Európa-bajnokság: mi lesz a magyar válogatott müncheni meccsével?

Nem épp optimista nyilatkozat a németektől.

Forrás: Facebbook/Allianz Arena

A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a belügyminisztériumtól és a bajor államtól is arról kaptak tájékoztatást, hogy a járványhelyzet jelenlegi alakulását figyelembe véve nem lehet garantálni nézők jelenlétét a müncheni Allianz Arenában, amely az idén nyárra halasztott labdarúgó Európa-bajnokság egyik helyszíne lenne.

A DFB múlt héten úgy határozott, hogy a lelátó mindössze egyötödét tölthetik meg szurkolók, ehhez azonban nem kapta meg a szükséges politikai támogatást. München polgármestere, Dieter Reiter nyilatkozatában kifejtette: reméli és bízik abban, hogy a járványhelyzet júniusra megoldódik, így lehetőségük lesz nézőket beengedni az Allianz Arenába. Ugyanakkor hangsúlyozta: a legfontosabb üzenet ezzel kapcsolatban most még az, hogy jelenleg erre nem tudnak semmilyen garanciát vállalni. A szociáldemokrata párt (SPD) egészségügyi szakértője, Karl Lauterbach szerint az európai szövetség (UEFA) zsarolja a helyszíneket, amelyek kieshetnek a rendezők közül, amennyiben csak zárt kapus mérkőzéseket vállalnak.

A UEFA hétfőre kérte be a függőben lévő három várostól - München mellett Dublin és Bilbao - a szükséges garanciákat, valamint dönthet azok ismeretében a sorsukról. A többi kilenc társrendező már jelezte, hogy az adott helyszíneken mennyi nézőt szándékozik beengedni, közülük viszont egyedül Budapest vállalta a teltházas rendezést.

A német válogatott a bajor fővárosban fogadja három csoportriválisát, a világbajnok francia, az Európa-bajnok portugál, valamint a magyar csapatot, továbbá egy negyeddöntős találkozót rendeznének még Münchenben. A tornát június 11. és július 11. között Európa 12 nagyvárosában - az említetteken kívül Londonban, Bakuban, Szentpéterváron, Rómában, Koppenhágában, Bukarestben, Amszterdamban és Glasgow-ban - rendezik.

Legfrissebb híreink