Real-Juve: elmondta az UEFA elnöke, mi változott volna, ha van videobíró

Nyon - „A BL olyan, mint a Ferrari vagy a Porsche".

Forrás:

Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke aggodalmát fejezte ki, hogy a videobírót már a nyári világbajnokságon alkalmazni fogják.
 
„Vannak félelmeim, mert az oroszországi vb-n olyan játékvezetők is szerepet kapnak, akik még sosem vezettek meccset a videobíró alkalmazásával, de remélem, nem lesz probléma” – jelentette ki a szlovén sportvezető a Gazzetta dello Sportnak adott interjúban.
 
Ceferin azt is kifejtette, hogy a Bajnokok Ligájában is bevezetik majd, de szerinte ehhez további tesztelésre van szükség, hogy mindenki értse és átlássa, miként működik a rendszer.
 
„A BL olyan, mint a Ferrari vagy a Porsche. Nem vezetheted azonnal, előbb gyakorolni kell. Jelenleg túl korai lenne bevezetni a videobírót. Egy napon biztosan a BL-ben is lesz, de nem kapkodunk” – mondta Ceferin, aki azt már korábban közölte, hogy a legrangosabb európai kupasorozatban a következő idényben sem használják majd a rendszert.
 
Ezzel szemben a nemzetközi szövetség (FIFA) márciusban - alig két héttel azt követően, hogy a sportág szabályalkotó testülete (IFAB) hozzájárult az alkalmazásához - megszavazta a videobíró használatát az idei vb-n.
 
Ceferin az elmúlt időszak egyik legnagyobb visszhangot kiváltó játékvezetői döntéséről is beszélt a videobíró vonatkozásában. Szerinte a rendszer nem változtatott volna a Real Madrid-Juventus BL-negyeddöntő visszavágójánakhajrájában történteken.
 
„Mi változott volna? Semmi. Egyesek húszszor megnézték az esetet, én pedig vagy ötvenszer. Az emberek fele szerint 11-es volt, a másik fele szerint nem” – mondta Ceferin arról, hogy a Juventus védője, Medhi Benatia a tizenhatoson belül hátulról érkezve felborította a gólhelyzetben lévő Lucas Vázquezt, a rendes játékidő hosszabbításában értékesített büntetővel pedig továbbjutott a királyi gárda.
 
A videobírót olyan magasan jegyzett bajnokságokban használják már, mint a német, az olasz vagy a portugál. Az IFAB megállapításai szerint alkalmazásával csökkent a bírói tévedések száma, ugyanakkor számos meccsen okozott problémát és elégedetlenséget, hogy hosszú perceken állt a játék, mert lassan született döntés. A szervezet szintén kritikaként említette, hogy a közönség nincs megfelelően tájékoztatva, mi történik éppen, mit vizsgálnak
 

Legfrissebb híreink