Fésű is kellett Ronaldóéknak késő este - Portugália Angyalföldön

Szauna a Mészöly-lelátó alatt.

Forrás: vasassc.hu

A VASAS SC NB1.HU-NAK KÜLDÖTT KÖZLEMÉNYE:

"Június 11. és 25. között két teljes hetet töltött az Illovszky-stadionban a portugál labdarúgóválogatott, a luzitánok a Vasas létesítményében készültek fel az Európa-bajnoki csoportmeccseikre. A kívülállók szinte semmit sem láthattak ebből, klubunk munkatársai azonban most megosztják velünk a kulisszatitkokat.

Még a 2019-es év elején keresett meg az MLSZ minket azzal, hogy van lehetőség bekerülni az UEFA katalógusába, amelyben stadionokat ajánlanak ki edzéshelyszínként nemzetközi eseményekre. Ekkor ugye még épült a stadionunk, így részben csak látványterveket tudtunk mutatni. Végül bekerültünk a rendszerbe, a 2020-as Eb-hez közeledve pedig egyre több megkeresés érkezett hozzánk. Járt nálunk francia és ukrán delegátus is, de a portugálok bizonyultak a legkomolyabb érdeklődőnek. A második bejárásra már a szövetség vezetői és Fernando Santos szövetségi kapitány is eljött, és rögtön jelezték, hogy szeretnék, ha a Vasas-stadion lenne az edzésbázisuk az Európa-bajnokság alatt – osztotta meg velünk az előtörténetet a projekt vasasos vezetője, Vajk Magdolna.


Innentől kezdve már történelem, hogy a kontinenstorna a járvány miatt egy teljes évvel el lett csúsztatva, a portugálokkal való megállapodás azonban változatlan maradt, így 2021. június 11-én meg is érkezett Angyalföldre a 67 főből álló küldöttség.

Év eleje óta dolgoztunk a konkrét előkészítésen, és nemcsak a stadion, hanem a Sterbinszky-csarnok kapcsán is, hiszen ez a létesítmény lett a portugálok médiacentere az Eb idejére. Az építkezés látványos része azonban a csapat érkezése előtti hetekben zajlott. A portugálok részben a mi közvetítésünkkel választották ki az alvállalkozóikat, akik a díszletért, az informatikai rendszerért, vagy éppen a kondi és wellness-gépek ideszállításáért és elhelyezéséért feleltek. Elképesztően gyors és profi módon zajlott a berendezkedés folyamata – avatott be minket Vajk Magdolna a részletekbe.


 

És valóban, gyakorlatilag pár nap alatt „kinőtt a földből” egy komplett portugál edzőközpont Angyalföld szívében. Teljesen átalakult a Vasas FC öltözője, a sajtótájékoztatóhelyiségben konditermet rendeztek be, az „A”-lelátó alatti közlekedő pedig wellness-részleggé minősült át. És ugyanígy nem ismertünk rá a Sterbinszky-csarnokra sem, amely teljes készültséggel várta a sajtómunkásokat.

És ha már sajtó, a portugálok minden edzés előtt sajtótájékoztatót tartottak egy kijelölt játékos részvételével, majd ezt követően a médiamunkások tizenöt percet nézhettek végig a gyakorlásból. Ezen túlmenően azonban minden a legnagyobb titokban zajlott, a stáb tagjain kívül senki sem tartózkodhatott a stadionban a tréningek alatt, sőt, annyira biztosra mentek, hogy ponyvákat húztak fel a létesítmény köré, hogy véletlenül se láthasson be óvatlan szem. Még a mentősök és a biztonsági őrök sem figyelhették, mi történik az edzéseken...


Az öltözőbe minden játékosnak egyénileg volt bekészítve a felszerelés, amit naponta szállítottak egy budapesti mosodába, emellett a hűtőkbe is névre szólóan kerültek be az italok, de például televíziót is kértek az öltözőbe a portugálok, hogy a délutáni edzések végén tudják nézni az éppen zajló Eb-meccseket. A tréningek utáni levezetésként pedig a szaunát és a jacuzzit is előszeretettel használták Pepéék.

