Gulácsiék képesek lehetnek Szűcsék bravúrjára? – A legjobb Bundesliga-újoncok

Németország – Az abszolút rekordért egészen az 1993/94-es sorozatig kell visszamennünk.

Forrás: RB Leipzig/Facebook

Várakozáson felül kezdte a szezont a német másodosztály tavalyi ezüstérmese, az RB Leipzig az eddig lejátszott hét mérkőzésén ugyanis nem talált legyőzőre, és a dobogó alsó fokáról várhatja a Werder Bremen elleni vasárnapi összecsapást. A lipcseieken kívül azonban akadt még olyan gárda, aki újoncként robbant be a köztudatba – írja az m4sport.hu.

 

Az elmúlt 20 évet vizsgálva mindössze háromszor fordult elő, hogy az adott idény újoncai közül egyetlen klubot se találjunk a tabella első felében a 8. játéknap előtt.Úgy tűnik tehát, hogy az esélytelennek tűnő exmásodosztájú alakulatok a szezon elejét egész jól bírják.

 

Az előző kiírásban például mindkét feljutó a legjobb tíz között volt a bajnokság ugyanezen szakaszában, az Ingolstadt a 8., az azóta már Kleinheisler Lászlót is foglalkoztató Darmstadt a 9. pozíciót foglalta el.

 

Nagyobb szenzációt legutóbb az Eintracht Frankfurt keltett a 2012/13-as szezonban, amikor a versengés ötödénél a második helyen ékeskedett, akárcsak 2008 őszén a Hoffenheim, 1981 szeptemberében a Werder Bremen, 1974 októberében az Eintracht Braunschweig, valamint az 1969/70-es kiírásban a Rot-Weiß Oberhausen.A két Eintracht és az Oberhausen ráadásul – igaz nem veretlenül – de több győzelemmel, több ponttal és több lőtt góllal is rendelkezett, mint Gulácsiék most. Ugyanezt az 1965 őszi Bayern München és az 1983/84-es Bayer 05 Uerdingen is elmondhatta magáról, előbbi a mai pontszámítási rendszer szerinti 19 ponttal vezette a bajnokságot, míg utóbbi 16 egységet gyűjtve lett 7. fordulós bronzérmes.

 

A veretlenség persze már némileg komolyabb fegyvertény, azonban nem egyedülálló. Sokan emlékezhetnek az 1997/98-as Szűcs Lajos és Hrutka János fémjelezte Kaiserslauternre, amely páratlan módon a másodosztály megnyerését követő esztendőben az élvonalban is diadalmaskodni tudott. A „császáriak” hat győzelemmel és egy döntetlennel kezdtek (ez a teljesítmény természetesen listavezető pozíciót ért), fantasztikus sorozatukat éppen a 8. mérkőzésükön törte meg a hétvégén majd a Lipcsére is vadászó Werder Bremen, igaz, a félidőben még Otto Rehhagel fiai vezettek, és 85 percig úgy tűnt, nem szakad meg a széria.

 

Az abszolút rekordért azonban még távolabb kell kutakodni az időben, egészen pontosan az 1993/94-es sorozatig.Ekkor az egy évvel korábbi Bundesliga 2 második MSV Duisburg egészen elképesztő, tíz mérkőzésből álló veretlenségi mutatót tudhatott magáénak, végül négy győzelmet és hat döntetlent követően kapott ki először egy súlyosabb, 4-1-es Borussia Mönchengladbach elleni összecsapás alkalmával.

 

Kalmár Zsoltéknak tehát még zsinórban négyszer kell pontot szerezniük az új csúcs felállításához.

 

További érdekesség, hogy az újoncok impresszív kezdése ritkán tart ki a szezon végéig, a fent említett példák közül csupán a Bayern végzett a dobogón, és egyedüliként a Kaiserslautern tudott végső győzelmet aratni.

 

Amennyiben viszont azt a párhuzamot nézzük, hogy az eddigi kizárólagos újonc-bajnok soraiban két magyar játékos is kerettag volt, mi több, egyiküket történetesen kapuvédőként alkalmazta az együttes, a legvérmesebb szurkolók már kezdhetik is dörzsölni a tenyerüket Lipcsében.

 

Nem megerősített sajtóinformációk szerint néhány Leicester City drukker már jelentősebb összeget is feltett az RB Leipzig bajnoki címére…

Legfrissebb híreink