Koronavírus: tesztelik a Barcát, de mi a baj Angliában?

Egyelőre semmi sem biztos.

Forrás: Facebook/FC Barcelona

KORONAVÍRUS: KITEKINTÉS A NAGYVILÁGBA!


ANGLIA

Steve Parish, az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Crystal Palace elnöke jogi következményektől tart, amennyiben nem fejeződik be az idény.

A klubvezető az együttes honlapján kifejtette: sportszakmai szempontból is szeretné befejezni a szezont, "megkoronázni a Liverpoolt", valamint megadni a lehetőséget a csapatoknak, hogy a pályán harcoljanak a legjobb pozíciókért. Amennyiben ugyanis ezekre nem kerülhet sor, az bonyolult következményekkel jár, magában foglalva a hónapokig vagy akár évekig is elhúzódó jogi fejleményeket.

"Mert ez részben a pénzről is szól. És mindannyiunknak figyelnünk kell a pénzre" - hangsúlyozta. Hozzátette: a futballbiznisztől sok másodlagos ipar függ, a Premier League-nek pedig egymilliárd fontos veszteséggel kell számolnia, ha nem teljesíti a műsorszolgáltatók felé vállalt kötelezettségét.  "Azzal pedig senki sem nyer, ha a Premier League kevesebb pénzt kap. A labdarúgás az állam egyik legjobb adófizetője. Mert sok pénzt fizetünk a játékosoknak, de annak ötven százaléka az államkasszába kerül adó formájában. Összességében 3,3 milliárd font adót fizetünk minden évben, és az egész labdarúgó piramisunkat nagyjából a Premier League finanszírozza" - emelte ki.

 

A PL-klubok pénteki videokonferenciájukon megállapodtak abban, hogy csak semleges pályákon lehet befejezni a küzdelmet, a mérkőzések legfeljebb tíz stadionban zajlanának. A kiválasztásnál elsődleges szempont lenne, hogy elejét vegyék szurkolói csoportosulásnak, a minősítést pedig a hatóságok végeznék el.

Az angol bajnokság március 13-án szakadt félbe, és még 92 mérkőzés van hátra. A klubok továbbra is eltökéltek abban, hogy a pályán alakuljon ki a végső sorrend, de a folytatást csak akkor tartják elképzelhetőnek, ha az biztonságos. A folytatást illetően konkrét döntés továbbra sem született, az egyeztetések a hatóságokkal és az illetékes minisztériumokkal a jövő héten folytatódnak.
 

SPANYOLORSZÁG

A spanyol bajnok FC Barcelona futballistái szerdán veszik fel ismét a munkát, amely koronavírus-teszteléssel kezdődik a klub bázisán.

A Marca spanyol sportlap híre szerint Lionel Messi és társai csak az egészségügyi ellenőrzés kedvező eredményei nyomán láthatnak hozzá az egyéni edzésekhez fizioterapeuták felügyelete mellett. További megkötés, hogy a játékosok csak otthon zuhanyozhatnak, s a klubban átöltözniük is tilos.

A felkészülés újrakezdésének következő fázisában a Barca-futballisták csak kisebb csoportokban tréningezhetnek, kerülve a fizikai kontaktust egymással, majd a csoportos foglalkozások következhetnek, de egy-egy közösen gyakorló alakulat létszáma sem haladhatja meg a tizennégy főt.

A spanyol élvonal, a La Liga bajnoki küzdelmei a koronavírus-járvány miatt március 12-én álltak le. A 38 fordulóból 27-et bonyolítottak le, a folytatást június elejére tervezik.

Legfrissebb híreink