Egy korszak véget ért: az Atlético búcsúzik stadionjától

Madrid - Szép éveket zár le a csapat.

Forrás:

 

Mindig kényes pont egy csapat életében, ha egy új stadion lehetőségéről van szó. Persze, jó, hiszen nőhet a bevétel, több rajongó férhet be, sokkal modernebb, multifunkcionálisabb lehet az új létesítmény, de azért mindig az emlékek a legfontosabbak. Az emlékekre gondolnak vissza a szurkolók, nem arra, hogy milyen szép a büfé, vagy éppen a lelátó. Ahogy valaki belép egy új létesítménybe, olyan üresség keletkezik az emberben, hogy azt még a modern körítés sem tölti ki. Az utóbbi években sok új aréna épült, gondoljunk csak az Emiratesre, az Allianz Arenára, vagy éppen a Wembleyre. Ezek a stadionoknak mind régi, klasszikus, történelmi elődjeik voltak, ám mára már az összes szurkoló megszerette az újakat is.

 

Minden idők egyik legjobb légiósa: A magyar foci fejlődik - NB1.hu

Kevesebbet fizetnek a Dinamo Kijevnél is

 

Ez lesz a helyzet az Atlético Madriddal is, hiszen a Real elleni Bajnokok Ligája elődöntő volt az utolsó nemzetközi meccs a Vicente Calderónban. „Az életem és az emlékeim is a Calderónhoz kötnek, a legszebb napjaim szurkolóként és később játékosként is ide köthetők. Ha majd valamikor a jövőben erre a környékre fogok látogatni, és már nem fogom látni a stadiont, nagyon nehéz lesz megemészteni” - mondta Fernando Torres, a csapat legendás játékosa. Számos emlékezetes meccs, gól köthető a stadionhoz, ám már megérett az idő a váltásra. A következő szezonban az Atléti már 16 kilométerrel arrébb, a Metropolitanóban fogja játszani a hazai meccseit, egy 67 ezer férőhelyes modern létesítményben, amely pályázik a 2019-es Bajnokok Ligája döntő megrendezésére is.

 

A Calderón nem csak egy sima futballstadion volt, hanem Spanyolország legnagyobb koncertcsarnoka is. 1982-ben még a Rolling Stones is fellépett a csapat otthonában, a zuhogó eső ellenére. 1981-ben pedig Alfonso Cabeza arra ösztönözte a Matracosok szurkolóit, hogy ne a Bernabeúba menjenek ki, hanem a Calderónba, ahol a meccset rádión hallgathatják, miközben tortillát ehetnek. Kb. 10 ezer fanatikus gyűlt össze, annak ellenére, hogy csapatuk 2-0-ás vereséget szenvedett. A Calderón 1966-os megnyitása óta az Atlético Madrid 105 európai meccset nyert meg, 24 döntetlen és csupán 14 vereség mellett. Vasárnap egy korszak véget ér. 

 

Nagy László

Legfrissebb híreink