Szerződtette az osztrák klub a Haladás tehetségét

Hivatalos bejelentés.

Forrás: skturm.at

Ahogy korábban jeleztük, nagy érdeklődést mutatott az osztrák élvonalbeli Sturm Graz együttese a 20 éves Tóth Milán iránt. A Szombathelyi Haladás játékosa vasárnap utazott orvosi vizsgálatra a Sturmhoz, ami után alá is írta kettő plusz egy évre szóló szerződését. Az osztrák klub hivatalos oldalán jelentette be a magyar játékos szerződtetését. 

“Tóth 20 évesen remek idényt produkált az NB II-ben, 34 meccsen 11 gólt és négy gólpasszt jegyzett. A másodosztályban 2019 őszén mutatkozott be, de tavaly vált fokozatosan alapemberré Szombathelyen, és az előző idényben már a vasiak legeredményesebb játékosának bizonyult. Öccse, a 18 éves Tóth Balázs már 2020 óta Ausztriában játszik, jelenleg a Red Bull Salzburg fiókcsapatának, a másodosztályú Lieferingnek a kapusa.
A Strum Graz a 2021–2022-es idényben a Salzburg mögött második helyen végzett az osztrák Bundesligában, így indulhat a Bajnokok Ligájában, s a selejtező harmadik körében, augusztusban kapcsolódhat be a sorozatba a nem bajnoki ágon” írja a Nemzeti Sport

A lapnak a csatárt képviselő Perfootmance GMBH menedzseriroda többségi tulajdonosa, Haisza Viktor nyilatkozott az átigazolásról.
“Először is köszönjük a Haladás klubmenedzserének, Szántó Erzsébetnek és Homlok Zsolt elnöknek, hogy ez az átigazolás létrejöhetett – hangsúlyozta a játékosügynök. 

– Profi, üzleti szemléletet követve, de nagyon korrekten álltak Tóth Milán ügyéhez a hetekig tartó tárgyalássorozat alatt. Boldog vagyok, hogy sikerült minden érintettnek egyezségre jutnia, hatalmas erkölcsi, szakmai sikernek tartom hogy egy Bajnokok Ligája-induló egyesületben folytathatja a csatár a pályafutását. Már csak azért is, mert tudom, mekkora utat járt be – másfél éve még egy akadémiai játékos volt az U19-es csapatban –, milyen sokat dolgozott ezért a lehetőségért és milyen áldozatokat hozott a családjával együtt. Tizenhat éves volt, amikor vele és a testvérével, Balázzsal elkezdtünk közösen dolgozni, most pedig már mindketten Ausztriában profiskodhatnak, nemzetközileg is jegyzett klubokban. Példaértékű kitartásuknak, a sportág iránti alázatuknak is köszönhető, hogy ez lett a közös munka gyümölcse.”

Haisza Viktor elmondta, miután Tóth Milánt a Sturm figyelmébe ajánlották, az osztrák klub hónapokon keresztül megfigyelte a csatárt, minden apró részletre kiterjedően kielemezték a játékát, személyesen is többször megnézték őt a klub megfigyelői. Több oldalas átfogó jellemzést készítettek róla.
 
“Kiemelték ösztönösségét, kiszámíthatatlanságát a pályán, valamint egyéniségét, karizmatikus, karakteres szemelyiségét, akár pályán kívül is. Szakmailag a gyorsaságát emelték még ki (34 km/h fölött van a végsebessége), dinamikussága, atletikussága, technikai tudása mellett.“

A menedzser hozzátette, az NB I-ből, valamint Ciprusról, Lengyelországból és Svájcból is érdeklődtek Tóth iránt, volt a grazinál anyagilag kedvezőbb ajánlata is, de szakmai szempontból, a játékos további fejlődését nézve ezt tartották a legjobb lehetőségnek. Meggyőző volt az a tudatos stratégia, illetve karrierépítés, amit felvázolt az osztrák klub a tárgylások során.

“Milánt az első csapathoz szerződtették, az első csapattal kezdi meg a felkészülést, de a klubbal egyetértve mi is úgy látjuk jónak, hogy kezdetben, az állandó játéklehetőség érdekében az osztrák másodosztályba most feljutó Sturm II-ben szerepel majd” – fogalmazott Haisza Viktor. Azt is hozzátette, hogy másik két ügyfelük, Borsos Filip és Tóth Balázs fejlődése is mutatja, hogy az osztrák másodosztály egy kiváló lépcsőfok lehet a magyar tehetségek számára, amely megalapozhatja azt, hogy később az osztrák élvonalban is helyt tudjanak állni. Bíznak abban, hogy Tóth Milán a Sturm Grazból az U21-es válogatottba is rendszeresen be tud majd kerülni a jövőben.

Legfrissebb híreink