Leverkusen-Fradi: reméljük, hogy Marco Rossi is észrevette

Magyar volt a mezőny legjobbja.

Forrás:

BAYER LEVERKUSEN-FTC 2-1

Alaptétel a labdarúgásban, hogy ha bármelyik csapat legjobb játékosa eligazol, megsérül vagy visszavonul, akkor az a legjobb, ha azonnal megtalálja a szakmai stáb a helyettesét.

Ihor Haratin nemrég hagyta el a Ferencvárost (a lengyel Legia Warszawa játékosa lett), ezért Peter Stögernek azonnal döntenie kellett.

Olyan helyettest kellett találnia, aki nem feltétlenül Haratin posztján játszik, de hasonló szerepet tölt be.

Az előző tréner, Szerhij Rebrov és a mostani szakvezető Fradija között sok különbség van, az egyik, hogy míg az ukránnál a 4-3-3 volt az alapfelállás (3 inkább védekező/labdaszerző középpályással), addig az új érában 4-4-2-t játszik a Fradi úgy, hogy ha védekeznie kell, akkor értelemszerűen a tolódás sok évtizedes szabályait betartva teszi ezt meg. Értendő ezalatt az, hogy ha az ellenfél mondjuk a bal oldalán támad, akkor a védelemből mindenki jobbra igyekszik zárni, így a középre belépő bal oldali védő helyére a bal oldali szélső középpályás igyekszik vissza, mint ahogy az is igaz, hogy a két ék közül az egyik bármikor vissza tud lépni a középpályások vonalába, ha beszorítás van.

Ezért is van az, hogy sokan azt hiszik, Stöger Fradija néha öt védővel játszik, miközben az van, hogy adott helyzetben 5 játékossal védekezik a közvetlen védelem vonalában.

Szóval Haratin elment, így Vécsei Bálint kapott bizonyítási lehetőséget, aki a Kispest elleni, legutóbbi bajnokin a mezőny legjobbja volt az nb1.hu szerint, kérdésünkre válaszolva a lefújás utáni sajtótájékoztatón meg Stöger azt mondta, hogy szerinte is.

Stöger egyébként a Leverkusen ellen Botka Endre, Somália, Adnan Kovacevic és Aissa Laidouni játékára sem számíthatott a hivatalos jelentések szerint, de az nb1.hu-nak Robert Mak és Szánthó Regő is hiányzott, úgy tudjuk, hogy a két sérült szélső még hetekig nem lesz bevethető.

A hazaiaknál is voltak hiányzók, de előzetesen még így is bőven a meccs esélyesei voltak, mivel alapból vagy 300 millió euró különbség van papíron a két csapat játékoskerete között.

Ám a foci már sokszor bebizonyította, hogy a Transfermarkt marketing adatai a pályán azért eltüntethetőek.

És a Fradi ennek szellemében kezdett, amit jelzett, hogy Vécsei forintos/eurós labdája után Tokmac remekül adhatott középre, ahol érkezett Ryan Mmaee és vezetett is a magyar bajnok. Vécsei utána lőtt egy bomba gólt, de a kezéhez ért a labda az átvételnél, amiről nem tehetett, tehát nem akarta, hogy így legyen, de a jelenlegi (nem feltétlenül jó, mert éljen a támadófoci) szabályok szerint kezezett. Picit később meg lehet, hogy a Leverkusen nem kapott meg egy tizenegyest...

Örvendetes volt, hogy volt magyar szurkolás, annak ellenére, hogy az eredeti Fradi Tábor nem volt ott a mérkőzésen, mert a keleti vakcinákat a németek nem fogadják el, a fradisták közül meg sokan azokkal vannak beoltva, viszont az ultrák most is úgy döntöttek, hogy vagy ott lehet mindenki, vagy nem lesz ott senki.

Helyi magyarok viszont a Fradi segítségére siettek és bizony a tévé-közvetítésben is hallatszott a hangjuk.

Idővel azonban nőtt a hazaiak nyomása, de hiába egyenlítettek még szünet előtt és igyekeztek még nagyobb tempóban iparkodni a fordulás után is, a zöld-fehérek is vezettek tudatos támadásokat. Viszont tény, hogy Dibusz Dénes, a Fradi kapusa volt a mezőny legjobbja, ekkor már pláne.

Viszont tényleg egyre veszélyesebbek lettek a leverkuseni próbálkozások, de két Fradi-védő, Samy Mmaee és Civic hibája is kellett ahhoz, hogy a Bayer megszerezze a vezetést.

