Dózsa, Dózsa, Dózsa – szajkózta a Honvéd edzője

Ha van valami, amire ugranak a lilák…

Forrás: Honvéd/Facebook (képünk illusztráció)

Az Újpest és a Ferencváros ősi rivalizálásának egyik mozzanata az, hogy a fradisták mind a mai napig Dózsának hívják, de inkább csúfolják az Újpestet, mert erre az elnevezésre a legtöbb újpesti ugrik. Mégpedig ezért: 
 
„A második világháborút követő 3 év mindegyikében az Újpest tudta megnyerni a bajnokságot, és ekkortájt 9 játékost adtak a válogatottba. Az 1945–1946-os szezonban 31 mérkőzésen keresztül nem találtak legyőzőre és a legtöbb gólt is ebben a szezonban lőtték, szám szerint 184-et. 1950-ben a kommunista kormány a rendőrség csapatának minősítette és átnevezte őket Dózsa György tiszteletére, Budapesti Dózsa Sport Egyesület-re. Ez egyébként egy bevett szokás volt a keleti blokkban (pl. Dinamo). 1951-ben a kommunisták kivégezték Szűcs Sándort, az Újpest labdarúgóját, akit hazaárulással vádoltak. Az 1954-es labdarúgó-világbajnokságon csak egy játékosuk, Tóth Mihály vett részt. Az 1956-os forradalom során a klub visszanevezte magát Újpesti TE-re, de amint a szovjetek újra hatalomra kerültek, ismét visszakerült a Dózsa a nevükbe.”
 
A Dózsa elnevezésnek tehát kőkemény kommunista múltja van és nemkívánatos a lila-fehérek híveinek és az alkalmazottainak a körében sem. Ezt a legjobban az bizonyítja, hogy, amint bekövetkezett a rendszerváltás, a klub egyből elhagyta a nevéből azt, hogy Dózsa.
 
Azóta is többször megváltozott a név, de a Dózsa soha nem tért vissza. Viszont a mai, Újpest-Honvéd mérkőzés után Híres Gábor, a kispestiek edzője (aki az eltiltott Supka Attilát helyettesíti a mérkőzéseken és a sajtótájékoztatókon), Dózsának hívta a csapatot, nem is egyszer. Feltételezésünk szerint ezt nem bántásból, hanem rossz megszokásból tette.
 
A sajtótájékoztatóról az Újpest FC által készített felvételt meg is mutatjuk:

Legfrissebb híreink