Eláruljuk, miért adott a Fradi-tábor 72 órát Kubatov Gábornak

Budapest – „Megint nem tudtunk kilépni az árnyékunkból.”

Forrás: Farkas Zsolt/NB1.hu

Csalódottság, düh, szégyenkezés. De kezdjük az elejéről.

 

A Fradi megkapta a Bajnokok Ligája 2. selejtezőkörének a sorsolásakor a Skënderbeu Korçë együttesét, amelyet kizártak, így a helyére átemelték az Európa Ligából az FK Partizani Tiranát. Bőven lehet azon vitatkozni, hogy az UEFA döntése mennyire helyes. Viszont az Eb-láz után minden zöld-fehér drukker dörzsölte a tenyerét, hogy simán meglesz a továbbjutás. Nem hiába, hisz az FTC klubvezetői, edzője is azt sugallta, hogy nem lesz sétagalopp, de ezt az akadályt venni kell.

 

Nos, tegnap este mindenki láthatta mi történt. Magát a mérkőzést felesleges hosszan elemezni, maradjunk annyiban, hogy nyomokban sem hasonlított Thomas Doll csapata arra a gárdára, amely 21 ponttal bajnokságot nyert.

 

Mi történt? Jó kérdés…

 

Nem vagyok szakember, így szakmázni nem is akarok. Viszont a tények makacs dolgok. Már az előző bajnokság vége előtt hosszú hetekkel biztos lett a Ferencváros bajnoki címe, de már télen se tett volna senki egy lyukas garast sem arra, hogy más lesz az aranyérmes. Tehát lett volna idő építkezni nyugodtan, erősíteni a keretet, csiszolni a játékot, készülni az európai kupaporondra.

 

Ehhez képest még csak erősíteni sem sikerült. Nehéz megkérdőjelezni, hogy Lovrencsics Gergő mekkora fogás, ám rajta kívül érkezett Oliver Hüsing a német harmadosztályból – aki egyelőre nagyon bizonytalan, az öngólja sem segít a helyzetén – és Marco Djuricin, aki legutóbb az angol másodosztályban futballozott, ám az eddigi meccsein nem túlzás állítani, hogy egy rendeset nem rúgott még a labdába. Ráadásul a Fradi megint a selejtező előtt adta el az átigazolási piacon potom pénzért, 1.5 millió euróért az egyik, ha nem a legjobb játékosát, Nagy Ádámot, akit nem sikerült pótolni, ez pedig meg is látszott a fővárosi gárda játékán.

 

Persze meg lehet fogni a másik oldalról is, hogy nem volt megfelelő a felkészülés, a fél kezdőcsapat két héttel ezelőtt „esett be” az Európa-bajnokságról, de könyörgöm, ezek a játékosok tavaly is együtt készültek mindennek a tudatában. Meg hogy alig kezdődött el a bajnokság, az MLSZ versenykiírása sem segíti a csapatokat – mondjuk ez tény –, de ezek csak újabb kifogások, kibúvok, amelyek mind csak újabb szöget jelentenek a magyar futball koporsójába.

 

 

Makacs tény az is, hogy a klub évek óta harcol az ultráival, a teljesen felesleges a vénaszkennerhez ragaszkodik, miközben egyre kevesebben vannak a meccseken. A Partizani ellen hivatalosan 8752 néző volt kinn a helyszínen. A Ferencvárosnál, a Bajnokok Ligája-selejtezőjében, az új stadionban, a bajnokságot toronymagasan megnyert csapatnál. Lehet azzal takarózni, hogy máshol ennél is kevesebb járnak ki a meccsekre, de nem nehéz belátni, ha nem lenne ez a kötélhúzás a szurkolók és a klub között, minimum kétszer ennyien lettek volna, és biztos vagyok benne, hogy a fanatikusok támogatása miatt most nem kellene a Ferencváros kiesésének az okai boncolgatni. Itt érdemes megemlíteni az új ferencvárosi „tábor” előénekesét, akiről több mém született, aki miatt többen voltak kénytelenek lehalkítani a tévékészüléket a közösségi médiában tett bejegyzések szerint, mert egyedül kiabált – nem sokan követték a többiek közül az utasításait, a szurkolás nem jött át a képernyőn és akkor szépen fogalmazok – nem mindennapi kihangosítás mellett. Egykor Európa egyik legjobb tábora most itt tart. És egyre kevesebben lesznek ezek után, ebben senkinek ne legyen kétsége.

 

A Fradi egyik szurkolói csoportja, a Green Monsters mindenesetre Kubatov Gábornak 72 órát adott arra, hogy álljon elő – korábban az FTC elnöke ennyit időt adott az elhíresült Csatáry-molinót követően a szurkolóknak –, de a meccseket látogató drukkerek is megszállták a klub Facebook-oldalát, és hogy is fogalmazzunk, nem éppen dicsérő szavakkal illetik a klubvezetőket. Hatalmas az elkeseredettség…

 

 

Persze a szurkolók hol a mennyekbe emelnek, hol a pokolba kívánnak, de érdemes elgondolkozni a folyamaton, amely idáig vezetett. A magyar szinten kiemelkedő, több milliárdos költségvetés és az új stadion ellenére sem sikerült továbblépni évek óta, ahogy Lovrencsics Gergő nyilatkozta: „Megint nem tudtunk kilépni az árnyékunkból.”

 

Az elmúlt években eddig tartott a Fradinak a nemzetközi kupaszereplés:

 

Rijeka, 2014. július 24.

Zeljeznicar, 2015. július 23.

Partizani, 2016. július 20.

 

 

Bár Thomas Doll a sajtótájékoztatón elmondta, ha miatta játszottak így a játékosok, akkor feláll és hazarepül. Ettől függetlenül nem hiszem, hogy lesznek felelősei ennek a kudarcnak, pedig… Ki kell mondani, megint megbukott a Fradi. Viszont ezek után tehetne egy gesztus a klub a szurkolók felé, hogy legalább újra egyesüljön a Fradi-család. Ha nem is oldana meg minden problémát – ehhez azért magasabban jegyzett játékosokat kellene vásárolni a BL-re az átigazolási piacon –, legalább az élet visszatérne az Üllői útra, és ki tudja: jövőre együtt akár újra nekifuthat a Fradi, már több sikerrel…

 

Csalódottság, düh, szégyenkezés. Nehezen elmúló fájdalmak!

 

H.G.

Legfrissebb híreink