Szuperliga: sokatmondó döntés; Kína: 30 ezer néző a lelátón

Keményen beszólt a német elnök.

Forrás: Facebook/Guangzhou FC

SZUPERLIGA

Zinedine Zidane, a Real Madrid labdarúgócsapatának vezetőedzője szerint az ő véleménye nem fontos a hétfőn bejelentett Szuperligával kapcsolatban. "Az egyetlen ember, aki erről a témáról beszélhet, az az elnök. Az én véleményem nem fontos. Én a holnapi mérkőzés miatt vagyok itt. Mindenkinek megvan a véleménye, de nem azért vagyok itt, hogy erről beszéljek, hanem, hogy a bajnokságról és a Bajnokok Ligájáról. A többi nem az én dolgom" - fogalmazott a francia szakember egy nappal a cádizi bajnoki előtt. Zidane minden Szuperligára vonatkozó kérdést visszautasított, szerinte az öltözőn belül sem ejtettek szót erről, mert kizárólag a szerda esti meccsre koncentrálnak.

Fritz Keller, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) elnöke azonnali hatályú eltiltását javasolta annak a 12 alapító klubnak, melyek hétfőn bejelentették az Európai Szuperliga megalakulását. A sportvezető a DFB hivatalos közösségi oldalán kifejtette, nemcsak a klubok felnőtt, hanem azok korosztályos csapatait is azonnal ki kellene zárni mindenfajta versenysorozatból, amíg meg nem gondolják magukat, és fogadják el a jelenlegi állapotokat. Hozzátette: az egyesületek kizárólag a pénztárcájukra gondoltak, míg szurkolóikra, akik a világ legjobb klubjaivá tették őket, egyáltalán nem. "A tizenkét klub önző magatartásának már semmi köze nincs ahhoz a játékhoz, amelybe gyerekként beleszerettünk. A labdarúgás nyitott és mindenki számára elérhető. Egy ilyen zárt Szuperliga viszont csak a szupergazdagoknak és szuperszívteleneknek szól" - hangsúlyozta.

Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern München elnöke és Nasszer al-Kelaifi, a Paris Saint-Germain tulajdonosa bekerült az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságába a szervezet keddi kongresszusán. A katari milliárdos az európai klubok szervezetének (ECA) képviseletében került a végrehajtó bizottságba, ahol a Juventus elnökét, Andrea Agnellit váltja. Utóbbinak azért kellett távoznia, mert a torinói klub az Európai Szuperliga egyik alapítója. Rummenigge és al-Kelaifi beválasztásának azért van nagy jelentősége, mert a világ legjelentősebb klubjait képviselik, amelyek nem vesznek részt a Szuperligában. A 65 esztendős német sportvezető megbízatása három évre szól.

"A Paris Saint-Germain szilárd meggyőződése, hogy a futball mindannyiunk játéka. Labdarúgóklubként egy család és egy közösség vagyunk, amelynek szerves részei a szurkolóink is. Úgy vélem, ezt nem szabad elfelejteni" - nyilatkozta Nasszer al-Kelaifi. Hozzátette, az UEFA közel hetven éve dolgozik az európai labdarúgás fejlesztése érdekében, és az a javaslat vagy kezdeményezés, amelyet az UEFA nem támogat, nem oldja meg a futballközösség problémáit, csupán önös érdek vezérli.

 

Az európai ligák képviselője a spanyol Javier Tebas lesz a végrehajtó bizottságban, annak ellenére, hogy az FC Barcelona, a Real Madrid és az Atlético Madrid is csatlakozott a Szuperligához. A német Rainer Koch, a lengyel Zbigniew Boniek, az orosz Alekszander Gyukov, az angol David Gill, az olasz Gabriele Gravina, a svéd Karl-Erik Nilsson, a holland Just Spee és a török Servet Yardimci a végrehajtó bizottság tagja maradt, a belga Mehdi Bayat azonban kikerült onnan.

KÍNA

Harmincezer néző előtt kezdődött kedden a kínai labdarúgó-bajnokság új idénye.

A koronavírus-járvány miatt az első forduló mérkőzéseit két csoportban játsszák, nyolc csapat Kantonban (Kuangcsou), nyolc pedig Szucsouban játszik. Az előbbiben a nyolcszoros bajnok Kuangcsou FC 2-2-es döntetlent játszott a városi rivális Kuangcsou Cityvel kedden, ezt a találkozót látták 30 ezren a helyszínen, ugyanis az országban már enyhítették a világjárvány miatti óvintézkedéseket.

A címvédő Csiangszu FC nem indult el az új idényben, mert anyagi okok miatt megszűnt. A magyar válogatott Kádár Tamást a kupagyőztes Santung Tajsan az év végéig kölcsönadta a szintén élvonalbeli Tiencsin Csinmen Tigersnek.

Legfrissebb híreink