Ahogy említettük, közel hetvenfős küldöttség érkezett, de így is akadtak váratlan helyzetek, szükség volt például menetközben további három masszőrre, akik rögtön munkába is álltak. Igaz, voltak játékosok, akikkel nem foglalkozhattak. Nem nagy meglepetés, hogy közéjük tartozott a hetesszámú extraklasszis is, akinek külön szakemberei vannak ilyen téren (is)…

Előálltak egyéb rendkívüli szituációk is: volt, amikor hűtőládákban jégről kellett gondoskodniuk hirtelen a vasasos segítőknek, egyik este pedig fél tízkor fésűkre lett hirtelen szüksége a portugál küldöttségnek. A Vasas SC részéről egyébként 16 személy vett részt a munkában, beleértve a fűkarbantartókat, a pályamunkásokat, a műszaki személyzetet és a takarítókat is, akik éjjel-nappal készenlétben álltak.

Láttuk a hihetetlen profizmust a portugál stábon, aminek nekünk is meg kellett felelnünk házigazdaként, így a legapróbb részletekre is próbáltunk odafigyelni. Nagyon komoly munkát végzett mindenki, külön öröm például, hogy végig kifogástalan volt a stadion gyepminősége, és úgy tűnik, ezt a portugálok is díjazták, hiszen százszázalékosra értékeltek minket az UEFA-nál a távozásuk után. Emellett az apró gesztusokra is figyeltek, több ajándékot is kaptunk tőlük, amikor elköszöntek a Vasastól – összegzett Vajk Magdolna.

Persze külön fejezetet érdemel Cristiano Ronaldo is, akit a Margitszigeten és az Illovszky-stadionnál is próbáltak becserkészni a rajongók, de a covid-helyzet és az általános biztonsági intézkedések miatt ez gyakorlatilag esélytelen volt. Csernay Dávid, aki a Vasas-részéről az egyik kiemelt szereplője volt projektnek, egy villanás erejéig mégis tudott találkozni a portugál szupersztárral:

Elképesztően profi módon működött az egész rendszer, jó volt ennek a részesévé válni és együtt dolgozni a portugálokkal. A stáb tagjai nagyon nyitottak voltak, folyamatos volt a kommunikáció, a játékosokon viszont inkább azt láttuk, hogy csak a dolgukra koncentrálnak. Cristiano Ronaldo volt az egyetlen, aki érkezéskor és távozáskor mindig odabiccentett nekünk, sőt, a kerítésnél várakozó rajongóknak is kiintett. Ez szigorú munkakapcsolat volt, ami nem a barátkozásról szólt, de egyik nap megkérdeztük Ronaldo biztonsági személyzetét, hogy esetleg lenne-e lehetőség egy közös fotóra, és azt mondták, hogy részükről rendben, a többi rajta múlik. Így sikerült elkészíteni egy gyors képet, mielőtt felszállt a buszra.

A Vasas család jó benyomást tett nemzetközi szinten is

Én pontosan tudom, hogy a szürke hétköznapokban milyen értékes munkát végeznek az ügyvezetés munkatársai, a létesítménybérbeadással kapcsolatos teljesítményük pedig a portugálok ittléte kapcsán érthető okokból a nagyobb nyilvánossághoz is eljutott. Büszkeség a teljes apparátus számára, hogy a portugál szövetség maximális pontszámmal értékelte az együttműködést, és a Vasas SC kitűnő házigazdának bizonyult. Szeretném ezúton is megköszönni a projekt vezetőjének, Vajk Magdinak, a jobbkezének, Csernay Dávidnak és a létesítményüzemeltetés valamennyi munkatársának az odaadó és precíz munkát, amivel ők is hozzájárultak ahhoz, hogy a Vasas család ilyen jó benyomást keltsen nemzetközi szinten is – mondta el honlapunknak Markovits László klubelnök."

Legfrissebb híreink