Szabics: ,,Elfogadott Ausztria, viszont Magyarország a hazám"

Szoboszlai Dominiket már 14 éves korában a Sturm Grazhoz vitte volna.

Forrás: spox.com

A Ferencvárosban, az osztrák Sturm Grazban és a német Stuttgartban is sikeresen szerepelt játékosként Szabics Imre.

Miután befejezte az aktív játékot, edzőnek tanult és a korábbi 36-szoros magyar válogatott jelenleg az osztrák válogatottnál dolgozik, Franco Foda szövetségi kapitány segítőjeként. Méghozzá sikeresen, hiszen az osztrák labdarúgó válogatott, Lengyelország mögött csoportmásodikként kijutott a 2020-as Európa-bajnokságra.

Szabics Imre az M4Sport.hu-nak mondta el, hogy nagyon büszke arra, hogy már a második válogatottnak sikerült segítenie, hogy az kijusson egy EB-re.

A másodiknak, hiszen Dárdai Pál segítőjeként ő is jelen volt a 2016-os franciaországi kontinensviadalon. De Szabics most már az idei évre fókuszál:

"Nagyon jó, hogy 2020-ban Ausztriával részt veszünk az Európa-bajnokságon és bízom benne, hogy sikeresebb szereplésünk lesz mint a legutóbbi, 2016-os EB-n".

Az edző bízik benne, hogy Magyarország is ott lesz a tornán, és hogy a csoportmeccsek után, a EB vége felé fog találkozni az osztrák a magyar válogatottal.

Arra a kérdésre pedig, hogy mi a különbség a magyar és az osztrák kispad között, azt a válaszolta:

„Ausztria az otthonom, Magyarország a hazám, így tudnám leírni az érzelmi különbséget a két válogatott kispadja között. Engem nagyon elfogadott Ausztria, ott élünk, az az otthonunk, Magyarország viszont a hazánk.”

Szabics természetesen figyelemmel kíséri a magyarországi eseményeket, legfőképp ami a válogatottat érinti:

„Amennyire az időm engedi, követem a magyar válogatott mérkőzéseit, a Wales elleni hazai mérkőzést a helyszínen tekintettem meg. Tagja vagyok az MLSZ szakmai bizottságának, így informálódnom kell a magyar helyzetről.”

A volt csatár szerint az osztrák liga jelenleg a magyar előtt jár:

„A tapasztalat azt mondja, az osztrák bajnokság picivel jobban felkészít a topligákba való beilleszkedésre. Azok a játékosok, akik Ausztriából erősebb bajnokságba kerülnek, azonnal játszani tudnak. Azáltal, hogy nekünk csak Németországban 28 légiósunk van, azt mutatja, az osztrák labdarúgás ereje most a magyar előtt jár. Az ausztriai Európa-bajnokság egy olyan lendületet adott az osztrák labdarúgásnak, aminek most aratja le a gyümölcseit a sportág, beértek a játékosok. Emellett a német nyelvterület is fontos tényező, sokkal könnyebben nyúlnak egy osztrák játékoshoz, a beilleszkedésben ez nagy segítséget jelent, de az alapvető követelmény a futballtudás.”

A legfelkapottabb magyar játékosról, Szoboszlai Dominikról pedig így vélekedett az edző: 

„Jó helyen van Salzburgban, jól tud fejlődni, hiszen nemzetközi szinten is sok mérkőzés lesz a lábában. Abban nem vagyok biztos, hogy időszerű lenne egy nagyobb csapatba igazolnia, lehetséges, hogy 25 éves korára hiányoznának mérkőzések a lábából, mert nem mindegy, hogy szezononként 30-40 mérkőzésen játszik valaki vagy egy nagyobb klubban jóval kevesebbet. Semmiképp sem raknék rá túl nagy terhet, hagyjuk, hogy teljesítsen, a kvalitás idővel utat talál magának, majd meglátjuk, hol lesz ennek a vége.”

Legfrissebb híreink