A Fradi játékosa továbbra is hisz a címvédésben

Budapest – Lovrencsics nem mondott még le a BL-szereplésről.

 

A Lech Poznan labdarúgócsapatát tavaly nyáron a Ferencváros kedvéért elhagyó Lovrencsics Gergő a szombati játéknapon először játszott végig 90 percet az NB I tavaszi idényében, a hétvégi bajnoki mérkőzés után pedig már a magyar válogatott keretével készül Telkiben. A több poszton bevethető játékos portálunknak elárulta, melyik a számára ideális poszt, illetve arról is beszélt, hogy mit érhet el a nemzeti tizenegy Portugáliában.

 

A külső szemlélő számára akár úgy is tűnhet, hogy kényelmes hetük van, hiszen a három rangadóval tarkított időszak után ezúttal „csak” egy bajnoki mérkőzésre készülnek. Milyen munka zajlik most és erre mennyire hat még ki erre az Újpest legyőzésének öröme?

A legutóbbi hetünk valóban zsúfolt volt, hiszen három nagyon komoly mérkőzést játszottunk. Ezek minden tekintetben sokat kivettek belőlünk, mentálisan mégis feltöltődtünk, hiszen a Honvéd és az Újpest ellen is idegenben tudtunk győzni. A derbi-siker nagy lökést kell, hogy adjon a következő mérkőzésre. Most egy kicsit könnyebb a hetünk, viszont ugyanúgy keményen dolgozunk – komoly céljaink vannak, így nem elégedhetünk meg azzal, hogy legyőztük az Újpestet.

 

A kupatovábbjutáson és a derbi megnyerésén kívül a csapat számára a kapott gól nélküli periódus pozitívum lehet, egyedül talán a Videoton elleni pontok hiányozhatnak majd a végelszámolásnál.

Igen, a Vidi-meccs kicsit kakukktojás számomra (a felek február 25-én 0-0-t játszottak az Üllői úton – a szerk.). Úgy éreztem, a Videoton nem akar nyerni az Üllői úton, megelégedtek azzal, hogy megtartják a többpontos előnyüket velünk szemben. Azt követően két nagyon fontos meccset viszont behúztunk, ami valóban pozitívum. Szombaton újabb komoly mérkőzés következik, hiszen valószínűleg a Haladás sem feltartott kézzel jön a Groupama Arénába.

 

Windecker nem ért egyet Doll kritikájával

A Haladás ellen legutóbb Sopronban kikapott a Fradi, a szombati bajnoki viszont – már csak a hazai pálya minden előnye miatt is – biztosan más lesz. Védekező vendégcsapatra számít?

A csapatok többsége védekezik az Üllői úton, a magam részéről a Haladástól is erre számítok. Persze, hogy végül milyen taktikát választanak, az majd csak a kezdőkörben derül ki. A kontratámadásokra kell készülnünk, azok ellen kell stabilnak lennünk hátul, elől pedig fel kell törnünk a várhatóan masszív védelmet.

 

Kicsit visszatérve még a lilák elleni rangadóra: először lépett pályára Újpesten az FTC játékosként. Milyen élmény volt az idegenbeli derbi részesének lenni?

Ennek a rangadónak a hangulata már a bemelegítést megelőzően is doppingolja az embert, ezt már az ősszel is megtapasztaltam, amikor hazai környezetben fogadtuk őket. Pontosan tudom, hogy mennyire fontos a klub és a szurkolók számára is ez a mérkőzés. Hiába ez volt az első meccsem a Szusza Ferenc Stadionban a Ferencváros mezében, nagyon nagy elégedettséggel töltött el, hogy három pontot tudtunk szerezni.

 

Ami miatt még különlegesebb lehetett az Ön számára az Újpest-Fradi, az az, hogy a tavaszi idényben először töltött kezdőjátékosként kilencven percet a pályán. Elégedett a teljesítményével?

Nagyon örültem neki, hogy az idén először játszottam végig mérkőzést, s remélem, hogy bizonyítottam Thomas Dollnak is. A csapat részéről a védekezésen volt a hangsúly, ezt pedig megoldottuk, hiszen nem kaptunk gólt, illetve komolyabb helyzetet is talán csak egyet, Lázok János révén alakított ki az Újpest. Bízom benne, hogy a hétvégén is kezdő leszek – ezért dolgozom, a kezdőcsapat kijelölése viszont a vezetőedző döntése.

 

Több különböző poszton szerepelt már az idén: legutóbb elöl kapott lehetőséget, korábban azonban a középpályán és a védelemben is feltűnt. Melyik Lovrencsics Gergő igazi posztja, hol érzi magát a legjobban?

