Kisorsolták a riói olimpia futball csoportjait

Rio de Janeiro - A házigazdák Dél-Afrikával, Irakkal és Dániával mérkőznek.

A házigazdák válogatottja a Dél-afrikai Köztársaság, Irak és Dánia csapatával mérkőzik majd meg a csoportszakaszban a riói olimpiai férfi labdarúgótornáján - a Maracana Stadionban csütörtökön megtartott sorsolás eredményeként.

 

A húzásnál két korábbi brazil olimpikon futballista, az aranylabdás, világbajnok, Pekingben bronzérmes Ronaldinho és az Athénban ezüstérmes női csapat kapitánya, Aline Pellegrino működött közre.

 

A brazilok a házigazda jogán a férfi és a női tornán is indulnak, és sikeres szereplésben reménykednek.

 

A férfiaknál - túl azon hogy otthon játsszanak - azért is különösen fontos számukra az olimpiai aranyérem begyűjtése, mert ez az egy hiányzik az eredménysorukból. Dunga, a csapat szakvezetője egy hónapja úgy nyilatkozott, hogy ha választásra kényszerülne, inkább az olimpián, semmint a két hónappal korábbi Copa Americán játszatná sztárfutballistáját, Neymart.

 

"Nehéz választani, de úgy vélem, az olimpia az elsődleges, mivel az az egyetlen, amelyet Brazília még nem nyert meg, ráadásul itthon játszunk" - nyilatkozott akkor a szövetségi kapitány.

 

A Copa Americát júniusban rendezik az Egyesült Államokban, két hónappal a riói játékok előtt, így előfordulhat, hogy a Barcelona azt kéri majd Neymartól, válasszon a két torna közül.

 

A kluboknak nincs kötelezettségük arra vonatkozóan, hogy elengedjék a játékosaikat az olimpiára, melyen a férfiaknál U23-as csapatok szerepelnek, legfeljebb három-három túlkorossal.

 

A címvédő - négy éve, a londoni döntőben éppen a brazilokat legyőző - mexikóiak többek között a németekkel kerültek össze.

 

A nőknél nincs korhatár megkötés, így a legjobb csapatok indulhatnak. A világbajnoki, illetve olimpiai címvédő amerikaiak többek között a franciákkal mérkőznek meg az első szakaszban.

 

A csoportok:

 

férfiak:

A csoport:

Brazília, Dél-afrikai Köztársaság, Irak, Dánia

 

B csoport:

Svédország, Kolumbia, Nigéria, Japán

 

C csoport:

Fidzsi-szigetek, Koreai Köztársaság, Mexikó, Németország

 

D csoport:

Honduras, Algéria, Portugália, Argentína

 

nők:

A csoport:

Brazília, Kína, Svédország, Dél-afrikai Köztársaság

 

B csoport:

Kanada, Ausztrália, Zimbabwe, Németország

 

C csoport:

Egyesült Államok, Franciaország, Új-Zéland, Kolumbia

Legfrissebb híreink