nb1.hu

Európai kupamenetelés: villámként futott Traoré, van amiben Botka Endre az élen – reakciók

Mérleget vontak az emlékezetes idény után.

Emlékezetes és történelmi szezont tudhat maga mögött a Ferencváros együttese. A zöld-fehérek a Monacot, a Trabzonsport és a Crvena zvezdát megelőzve végeztek a csoportjuk élén. A sikeres Európa-liga szereplésnek köszönhetően, tavasszal, a kieséses szakaszban is érdekelt a magyar bajnok. Persze kemény munka nélkül aligha lehetett volna elérni ilyen eredményeket. A klub most számokba vette, hogy hány kilométert futottak a játékosok a mérkőzéseken és hogy adott esetben mennyivel robogtak a labdarúgók. A számok most sem hazudnak, kiderült, hogy a futásban is riválisai fölé tudott kerülni Sztanyiszlav Csercseszov együttese.

ÍME, AZ FTC HÍRE:

Európai kupamenetelésünk számokban

A zsinórban negyedik éve valamelyik európai kupában főtáblás férfi labdarúgócsapatunk fantasztikusan szerepelt a nyári selejtezők és az őszi csoportmeccsek során. Sorrendben előbb a Bajnokok Ligája-selejtezőben lépett át a kazah Tobolon (i.: 0-0, o.: 5-1), majd a szlovák Slovan Bratislaván (o.: 1-2, i.: 4-1), ám az azeri Qarabag (i.: 1-1, o.: 1-3) megállította. A menetelés, így az UEFA Európa Ligában folytatódott, ahol előbb a playoff-körben az ír Shamrock Roverst (o.: 4-0, i.: 0-1) sikerült búcsúztatni, majd óriási sikert elérve a H-jelű csoportban megszereztük az első helyet a francia élvonalbeli Monaco (i.: 1-0, o.: 1-1), a török Trabzonspor (o.: 3-2, i.: 0-1) és a szerb Crvena zvezda (i.: 1-4, o.: 2-1) előtt, s egyúttal 47 év után kivívtuk, hogy tavasszal is szerepelhessünk a nemzetközi kupákban. Csapatunk egyeneságon jutott be az UEL-nyolcaddöntőbe, amely sorsolását az európai szövetség február 24-én tartja. Az alábbiakban a számok nyelvén ismertetjük, hogy a Sztanyiszlav Csercseszov által irányított csapatunk mekkora erőfeszítések árán hozta össze ezt a történelmi diadalt.

A dublini szenvedéstől a Monaco elleni fiesztáig

Kezdjük az InStat-rendszernek köszönhetően a fizikális adatokkal, avagy mennyit futott a Ferencváros az európai kupameccseken.

„Ez a program arra jó, hogy lemérjük csapatunk teljesítményét, s összehasonlíthassuk az aktuális riválisok adataival. Ez a játékosok számára jó visszajelzés, s önbizalmat adhat nekik, ha látják, egyáltalán nincsenek elmaradva fizikálisan a magasabban jegyzett külföldi klubok játékosaitól” – mondta csapatunk egyik erőnléti edzője, Kovács Bence.

Elsőként a 14 BL-selejtezős, ill. UEL-playoff és -csoportmeccsünk listáztuk, a labdarúgóink összesített futómennyisége alapján, a kapust is beleértve. A két véglet a Monaco elleni hazai és a Shamrock elleni idegenbeli találkozó volt, előbbin kivívtuk a csoportgyőzelmet egy 1-1-es döntetlennel, utóbbin pedig 1-0-ra kikaptunk Dublinban.

Ennyit futottak játékosaink egy meccsen (km-ben)
1. Monaco (otthon) 122,07
2. Trabzonspor (idegenben) 119,69
3. Monaco (idegenben) 118,35
4. Crvena zvezda (otthon) 117,4
5. Crvena zvezda (idegenben) 117,12
6. Shamrock R. (otthon) 116,73
7. Slovan (idegenben) 114,39
8. Slovan (otthon) 112,95
9. Qarabag (otthon) 110,79
10. Tobol (idegenben) 110,55
11. Tobol (otthon) 109,78
12. Qarabag (idegenben) 109,45
13. Trabzonspor (otthon) 107,80
(megjegyzés: Eldar Civic 16. percben történt kiállítása miatt kb. 7 km kiesik az összteljesítményből)
14. Shamrock (idegenben) 107,04

Csapatunk összesen a 14 mérkőzés alatt 1594 km-t futott (ez 37,8 maratoni lefutásával egyenlő), míg ezeken a találkozón az ellenfeleink 1592 km-re voltak képesek.
A meccsenkénti átlagunk csapatszinten 113,87 km, a selejtezőkben 111,46 km, a csoportkörben 117,07 km volt.

Zachariassen, az örökmozgó

Játékosokra lebontva nem okoz nagy meglepetést, hogy norvég játékosunk, Kristoffer Zachariassen futás szempontjából a legjobbak között van. A lejátszott nemzetközi meccseink során ő produkálta az egy adott meccsen teljesített legtöbb futást, amikor 12,58 km-en át zakatolt a Slovan elleni pozsonyi találkozón. Nincs viszont mögötte nagyon elmaradva magyar válogatott játékosunk, Vécsei Bálint, aki a Trabzonspor elleni idegenbeli találkozón 12,57 km-en át szorgoskodott a középpályán.