Nem mondom azt, hogy világ életemben szélső voltam, mert amikor kikerültem Poznanba, akkor irányítót, úgymond második éket játszottam (Lovrencsics Gergő 2012 és 2016 között a lengyel Lech Poznan légiósa volt – a szerk.), Pápán pedig csatár voltam. A szélén érzem jobban magam, bár nem határolódom el egyik poszttól sem. Ha jobbhátvédként számítanak rám, akkor ott fogok bizonyítani, ha szélsőként, szélsőként, s így tovább – meglátjuk. Mindenesetre jobban preferálom a szélső posztot.

 

Nyilván azt, hogy hol szerepel a jövőben, befolyásolja a csapaton belüli versenyhelyzet alakulása is, ugyanakkor az talán az FTC számára sem hátrány, ha egy adott posztra több variációs lehetőség is kínálkozik.

Ez nagyon jó dolog, függetlenül attól, hogy most a Fradiról vagy a világ bármely más csapatáról beszélünk-e. Kell a konkurencia, hiszen ha egy játékos rivális hiányában elkényelmesedik, akkor nem fogja tudni a legjobbját nyújtani – így van ez a világsztároknál is. Ha van ellenlábas, akkor ugye kicsit mindenkiben ott motoszkál az, hogy akár a legkisebb megingás esetén is kiszorulhat a kezdőcsapatból, így hiszem, ennek minden játékosra nézve megvan a pozitív hatása. Szerencsére a Fradinál nagy a rivalizálás ilyen tekintetben, a saját posztomon pedig győztesen szeretnék kijönni ebből a harcból. Engem csak motivál ez a fajta versengés.

 

Vasárnaptól Telkiben folytatódhat a rivalizálás, de már a válogatott szerelésében – a kevesebb játéklehetőség után meglepte, hogy meghívót kapott a nemzeti tizenegybe?

Nem mondanám, hogy meglepetésként ért a meghívó, mert a szívem mélyén azért számítottam rá. Igaz, volt bennem némi izgalom azért, mert a tavaszi idényben eddig kevesebbet játszottam, de a lényeg az, hogy számít rám a szövetségi kapitány. A válogatottnál is komoly versenyhelyzet van minden poszton, ennek is lendületet kell adni. Ebből mi és a magyar labdarúgás is csak profitálhatunk.

 

Nagyon fontos meccs vár a válogatottra, s kíváncsi volnék a véleményére: megszorítható a portugál csapat Portugáliában?

Valószínűleg más meccs következik, mint amelyet az Európa-bajnokságon játszott a két csapat. Szerintem lehet esélyünk ellenük idegenben is. Bizonyára más meccs lesz, hiszen az Eb-n (ahol ki ne tudná: 3-3-ra végeztek a felek – a szerk.) mégis a továbbjutásuk múlott a magyarok elleni találkozón, ráadásul ezúttal hazai pályán fognak játszani, a szurkolók őket fogják támogatni. Ettől még nem kell megijednünk tőlük. Ha ugyanazt a játékot tudjuk nyújtani, amely egyszer már eredményre vezetett velük szemben, akkor azt mondom, még akármi lehet.

 

Az MLSZ mérsékelte Thomas Doll büntetését

A Ferencváros szempontjából mit gondol, mennyire szerencsés, hogy szünet következik a bajnokságban?

Nem biztos, hogy a Fradi szempontjából jól jön ez a háromhetes szünet, de tudom, hogy ugyanúgy lesznek edzőmeccsek ebben az időszakban is, ahol ha nem is a tétmeccsekhez fogható módon, ám fenntartható a ritmus. Remélem, hogy nem lesz visszaesés, hiszen úgy érzem, most jól teljesítünk. Mindenki azért fog dolgozni, hogy megőrizzük a formánkat.

 

Amikor a nyáron a Ferencvároshoz igazolt, a zöld-fehér csapat versenyben volt a Bajnokok Ligája selejtezőjében, Ön pedig azt nyilatkozta, hogy a BL-szereplés lehet a következő lépés a pályafutásában. Mit gondol, ez a bajnokcsapat jelenlegi 4. pozíciója ellenére a következő idényben elérhető?

Szeretnék még a Bajnokok Ligája csoportkörében is pályára lépni a pályafutásom során, továbbra is ez a célom. Bajnok szeretnék lenni, jövőre pedig a BL-ben szerepelni. Szerintem nem lehetetlen küldetés a címvédés a Ferencváros számára. Igaz, hogy három csapat van még előttünk, ám mindegyikükkel játszunk még a hátralévő fordulókban. Hiszem, hogy a Ferencvárosnak továbbra is reális esélye van a bajnoki címre.

 

Hatos Szabolcs

Legfrissebb híreink