernando a DVTK-ról, NB I-ről, hegyekről, borokról, gyümölcsökről, filmekről

Kikérdeztük a vezetőedzőt!

Miskolcon a DVTK több, mint vallás! 
 
Annyira szeretik a szurkolók a klubot, hogy soha, sehol, egyetlen csapatnak sem engednék meg, hogy legyőzze a Diósgyőrt. Mert a miskolci fanatikusok ennél nagyobb bűnt el nem tudnak képzelni.
 
Sokszor kellett lehetetlen körülmények között, nem az NB I-ben is kiállni a csapatuk mellett – mindig megtették. A nagy álmuk, hogy a DVTK a legszűkebb elit tagja legyen. Nem csak úgy simán az NB I-é és állandóan, hanem azon belül is az élmezőnyé.
 
Ezt ezért fontos kihangsúlyozni, mert a Diósgyőr jelenleg 10. a bajnokságban, ugyanannyi pontot gyűjtve, mint a más kieső helyen álló Kisvárda, a két említett 1 ponttal megy az utolsó Haladás előtt. A miskolciakhoz képest a 9. Puskás Akadémia öt, a 8. Paks viszont már 11 egységnyire van.
 
Fontos hangsúlyozni, hogy a vezetők a bajnokság előtt a bentmaradás kiharcolását tűzték ki a csapat elé célként.
 
Amikor viszont nem úgy megy a gárdának, ahogyan a drukkerek elvárják, Miskolcon is az edző lesz általában az elsődleges célpont. Pedig soha, sehol nemcsak az edzőn múlik minden. 
 
Fernando, a DVTK vezetőedzője viszont nem akart felelősséget áthárítani senkire, minden kérdésünkre válaszolt és azt is fontos tudni, hogy még a DVSC elleni, legutóbbi siker előtt jeleztük a klub sajtóosztályának, hogy a bajnoki szünet hétvégéjén készítenénk interjút a trénerrel. Azzal a trénerrel, aki vagányan jelezte, mi az, amivel nem ért egyet az nb1.hu-val.
 
Könnyebb volt a heti munka? 
A játékosok önbizalma javult, de az elmúlt hetekben is ugyanilyen jól dolgoztak, így ha innen közelítjük meg, akkor a munka nem lett könnyebb.
 
Felszabadultabbak voltak a játékosai?
Természetesen fontos, hogy a labdarúgók megízleljék a győzelem ízét, jó hangulatban teltek a napok.
 

null

null

Mire figyelt oda a legjobban a héten? 
Ezúttal nem egy, hanem két hetünk van készülni az aktuális ellenfélre. Ezért már ezen a héten is az MTK elleni felkészülésre koncentráltunk. Ez van a fókuszban. 
 
Kielemezték a bajnokság eddigi történéseit?
Tudtuk a kezdetektől fogva, hogy a bajnokság nem olyan, mint egy sprint, inkább a maratonfutáshoz hasonlít, ezért mindig azt kell megtalálni, ami az adott héten a legjobb a csapat számára. Ebben a négy-öt hónapban eljutottunk oda, hogy a játékosok már megértették a játékfelfogásomat, de még nagyon sok mindent csiszolni és fejleszteni kell. 
 
Egyetért azzal a kijelentésemmel, hogy három részre szakadt a bajnokság? Hogy a Fradi, Vidi, Honvéd hármas a dobogóért, a Kisvárda, Haladás, DVTK bentmaradásért, a többiek a többi helyezésért küzdenek? 
Nem értek vele egyet. Még csak november van és a szezon nagyon hosszú. A DVTK, a Haladás és a Kisvárda mellé én még odatenném a Puskás Akadémiát is, mert véleményem szerint ők is a kiesés ellen küzdenek. Ha a tabellát nézzük, akkor természetesen van egy nagyobb szakadék az utolsó négy helyezett és a középmezőny között, de nagyon sok pontot lehet még gyűjteni a bajnokságban.
 
