Sokkolta a menesztése a DAC (volt) vezetőedzőjét

Nem vagyok bólogatóember!

Forrás: dac1904.sk

A DAC 1904 labdarúgóklub január 3-án szerződést bontott a gárda német vezetőedzővel, Peter Hyballával.

Világi Oszkár, a DAC klubtulajdonosa azzal magyarázta a sokaknak meglepő döntést, hogy a nemzetközi kupaszereplésre jobban fel akarja készíteni a Dunaszerdahelyt, mint a korábbi években, és mivel Peter Hyballa szerződése május 31-el lejár, úgy döntöttek, új edzővel kezdik az őszi szezont, mintegy megelőzve, hogy ne nyáron kelljen utódot keresnie a klubnak.

Hyballa tavaly nyáron vette át a DAC irányítását. Az első idényében a második helyen végzett csapatával, az aktuális szezonban az őszi harmadik helyet szerezte meg. Összesen 64 tétmérkőzésen, 50 bajnokin, 6 Európa-liga és 8 szlovák kupameccsen vezette a sárga-kékeket.

A 44 éves szakember másfél év után távozott a klubtól és most a körkép.sk-nak nyilatkozott a távozása körülményeiről:

"Szabadságon voltam Portugáliában, feküdtem a strandon, és elgondolkodtam, hogy fel kell hívnom a sportigazgatót, Jan Van Daelet, mivel pár nap múlva kezdjük a téli felkészülést, és én nem tudom, hogy mi a helyzet például Connor Ronannel vagy Kristián Koštrnával. Nem sokkal később délután egyszer csak hív a tulajdonos, Világi Oszkár. Megtudtam, hogy végeztem..."

A tulajdonos döntésében nagy szerepet játszhatott, hogy a szakember mindenképp távozott volna a tavaszi szezon végén:

"Igen, nyáron tovább akartam lépni. Már két éve lettem volna Szlovákiában, ami egy külföldi edző számára elég. Mindenki csak a tehetségekről vagy az egyéb pozitívumokról beszél miután Szlovákiában jön, de megvannak a maga mínuszai is. Ráadásul, a klub filozófiája mindig a fiatalok, fiatalok, fiatalok voltak. Én tényleg szívesen dolgozom fiatal játékosokkal és Dunaszerdahelyen a kor együtt járt a minőséggel. Jan jó munkát végzett a menedzseri téren, én a pályán, és ebből jó teljesítmények és pozitív eredmények jöttek ki. Novemberben és decemberben azonban a beszélgetések során ebben a témában nem tudtunk teljesen megegyezni. Azt mondtam, hogy május végéig a csapat mellett leszek, de utána már nem. Eközben több ajánlatom is volt, de lojális akartam lenni a tulajdonossal, a játékosokkal és nem utolsó sorban az edzői csapatom felé, tehát nem akartam aláírt szerződést kapni”

A 44 éves edző bevallotta, sokkolta a váltás: 

"Nagyon, nagyon meglepett voltam. A tulajdonossal és a sportigazgatóval mindig is nagyon jó, ugyanakkor kritikus kapcsolatom volt. Nem vagyok semmiféle bólogatóember. Tudom, hogy a klubtulajdonosok Európa ezen részén többnyire nagyon gazdagok, én viszont német-holland típus vagyok, aki minden körülmények között megmondja a véleményét. Sokan félnek a gazdag tulajdonosoktól, de én nem, noha respektálom őket. És ilyen focit játszottunk: az ellenfeleket tiszteletben tartottuk, de nem féltünk senkitől.”

A leköszönő vezetőedző a búcsúzásról is ejtett pár szót:

"Miután összecsomagoltam, találkoztam Jannal és sok játékosommal. Megölelgettük egymást a Vidákkal, Jedličkával, Kalmár Zsolttal. Szoros kapcsolat volt köztünk és az volt a benyomásom, hogy csalódottak voltak, úgy ahogy én is.
Szlovákia nem épp egy labdarúgásilag támadó ország, ahol bátor pressinget játszanak. Igyekeztem ezt megváltoztatni és büszke vagyok, hogy sikerült. Különösen azért, mert Dunaszerdahely a nemzetiségi kérdés miatt nem épp kedvelt Szlovákiában. Mindenhol megéreztük, mikor idegenben játszottunk. Sehol sem csókolgattak bennünket. Ennek ellenére 18 hónap után mindenhol a mi stílusunkról beszéltek. Megváltoztattuk az ificsapataink filozófiáját is. Több játékost is jó pénzért adtunk el, ami ugyancsak az edző munkájának az eredménye a vezetőség együttműködésével. Vida Máté, Kristián Koštrna vagy épp mások bekerültek a válogatottakba, sok tehetségnek adtunk lehetőséget. Tehát ha nem beszélünk az eredményről, de a folyamatról, akkor elégedett lehetek. Már a Szlovákiába érkezésem előtt is magabiztos voltam, most viszont az önbizalmam a Holdig ér."

Hyballa nem akarta volt csapata esélyeit taglalni a szlovák bajnokságban, de véleménye szerint egyelőre a Slovan Bratislava más "kávéház": 

“Ez már nem az én bizniszem. Viszont úgy gondolom, hogy a Slovan anyagilag és sport terén is más világ. A legtöbb minőségi játékosa van. Természetesen, a labdarúgásban bármi megtörténhet, de a DAC-nak inkább az előrehaladásra kellene koncentrálnia. Ha sikerül neki, akkor jönnek az eredmények is.”

A Dunaszerdahely a 3. pozícióból várja a tavaszi folytatást, azonos pontszámmal áll a tabellán, mint a második Zilina de tíz egységgel a nagy rivális Slovan mögött.

A DAC február 19-én hazai környezetben fogadja a FK Senica együttesét a bajnokságban.

Legfrissebb híreink