Selejtezőink során az egy meccsen legtöbbet futott játékosok
1. Kristoffer Zachariassen 12,58 km
2. Henry Wingo 11,85 km
3. Aissa Laidouni 11,51 km

A csoportkör során az egy meccsen legtöbbet futott játékosok
1. Vécsei Bálint 12,57 km
2. Zachariassen 12,38 km
3. Aissa Laidouni 12,32 km

A 14 nemzetközi meccsünkön egy játékos által lefutott össz. km
1. Zachariassen 137,7 km (átlaga – 12 meccsel számolva: 11,47 km)
2. Adama Traoré 133,37 km (átlaga – 13 meccsel számolva: 10,25 km)
3. Aissa Laidouni 132,92 km (átlaga – 13 meccsel számolva: 10,22 km)

Érdekesség, hogy a hét európai kupaellenfelünket is figyelembe véve az ellenünk játszott meccseiken, nem találni egy mérkőzésen többet futó játékost Zachariassennél, de Vécseinél sem, a harmadik helyre a Monaco orosz válogatott középpályása, Alekszandr Golovin fért oda 12,44 km-rel a budapesti teljesítménye alapján.
Traoré, a rakéta

Nemcsak a futómennyiségben, hanem a sebességben is abszolút felvettük a versenyt az európai riválisokkal. Elnökünk, Kubatov Gábor többször hangoztatta már, hogy a csapat előre lépése érdekében olyan labdarúgók igazolása a cél, akik képesek a 32 km/órás sebesség elérésére. Nos, a számok is ezt bizonyítják. Az idei európai kupaszezonban mért csúcssebességekben, ugyan nem mi vezetünk, de a top 10-ben négy Fradi-játékos is található. A leggyorsabb sprintet a Slovan suriname-i védője, Myenty Abena produkálta 34,2 km/órás futással.

A top 10 (itt is rajtunk kívül kupaellenfeleink szerepelnek az összevetésben) csúcssebesség közé bekerülő játékosaink: Adama Traoré 34 km/ó, Franck Boli 33,3 km/ó, Botka Endre 33,2 km/ó, Tokmac Nguen 33,1 km/ó.
Félig megkerültük a Földet

Mivel többek között Azerbajdzsánba és Kazahsztánba is el kellett utaznia csapatunknak, nagyon fontos volt a túrákat alaposan megtervezni, hogy a fentebb ismertetett számokra labdarúgóink, a megfelelő pihenés és regenerálódás mellett képesek legyenek. Rengeteget volt úton a gárda, összesen 24 290 kilométert utaztak repülőn, vagy buszon, vagyis félig megkerülték a 40 ezer km kerületű Földünket. A selejtezőben egyébként háromszor annyit (18 246 km) kellett menni, mint a főtáblás meccsekért (6044 km).

"Két bonyolult utazát tudnék kiemelni: a Tobol elleni idegenbelit a távolság miatt. Charter géppel szokott utazni a csapat, menetrendszerintivel Kazahsztánba nem is nagyon tudtunk volna, Tbilisziben le kellett szállnunk tankolni, így volt 7 óra az út. Írországba pedig a dublini reptéri alkalmazottak sztrájkja miatt csak úgy tudtunk elrepülni, hogy az ország másik végében, Shannonban tudtunk leszállni, s onnan busszal Dublinba utazni, ez volt az egyetlen opció” – árulta a Ferencváros csapatmenedzsere, Kökény Antal.

Leghosszabb utazásaink Európában a 2022-2023-as idény során
– Tobol (Kosztanaj, Kazahsztán) 8098 km repülővel, Tbiliszi érintésével.
– Qarabag (Baku, Azerbajdzsán) 4858 km repülővel.
– Shamrock Rovers (Írország) 4778 km: a dublini reptéri munkások sztrájkja miatt az ország Nyugati felében fekvő Shannonba repült csapatunk, ahonnan 223 km-es buszút vezetett az ír fővárosba.

Egy magyar csapat sem gyűjtött még ennyi pontot

Végezetül emlékezzünk meg arról is, hogy a csoportelsőséget 10 ponttal vívtuk ki, amely történelmi számnak bizonyult, hiszen korábban soha egyetlen magyar klub sem tudott ennyi pontszámot megszerezni csoportkör során a nemzetközi kupákban. A 2018-2019-es szezonban az akkor MOL Vidi néven induló fehérváriak 7 pontot szereztek az Európa Ligában, ezt klubunk lemásolta egy szezonnal később. A Ferencváros 8 gólt szerzett az idei UEL-csoportkörben, UEFA-kupa-, vagy EL-főtáblán ennyi találatot még egy magyar klub sem szerzett, de a Bajnokok Ligáját belevéve is csak a Fradi 1995-ös BL-csapata tudott több gólt lőni csoportmeccsek során, méghozzá kilencet.

Ez a nemzetközi sikerek alapja

"Nagy hangsúlyt fektetünk a kiválasztás során a játékosok fizikális képességeinek feltérképezésére. Bizonyos posztokra meghatározzuk, hogy milyen adottságokkal kell, hogy rendelkezzenek. Emellett a szakmai munka, amelynek nagyban köszönhetők ezek a számok. Labdarúgóinkat ugyanis mindig a lehető legjobb állapotba szeretnénk felépíteni a mérkőzésekre, hogy a nagy sorozatterhelés esetén – mint amilyen a nyarunk-őszünk is volt – is lehetőség szerint a maximumot tudják nyújtani – jelentette ki Hajnal Tamás, klubunk sportigazgatója. – Folyamatosan nézzük a számokat, ki mit nyújt. Ahhoz, hogy sikeresek tudjunk lenni, ennek ez az alapja, az intenzitás, az együtt dolgozás, hogy a pályán a játékosok kisegítsék egymást, s ezt megfelelő mennyiségben és minőségben tudjuk megtenni. Ez a nemzetközi sikeresség alapja. A gyorsaság és állóképesség nagyon fontos bizonyos posztokon, de a taktikai és technikai tudás ugyanilyen lényeges.”
 

Megosztás:
Kapcsolódó hírek