Figyelve a nyilatkozatait mindig arra gondolok, hogy töretlen a hite abban, hogy az elvégzett munka meghozza a gyümölcsét. Ez kötelező egy edző részéről vagy a magánéletben is ilyen hozzáállású?
Gyermekkorom óta azt tanultam, és vallom is, hogy ha valaki sokat és jól dolgozik, akkor mindig eléri a céljait. Tudtam az első pillanattól, hogy az a fajta munka, amit elvárok a játékosaimtól, teljesen más, mint amit eddig megköveteltek tőlük. A labdarúgóknak idő kell, hogy adaptálódjanak és átvegyenek egy új munkastílust. Ebből a szempontból sokat léptünk előre, a játékosok egyénileg és csapatként is fejlődnek, így a hitem valóban töretlen. A kérdésre válaszolva, a magánéletben is pozitív gondolkodású embernek vallom magam. 
 
Mennyire nehezíti meg a munkáját, a játékosok életét az, hogy mindig elfelejtődik, hogy a DVTK célkitűzése a biztos bentmaradás?
A szurkolók a világ minden pontján, minden mérkőzésen azt szeretnék látni, hogy győz a csapatuk. Ezt el kell fogadni. A drukkerek felé az első pillanattól azt kommunikáltuk, hogy az elsődleges cél az idei évben is az NB I-es tagság megőrzése. Biztos vagyok benne, hogy ha látják, hogy minden elkövetünk ezért, akkor ott lesznek mögöttünk, hogy közösen elérjük a célunkat. Mi is szeretnénk a bajnoki címért küzdeni, de jelenleg nem ez a realitás. A csapatommal nagyon elégedett vagyok, hiszen remek személyiségek alkotják a gárdát. Ha a játékosok maximálisan megoldják, amit kérünk tőlük, de az eredmények nem jönnek, az nagyon nehéz. Ugyanakkor öröm számomra, hogy a srácok jól helyt állnak az esetleges kudarcok ellenére is és nem panaszkodnak. Most már érzik és elhiszik azt, hogy milyen nagy potenciál van bennük és hová juthatnak el. 
 

null

null

Ha nem dolgozik, mit csinál? Mivel tölti a szabadidejét, hová szeret a legjobban elmenni?
Amikor befejezem a munkát esténként, többnyire fáradtan lépek be a lakásomba, de nagyon szeretek moziba járni. Miskolcon a Művészetek Házában sok angol nyelvű filmet vetítenek, ezeket, ha tehetem, akkor magyar felirattal nézem. Már nyáron elkezdtem hetente több alkalommal nyelvleckéket venni Borsodi Gábor tanár úrtól (ő oktatja a DVTK sportolóit - a szerk.), szeretnék néhány hónap múlva már alapszinten beszélni magyarul. De sokat olvasok és sétálni valamint futni is szeretek Miskolcon és a város környékén a hegyekben.
 
Mi legszebb, legjobb dolog Miskolcban és Magyarországban?
Nagyon szeretem Miskolcot, a várost és az itt élő embereket. Amit a legjobban szeretek benne az a csodás természeti környezet, az erdő, a Bükk-hegység. Miskolc egy nagyon élhető város, hiszen nem olyan nagy, mint mondjuk Budapest, vagy azok a spanyol városok, ahol eddig éltem. Az emberek nagyon kedvesek és szeretetteljesek. Amikor van időm, el szoktam látogatni Budapestre is, nagyon szép a történelmi belváros. Magyarországon az ízeket kedvelem a legjobban, azon belül nagy rajongója vagyok a magyar gyümölcsöknek és zöldségeknek. Bár Spanyolországban is megterem pl. a szamóca vagy az alma, Magyarországon sokkal jobb az ízük és bármelyik kisebb vagy nagyobb üzletbe betérek, óriási a választék. Nálunk többnyire csak erre specializálódott boltokban lehet gyümölcsöt vásárolni, azokat is javarészt üvegházakban termesztették. Ezen kívül szeretem még a fantasztikus magyar borokat. Nemrég voltunk Tokaj-Hegyalján, a Tokaji Furmint is ízlett, de nekem inkább a vörösborok felé húz a szívem. Az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidékek borait szívesebben fogyasztom. Az étkezési szokásokat is kedvelem, hiszen jóval korábban étkeznek az emberek, mint Spanyolországban, így jobban tudok esténként pihenni is.
 

Legfrissebb híreink