Madridi csúcsrangadó a kocsma mellett

Madrid – Az egyik a hegyre is padlógázzal megy, a másik bandák világából jött.

Forrás:

El Derbi madrileno!

 

Vagyis a madridi derbi következik ma este a spanyol bajnokságban. A két együttes ellentéte már a Franco rezsim idejében is tapasztalható volt, hiszen ameddig a Bernabeu Madrid legfejlettebb részén volt található, addig a Vicente Calderon a Manzanares folyó és egy kocsma szomszédságában. A gazdagok klubja mindig próbálta maga alá helyezni a az 1970-es évektől a sok dél-amerikai játékost szerződtetett Atletit, mára azonban az Enrique Cerezo vezette Atleti a világ legjobbjai közé emelkedett egykori játékosa Diego Simeone irányításával. Lássuk miben hasonló és élesen különböző a két sztár csapat.

 

A legutóbbi Bajnokok Ligája döntőt is e két gárda vívta, ezzel erősítve azt a tényt, hogy a spanyol bajnokság a legerősebb liga a világon.(?) A 2014-es madridi házi döntő visszavágóját is a Real nyerte, nagy fájdalmat okozva ezzel Madrid piros-fehér felének! Amikor a második (most büntető párbajban) elbukott BL-döntő után Simeone mester az égre nézett, azt sugallta, hogy ez az ember újra megpróbálja majd megnyerni a trófeát… A Blancók lépéselőnyben vannak az első helyen, de biztosak lehetünk benne, hogy a hatpontos hátrányban lévő Matracosok edzője a hegynek felfelé is a padlógázon van , amíg csak benzin van a tankjában. Ezért is várható hatalmas „ háború „ holnap a Vicente Calderónban!

 

Mivel már e tényt sokszor és sok helyen leírták, de azért mégis fontosnak tartom megjegyezni, hogy a legolaszabb spanyol bandát képezte ki az argentin hadvezér az Alético Madridból! Totális védekezés néhol a brutalitás határát súroló, de még pont szabályos eszközökkel. Cholo Simeone védekezése olyan, mintha a védői smirgli papírral simogatnák az ellenfél támadóit, miközben minden erejükkel a területet próbálják lezárni a labdagyilkos Oblak kapus előtt. Bár ez a harcmodor sárgák és bolondos piros lapok tömkelegének a lehetőségét vonzaná magával, azt mégsem lehet mondani, hogy a meccsek többségét emberhátrányban fejezné be az Atleti. És most már van világklasszis hamis kilencese a francia Griezmann személyében, egy CR7 klónja Carrasco és egy legendája Torres személyében. Meg egy tüzes Calderónja.

 

Akiket egy ösztönös játékos zseniből ifjúsági edzőből kisvártatva Bajnokok Ligája győztessé avanzsált ikon, Zinedine Zidane irányít. A Marsellie városának utcai bandavilágából kiemelkedett legendás labdarúgó mostanra a világ egyik legnagyobb és egyik legismertebb „ királyi „ gárdájának főnöke. A világklasszisok, Benzema, Bale és Cristiano Ronaldo falkájának egyesítéséből keletkezett BBC-ben végződő piramis hihetetlen gyorsasággal végzi ki az ellenfeleket. Zidane csodakapusa, Keylor Navas előtt a spanyol Sergio Ramos mediterrán eleganciával irányítja a fehér mezesek védelmét. Tulajdonképpen a városi riválishoz hasonlóan egy roppant szigorú, de korbács nélküli (kivéve, ha Pepe a pályán van) defenzivitás csap át a szervezőkön Krooson és Modricon keresztül totális támadásba, oda ahol a gólszörnyetegek vannak!

 

Dióhéjban lefordítva lehet egy folyamatos ágyútűz, de egy kilencvenperces labdatartó adok-kapok is a derbin, amelyen ebben az esetben a hazai pályán a gyeplőt mindig kőkeményen tartó Atletinek illene kezdeményezni. És mert az edzőt Simeonénak hívják. Azért.

 

A két csapat legutóbbi meccse a Calderónban 1-1-es döntetlenre végződött.

 

Piskor Ádám

 

Legfrissebb híreink