Koronavírus: fontos bejelentés Szlovákiában

Komoly szabályozások mellett.

Forrás: fcdac.sk

A Ligás Klubok Uniójának (ÚLK) ismertetője alapján megkezdődhetnek a csoportos edzések a szlovák élvonal csapatainál – számolt be róla társoldalunk, a felvideksport.hu.

A Közegészségügyi Hivatal (Úrad verejného zdravotníctva) útmutatása szerint viszont egyelőre nem érintkezhetnek egymással a játékosok. A Szlovák Labdarúgó-szövetség (SFZ) egészségügyi vezetője, MUDr. Pavel Malovič és Szlovákia fő higiénikusa által kidolgozott szabályok alapján csütörtöktől lehet újra edzeni.

Az ÚLK ügyvezető igazgatója, Michal Mertinyák elmondta, már akkor kész tervvel rendelkeztek, amikor megszülettek az enyhítő intézkedések. "A Ligás Klubok Uniója figyelemmel követi az aktuális helyzetet. Már az enyhítések előtt kész volt az útmutatónk, amely alapján újraindíthatjuk az edzéseket. Nagy segítségünkre voltak az európai ligák képviselői, mivel egy munkacsoport keretén belül megosztottuk egymással a hasonló anyagokat. Örülünk, hogy az óvintézkedések gyengítése újra visszahozza az életet a focipályákra. Az útmutató anyagunkat elküldtük a fő higiénikusnak is, akinek az esetleges új meglátásait el fogjuk fogadni, hiszen az egészség áll az első helyen."

Újraindulhatnak az edzések a Fortuna Ligában

 

Az előírások szerint kis csoportokban (maximum 8 fő) edzhetnek majd a futballisták, a csoportokat pedig el kell választani egymástól. A kluboknak érintkezés nélküli edzéseket kell tartaniuk kizárólag kinti sportpályákon. A játékosoknak tréningruhába öltözve kell érkezniük és a foglalkozások végeztével az öltözőik és szociális helyiségek használata nélkül kell távozniuk. Ajánlott továbbá a fokozott higiénia, a helyiségek folyamatos fertőtlenítése és valamely koronavírusos tünet megjelenése esetén az azonnali tesztelés. A kluboknak kiküldött anyag a játékosok és a szakmai stáb egészségügyi helyzetének ellenőrzési formáit is tartalmazza.

Szlovákiában is, Európa legtöbb országához hasonlóan, szeretnék befejezni a bajnokságot. Bár mint egy korábbi cikkünkben írtuk, nem minden klub gondolja ezt megfelelőnek. Világi Oszkár is azt nyilatkozta korábban, hogy szerinte a következő idény elkezdésére kéne összpontosítani, amennyiben az UEFA rendelkezései lehetővé teszik, hogy a 2019/2020-as szezont idő előtt befejezzék. A klubok számára a következő enyhítés az lehet, hogy engedélyezik a nagy csoportos edzéseket is, ezt legkésőbb 14 nappal a bajnokság folytatása előtt meg kell tenni.

Íme a szabályok közül:

a játékosok, a szakmai stáb és hozzátartozóik védelmének biztosítása

a testhőmérséklet rendszeres mérése és annak dokumentálása

a minimális kétméteres távolság megtartása

rendszeres kézmosás és a higiéniai intézkedések betartása

az ajtókat nyitva kell hagyni, hogy minél kevesebbet érintkezzenek a kilincsekkel

minden alkalmazottnak, aki jelen van az edzéseknél, el kell takarni a száját és az orrát

rendszeres kézfertőtlenítés az épületekbe lépéskor

a játékosok átöltözve érkeznek az edzésre, az után egyből haza indulnak, és nem használják a közös öltözőket és szociális helyiségeket

a játékosok maximum nyolc fős csoportokban edzenek

a helyiségek rendszeres fertőtlenítése

azonnali tesztelés, ha valakinél jelentkeznek a COVID-19 tünetei

Kérdés, hogy a már hazautazott külföldi játékosok mikor és milyen módon térhetnek vissza az országba. Hiszen ha beengedik őket a határokon, kötelezően állami karanténba kéne vonulniuk, ahonnan az első negatív tesztelés után távozhatnának otthonukba, hogy befejezzék a kéthetes karantént. A DAC esetében szintén érdekes, hogy a Győrben élő játékosok számára miként lesz megoldható az edzéseken történő részvétel. Világi Oszkár egy korábbi interjúban erről így nyilatkozott: "Ráadásul a klubok hazaengedték a játékosaikat. Most az egész világról kéne őket összeszednünk. Néhányan a kormányuk rendelkezései szerint nem is jöhetnek, a többieknek pedig miután megérkeztek Szlovákiába karanténba kéne kerülniük. Mire újra tudnánk kezdeni a játékot, eltelne másfél hónap. Lehet több is. Júniusban tudnánk elkezdeni legkorábban. Éppen ezért gondolnám, hogy idő előtt be kéne fejezni a bajnokságot.

Legfrissebb híreink