Végül győzött a jóval esélyesebb Leverkusen, de az FTC jelezte, hogy a csoportban egyik ellenfele sem veheti félvállról.

És ezt bizony bőven jelezte...

A csoport másik meccsén a Betis 4-3-ra nyert a Celtic ellen.

A MÉRKŐZÉS KULCSMOMENTUMA: A HIBÁK
Samy Mmaee és Eldar Civic is hibázott a második Fradi gól előtt. Nem lehet azt állítani, hogy nem nyertek volna a hazaiak, ha nincs ez a hiba sorozat, de ettől még tény, a két védő bakija döntő tényező volt.

A MÉRKŐZÉS FŐSZEREPLŐJE: VÉCSEI BÁLINT
Remek kiugratás, remek gól, amit sajnos nem adtak meg és remek, nagy munkabírású játék. A mezőny legjobbja Dibusz Dénes volt (minden magyar csapattal egészségesen elfogultak vagyunk az 1999-es megalapításunk óta, ha nemzetközi megmérettetése van), de Vécsei nagyon sokáig nem játszott, és ezúttal is bizonyította, hogy eddig is lehetett rá számítani. És akkor itt eszünkbe is jut, hogy a magyar válogatottba is mindig kell egy verekedni és futballozni is ugyanolyan jól tudó, box-to-box középpályás...

GÓLOK TÖRTÉNETE:
8. perc:
Vezet a Ferencváros: Vécsei remek kiugratása után Tokmac gyalogolt el a balszélen, és tökéletesen centerezett a leverkuseni védők közül kilépő Ryan Mmaee elé, aki öt méterről az üres kapu közepébe passzolt. 0-1

37. perc: Góllá ért a Leverkusen nyomása: Diaby passza után Frimpong játszotta vissza okosan a labdát jobbról az érkező Palacioshoz, aki futtából, 16 méterről, jobbal a jobb felsőbe tekert. 1-1

69. perc: Pillanatnyi zavar a Fradi védelmében, Samy Mmaee és Civic is hibázik, Frimpong tökéletes passza után pedig az üresen maradó Wirtz passzol 11 méterről, jobbal a bal alsóba Dibusz mellett. 2-1

JEGYZŐKÖNYV:
EURÓPA-LIGA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
G-CSOPORT
Bayer Leverkusen (német)–Ferencváros 2–1 (1–1)
Leverkusen, BayArena, 11 013 néző. V: Treimanis (lett)
BAYER LEVERKUSEN:
Hrádecky – J. Frimpong, Kossounou, Tah, Sinkgraven (Hincapie, 67.) – Ex. Palacios (Aránguiz, 50.), Demirbay – Adli (Bellarabi, 67.), Wirtz (Amiri, 80.), M. Diaby – Alario (Schick, 66.). Vezetőedző: Gerardo Seoane
FERENCVÁROS: Dibusz – Wingo, S. Mmaee, Blazic, Civic – Zachariassen, Vécsei (Uzuni, 66.), Loncar (Gavrics, 77.),  Zubkov (Cabraja, 86.) – Nguen, R. Mmaee. Vezetőedző: Peter Stöger
Gólszerző: Ex. Palacios (37.), Wirtz (69.), ill. R. Mmaee (8.)

A csoport állása:
1. Real Betis        1  1 - -  4-3  3 pont
2. Bayer Leverkusen  1  1 - -  2-1  3
3. Celtic Glasgow    1  - - 1  3-4  0
4. FERENCVÁROS       1  - - 1  1-2  0
    
A csoport első helyezettje nyolcaddöntőbe jut, míg a második a Bajnokok Ligája nyolc csoportharmadikjával játszik a 16 közé kerülésért. Az El-csoportharmadikok a Konferencia-liga egyenes kieséses szakaszában folytatják.

    
A csoport további programja:
    
2. forduló, szeptember 30.:

FERENCVÁROS-Real Betis 21.00
Celtic Glasgow-Bayer Leverkusen 21.00
    
3. forduló:
október 19.:

Celtic Glasgow-FERENCVÁROS 16.30
október 21.:
Real Betis-Bayer Leverkusen 18.45
    
4. forduló, november 4.:
FERENCVÁROS-Celtic 21.00
Bayer Leverkusen-Real Betis 21.00
    
5. forduló, november 25.:
Bayer Leverkusen-Celtic Glasgow 18.45
Real Betis-FERENCVÁROS 21.00
    
6. forduló, december 9.:
FERENCVÁROS-Bayer Leverkusen 21.00
Celtic Glasgow-Real Betis 21.00

Legfrissebb híreink