Magyar focihírek
minden mennyiségben
NB2 logó
NB3 logó
HaladásPacsi Bálintedzőképzés

De valójában mi is az, ez a jól csengő futball periodizáció?

Simon Zoltán - 2016. augusztus 15. hétfõ 13:19
Szombathely – Az egyik legjobb műhelyben a nyugati-európai modellre építenek.

Az MLSZ által felkért Double Pass független nemzetközi átvilágító cég a hetekben jelentette meg a magyar labdarúgó akadémiák átfogó vizsgálata utáni eredményének sorrendjét, amelynek 2. helyezettje a szombathelyi ILLÉS Akadémia lett. A kimagasló eredmény mögött nem az épülő infrastruktúra, hanem a jól szervezett, nyugati-európai modellre épülő szakmai munka található.

 

Pacsi Bálint, UEFA PRO licenszes edző, az Illés Akadémia szakmai igazgatója és a szombathelyi Swietelsky-Haladás csapatának asszisztens edzője, 2 év alatt honosította meg a periodizációs tervezés modelljét az akadémia színfalai mögött. Elmondása szerint 4 éve ismerkedett meg ezzel a területtel, majd igazán 2014-ben a Double Pass által szervezett Akadémiai management kurzuson a belga Erik Roux (Belga felnőtt és utánpótlás labdarúgó válogatott futballfitnesz edzője) előadása után vette észre, hogy ez a terület szürke folt a magyar labdarúgás szerkezetében. Mélyen beleásta magát nemzetközi szakkönyvek és folyóiratok, webináriumok segítségével és idén júniusban Amszterdamban végzett a holland Raymond Verheijen, a „futball periodizáció-guru” által tartott mester kurzuson, így Magyarországon egyedül vallhatja magát a terület specialistájának. Raymond Verheijen a holland, a dél koreai és az orosz válogatottal is EB elődöntőben végzett csapataival – klub szinten megfordult az FC Barcelona, FC Chelsea, Zenith Szentpétervár csapatainál, mint futball fitnesz periodizációs szakember.

 

Az amsterdami kurzuson az előadási napok többek között a Taktikai analízis, Teljesítmény analízis, Döntéshozatal fejlesztés, Futball fitnesz, Futball Gondolkodás, Periodizációs modell, Akadémia periodizáció, Egyéni periodizáció, Csapat periodizáció, Rehab periodizációról szóltak.

 

- De valójában mi is az, ez a jól csengő futball periodizáció?

- Minden részletre történő tervezést jelent csapat és egyén szinten. A hosszú és megterhelő szezon alatt szinte patikamérlegen kell kimérni a játékosok számára, a megfelelő mennyiségű terhelést, megválasztani a terhelés-pihenés arányát, hogy az egész szezon alatt fejlesszük a játékosok futball fitnesz állapotát, miközben végig fenntartjuk a frissességi szintjüket.

 

- Miben nyilvánul meg a helyes, vagy a helytelen használata?

- Többek között a sérülések számában (nem a kontakt sérülésekre gondolva). A nem megfelelő terhelés-pihenés arány adagolásának következtében a játékosoknál túledzettségi állapot, kimerültség lép fel, ekkor a lelassult ideg-izom kapcsolatok miatt egy rossz mozdulatnál a játékos megsérül.

 

- Hogyan lehet a játékos döntéshozatalát fejleszteni?

- A labdarúgás pl. a kosárlabdával ellentétben nem edző-sport, hanem játékos-sport. A mérkőzésen nincs lehetőség megállítani a játékot, akár minden másodpercben. Így a játékosok döntéshozatala előtérbe kerül, az edző ráhatása a mérkőzésre sokkal kisebb, mint a kosárlabdában. Így az edzéseken célszerű az analitikus gondolkodás fejlesztése, hogy a játékosok könnyedén tudjanak dönteni a mérkőzésszituációkban az edző által meghatározott játékstílusnak és mérkőzéstervnek megfelelően. Ezért célszerű a lehető legtöbb edzésgyakorlatot ellenfél ellen tervezni, hogy technika használata a döntéshozatal kivitelezése legyen.

 

- Mi az egyéni periodizáció szerepe a felkészítésben?

