Zárt európai szuperliga: veszélybe kerül(het) az NB I is

És rengeteg klub gazdálkodása is.

Forrás:

A New York Times csütörtöki cikkében az UEFA-tól származó, kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva írt a Bajnokok Ligája javasolt reformjáról, ami egy lényegében zárt szuperligát hozna létre a jelenlegi európai kupasorozatok helyett - szúrta ki az Index.
 
HA ELFOGADJÁK A JAVASLATOT, AKKOR A BAJNOKOK LIGÁJÁBÓL EGY OLYAN SOROZAT LESZ, AMIT ELIT KLUBOK SZŰK CSOPORTJA DOMINÁL, ÉS A 32-BŐL MINDÖSSZE NÉGY HELYET JUTTATNAK EURÓPA 55 NEMZETI BAJNOKSÁGÁNAK
 
A 32 CSAPATOS, NEVÉBEN TOVÁBBRA IS BAJNOKOK LIGÁJÁNAK NEVEZETT CSÚCSSOROZATBÓL KISZORULÓ KISEBB FUTBALLNEMZETEK BAJNOKAI, ILLETVE A NAGY BAJNOKSÁGOK ELSŐ NÉGYBŐL KISZORULÓ KLUBJAI EGY 32 CSAPATOS MÁSODIK SZÁMÚ, ILLETVE EGY 64 CSAPATOS HARMADIK SZÁMÚ SOROZATBAN INDULNÁNAK.
 
És ha ez nem lenne elég fenyegető perspektíva a nemzeti bajnokságok jövője szempontjából, a meccsek egy részét vasárnapra tennék.
 

null

null

A lapnak nyilatkozott a spanyol liga elnöke, Javier Tebas azt mondta, hogy végeredményben egy olyan utcába vezették be őket „javaslat” címén, ami a szuperligában végződik.
 
Tebas szerint nem lehet pusztán csak terveknek meg javaslatoknak nevezni ezeket az elképzeléseket, amiket meg akarnak vitatni minden érdekelttel. Valójában egy kész és konkrét projektet tártak eléjük, ami az UEFA és az elit klubok szűk csoportjának teljes körű együttműködéséből született.
 
Az európai klubtornák 2024-től javasolt formájukban tönkretennék a nemzeti bajnokságokat és az európai klubok többségének gazdálkodását – mondta Tebas, majd hozzátette: Nyitottak vagyunk a konstruktív párbeszédre, de ha erről a projektről kell tárgyalnunk, akkor nincs túl sok mindenről beszélni. 
 

Legfrissebb híreink