Crvena-FTC: háborús időkre emlékeztet a környék 

Körzetek, amiket ajánlott messze elkerülni.

Forrás: Simon Zoltán

Több szempontból is kiemelt mérkőzés vár csütörtökön kora este Belgrádban a Ferencvárosra. Ha ismét győz Sztanyiszlav Csercseszov csapata, akárcsak az eddigi két csoportmeccsén, akkor az már biztos, hogy megéri a kupatavaszt és legalább a Konferencia Ligájában folytathatja.

Belgrádban játszani magyar csapatnak ezt leszámítva is mindig különleges, mert Szerbia fővárosát nagyon sok honfitársunk még mindig Nándorfehérvárnak hívja, nem kell külön ecsetelgetni, hogy miért.

Most viszont térjünk vissza a labdarúgásra, mert Belgrádba nem mindig életbiztosítás meccsre menni.

A turistáknak szánt útikönyvek egyébként azt tanácsolják az ide látogatóknak, hogy nagy ívben kerüljék el az azbeszt házak negyedeit, illetve még azokat is, amelyek az úgynevezett focinegyedek. Ha ezt megteszik, akkor máshol a belgrádiak kedvesen és szívélyesen fogadják őket...

Belgrád a labdarúgás fanatikusainak a világ minden pontját a Crvena zvezdát és a Partizan Beogradot jelenti. Sokaknak meg, sajnos jogosan, a balkáni háborúk is eszükbe jutnak, melynek nyomai manapság is láthatóak a város több részét. A két stadion környékén meg a szurkolói rivalizálás emlékei befolyásolják döntően a látnivalót.

A Crvena, akárcsak ősi, városi riválisa a Partizan, 1945-ben alakult. A Crvena esetében az Egyesült Szerb Ifjúsági Antifasiszta Liga döntött úgy, hogy klubot alapít, míg a rivális Partizan a Jugoszláv Néphadsereg kötelékében jött létre.

Egyébként az előbbi a népszerűbb a szerbek köreiben, a lakosság 48%-a szerelmes a Vörös csillagba, míg 32% a Partizanért van oda.Az egymás elleni mérkőzéseknek Örök Rangadó a neve, a Daily Mail szerint a világ 4. legfontosabb rangadója. A „Stadionwelt” listájában a Marakanát a világ azon ötven stadionja közé sorolja, amelyet egy futballszurkolónak „életében legalább egyszer látni kell”. Az amerikai Bleacher Report szerint a Crvena zvezda stadionja a világ legfélelmetesebb atmoszférájú arénája.

Most mutatunk néhány képet a két stadion környékéről (amik pár száz méterre vannak egymástól), amiket akkor készítettünk, amikor a magyar válogatott 2020. október 11-én Nemzetek Ligája csoportmeccsen 1-0-ra győzött Könyves Norbert góljával.

Akkor nem lehettek nézők a mérkőzésen, csütörtökön viszont lesznek. Tehát ezeken az akkor készült felvételeken nincsenek nézők, és bár soha nem jó, ha nincsenek szurkolók a meccseken és a stadion környékén, a focinegyed hangulatát viszont így is élethűen visszaadhatják a képek.

CRVENA ZVEZDA

PRTIZAN BEOGRAD

FOTÓK: SIMON ZOLTÁN

FRISSÍTÉS:

14.14:

Európa-liga, csoportkör, 3. forduló, H csoport:
Crvena zvezda (szerb)-Ferencváros 18.45
AS Monaco (francia)-Trabzonspor (török) 18.45

 A csoport állása:
1. Ferencváros     2   2  -  -   4-2  6 pont
2. Trabzonspor     2   1  -  1   4-4  3
3. AS Monaco       2   1  -  1   1-1  3
4. Crvena zvezda   2   -  -  2   1-3  0

Az eddigi eredmények:
1. forduló (szeptember 8.):

Ferencváros-Trabzonspor 3-2 (3-1)    
Crvena zvezda-AS Monaco 0-1 (0-0)
    
2. forduló (szeptember 15.):
Trabzonspor-Crvena zvezda 2-1 (1-0)
AS Monaco-Ferencváros 0-1 (0-0)

A további program:
4. forduló (október 13.):

Ferencváros-Crvena zvezda 21.00
Trabzonspor-AS Monaco 21.00
    
5. forduló (október 27.):
Ferencváros-AS Monaco FC 21.00
Crvena zvezda-Trabzonspor 21.00
    
6. forduló (november 3.):
Trabzonspor-Ferencváros 18.45
AS Monaco-Crvena zvezda 18.45

Legfrissebb híreink