- A futball csapatsportág, de a posztokon eltérő követelményekkel, így más-más tervezést igényel pl. egy belső védő és egy szélső felkészítése az idény során. Tovább bonyolítja a tervezést az életkor és a korábbi sérülések. Vagyis miért edzené ugyanazt egy 34 éves belső védő, mint egy 18 éves az akadémiáról felkerülő tehetséges jobb szélső heti lebontásban. Ami a legfontosabb számomra, hogy a precíz, hosszú távú tervezéssel (periodizációval) felépítsem az Illés Akadémiáról érkező saját nevelésű magyar játékosokat a Swietelsky-Haladás első csapatába. Korunk futballjában az intenzitás rendkívül magas lett, miközben a terjedelem (90perc) nem változott. Az ifjúsági csapatból érkező játékosnak óriási intenzitás különbséggel kell megküzdenie, az első csapatba történő beépítés folyamata alatt, amennyiben ez türelmetlenül, átgondolás nélkül van kezelve, akkor a fiatal játékos önhibáján kívül nem tud megfelelni, megsérül és elveszti a magyar labdarúgás. Célom, hogy minőségi, hosszú távú tervezéssel a lehető legtöbb játékos tudjon megbirkózni az első csapatba történő átmenet nehézségeivel, így fejlesztve a magyar labdarúgás egészét. Az amszterdami előadásokat éjszakába nyúló, a hallgatók közötti izgalmas eszmecserék követték. 22 országból jövő szakemberek tudták megosztani tapasztalataikat egymással. Pacsi Bálint többek között a Német U21 válogatott fitnesz edzőjével, az amerikai labdarúgó szövetség utánpótlás szakemberével vagy az FC Barcelona Eskola szekció vezetőjével valamint a kínai olimpiai válogatott fitnesz edzőjével tudta megvitatni a nemzeti egyediségeket, hisz nem elég egy recept, mert minden országnak megvan a sajátossága és ahhoz kell hozzáilleszteni a kiváló elméletet. Az értékes nemzetközi tapasztalatok folyamatos beépítésre kerülnek az induló idény Akadémiai fejlesztési programjába és képzési filozófiájába valamint a Swietelsky Haladás első csapatának tervezési mechanizmusába is honosítjuk a periodizáció alapelveit.”

Szólj hozzá Te is!
LEGFRISSEBB HÍREK
2019. 04. 25. 13:34

Irány az Eb: itt az U17-es keret és a meccseink időpontjai

Ketten kimaradtak volna, nem ezt érdemelték.
2019. 04. 25. 12:07

Megvan a kupadöntő kezdési időpontja

Hivatalos bejelentés.
2019. 04. 25. 12:01

Az utolsó 2 forduló órarendje

Még nincs minden részlet tisztázva...
2019. 04. 25. 09:01

BL-ben járt volt Fradi-csatár lett a megyei csapat edzője

Hivatalos bejelentés.
2019. 04. 25. 09:56

3 évre írt alá az U17-es válogatott a liláknál

Hivatalos bejelentés.
2019. 04. 24. 18:44

Orvos szidta a bírót, komoly eltiltást ért

Ülésezett az MLSZ.
2019. 04. 25. 13:25

Kosaras ultrák készülhetnek az év meccsére

A rendőrség sem tétlenkedik.
2019. 04. 24. 19:06

Négy mérkőzésből kettőt csinált az MLSZ

Azért nem voltak csak "vajszívűek".
2019. 04. 25. 08:28

Simon Tibor sírja: a Fradi és a fradisták gondviselése

Lehet, hogy focista lesz az unoka.
2019. 04. 25. 08:00

A legkeményebb ellenfél vár Gulácsiékra a kupadöntőben - videó

Parádés, fordulatos meccs volt Brémában.
2019. 04. 24. 12:34

Horrorfilmbe illő sérüléséről mesélt a balmazújvárosi játékos

Különleges meccs vár a csatárra.
2019. 04. 24. 11:01

Röplabda miatt módosul a csapat programja

Az ellenfél sportszerűségből jelesre vizsgázott.
2019. 04. 24. 17:15

Elképesztő sérülést szenvedett a kecskeméti játékos

Ilyen nagyon ritkán fordul elő, sőt...
2019. 04. 24. 13:16

Bevehetetlen erőd: a kapus volt az újonc hőse

Azt kapták, amire számítottak.
2019. 04. 25. 07:41

Nem mindennapi lehetőség a DVTK-nál

Út a kulisszák mögé!
2019. 04. 25. 07:07

Csütörtöki foci: MTK-Fradi rangadó

Pályán a Real.
2019. 04. 24. 22:54

Szoboszlai drámai meccsen volt a Salzburg egyik nyerőembere

Megvillant a válogatott középpályás.
2019. 04. 24. 21:51

Példaértékű tett: az év sztorija a magyar megye II-ből

Igen, ilyen is megtörténhet!
LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
TABELLA
1Ferencvárosi TC67
2MOL Vidi FC56
3DVSC47
4Újpest FC47
5Budapest Honvéd41
6Mezőkövesd Zsóry FC35
7MTK Budapest34
8Puskás Akadémia FC34
9Kisvárda Master Good32
10Paksi FC32
11DVTK31
12Szombathelyi Haladás25
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!