Koronavírus: biztató hírek a topbajnokságról

Belgiumban figyelembe veszik a klubok kéréseit.

Forrás: Barcelona/Facebook

KORONAVÍRUS: KITEKINTÉS A NAGYVILÁGBA!

ANGLIA

Keddtől megkezdődhetnek a kiscsoportos edzések az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság csapatainál.

Erről hétfőn rendkívüli megbeszélésen döntöttek a Premier League klubjai, amelyek egyhangúlag fogadták el az erről szóló tervezetet.
    
Kiemelték: az edzéseken egyelőre kerülni kell azokat a gyakorlatokat, amelyek során a játékosok testi kontaktba kerülhetnek egymással, ezen felül pedig a labdarúgóknak be kell tartaniuk a társadalmi távolságtartásra vonatkozó szabályokat is.
    

 

"Folytatjuk a konzultációt a játékosokkal, edzőkkel, klubokkal, valamint a profi labdarúgók és a ligavezetők szövetségével annak érdekében, hogy kidolgozzuk a teljes kontaktú edzésekre vonatkozó protokollt" - közölték.
    

 

A csapatoknál az újraindulásig heti két alkalommal mintegy 40 főt - játékost, edzőt, stábtagot - vetnek alá koronavírus-tesztnek, egyben írásban kell nyilatkozniuk arról, hogy elfogadják és betartják a járványügyi rendelkezéseket.
    
A bajnokságot - amely eredetileg május 17-én zárult volna - márciusban függesztették fel a koronavírus-járvány miatt, a brit kormány azonban a hónap elején megnyitotta a lehetőséget a profi sport újraindulásához. Zárt kapus mérkőzésekkel így a Premier League is folytatódhat, a tervek szerint akár június 12-én. Ennél óvatosabb becslések szerint viszont valószínűbb, hogy csak június 19-én vagy 26-án rendezhetik a következő fordulót. A csapatoknak még 9-10 mérkőzésük van hátra.

SPANYOLORSZÁG

A terveknek megfelelően hétfőn elkezdődtek a spanyol labdarúgócsapatok csoportos edzései.

Beszámolók szerint a bajnokság március közepi felfüggesztése óta először gyakorolhattak közösen a játékosok, ezzel is közelebb kerülve a június második hétvégéjére tervezett újrainduláshoz. A labdarúgók az edzőközpontok közös helységeit továbbra sem használhatják, tartaniuk kell a távolságot, illetve egy időben egyelőre legfeljebb tizen gyakorolhatnak együtt.
    
Ezzel a nagy európai bajnokságok közül a múlt hétvégén újraindult német után a spanyol a második, amely komoly lépést tett a folytatás felé.
    

 

"Gratuláltunk a Bundesliga vezetőségének, hihetetlen energiákat mozgósítottak az újrakezdés érdekében" - fogalmazott Javier Tebas, a La Liga elnöke, aki szerint nekik is a németek útján kell járniuk.
    

 

A teljes csapatos edzéseket várhatóan a következő hetekben kezdhetik el a klubok. Az edzőközpontokat addig is folyamatosan fertőtlenítik, a játékosok és stábtagok pedig minden nap koronavírus-teszten esnek át.

BELGIUM

A belga élvonalban szereplő labdarúgóklubok megnevezhetnek három rivális csapatot, amelyeket a következő szezonban nem zárt kapus mérkőzésen szeretnének fogadni.

 

 

A liga ezt a következő versenynaptár összeállításánál figyelembe veszi, a lépéssel pedig a kluboknak kedvezne. A csapatoknak így a nagyobb érdeklődésre számot tartó, ezért nagyobb bevétellel kecsegtető rangadóikat nem kellene üres lelátók előtt lejátszaniuk, és nem esnének el azok jelentős jegybevételétől.
    

 

Belgiumban jelenleg július végéig szól a sportesemények rendezésének tilalma, az egészségügyi helyzet miatt azonban augusztus végéig nem lehet tömegrendezvényt tartani. Utóbbi pedig már érinti a 2020/21-es szezont is, amelynek rajtjára augusztus 7-én kerülne sor.
    
A belga bajnokság 2019/20-as kiírásának küzdelmeit a világjárvány miatt március közepén függesztették fel. A liga vezetősége április 2-án befejezettnek nyilvánította a bajnoki szezont - Európában ez volt az első ilyen jellegű döntés -, amit múlt pénteken véglegesítettek.
 

Legfrissebb híreink