Barcelonából jelentjük - Zárszó - REAKCIÓK, VIDEÓK

Végig követtük a Fradit és szurkolóit az első csoportmeccsen

Forrás:

Varázsoltak nekünk, valami szépet…

Helyszíni szubjektív összefoglalónk következik Barcelonából...

Röpke kétórás út. Ennyi volt eljutni Budapestről Barcelonába repülővel. Ilyenkor távolabbi desztinációnak tűnhet a Fradinak egy Loki elleni párharc, ahova azért kell három óra is az útra. Persze, nem kalkulálva a be- és kicsekkolást a reptéren, és a transzfert. 120 perc, és ott vagyunk, ahova vágytunk. És itt most nem feltétlen a varázslatos katalán fővárosra gondolok. Hanem az európai kupaporondra. Persze, a Ferencváros azért rögösebb úton jutott el idáig. De megérkezett.

Mi pedig kutya kötelességünknek tartottuk elkísérni a magyar csapatot és szurkolóit az első csoportkörbeli megmérettetésre. Hasonlóan a közel ezer szurkolóhoz, akik szintén útra keltek, nem kímélve pénztárcájukat.

Nyakunkba vettük a várost már a mérkőzést megelőző napon, és nem kellett csalódnunk Fradistákra „vadászva”. Számos helyen beléjük botolhattunk.

De nem csak drukkerekkel, hanem a csapattal is találkozhattunk a mérkőzés előestéjén, ugyanis sajtónyilvános edzésen vehettünk részt és felvételeket is készíthettünk a felkészülésről. Íme egy kis hangulat-összefoglaló klipp:

A mérkőzés előtti este sajtótájékoztatót is tartott a Ferencváros. Rebrov arról beszélt, hogy felkészültek a meccsre, nem kell senkitől se félni, bátran kell futballozni. Dibusz Dénes pedig az nb1.hu kérdéseire válaszolva elmondta, hogy nagyobb nyomásra számít, mint amihez szokott, de a kapusnak sokszor az a jó, ha végig foglalkoztatva van. A szurkolókról pedig annyit mondott, rengeteget jelent számukra, amikor idegen környezetben meghallják a Fradi-tábor bíztatását. Rajtuk is sok múlik ilyenkor.

2. nap

A hangulat egyre fokozódott, ahogy közeledett a meccs időpontja. És persze a szurkolótábor…

A vonulást élőben is közvetítettük oldalunkon:

A fogadó oldalon sem kellett érdektelenségtől tartani. Az Espanyol ultrái egy sarki kocsma előtt alapoztak:

Végül, végre elérkezett a várva várt meccs időpontja is! A spanyol gárda gyönyörű, épp most 10 éves stadionjában a kezdő sípszóval tizenöt év után a Fradi visszakerült a futball európai térképére. Hátborzongató volt ezt a helyszínen átélni, és látni a zsúfolásig telt vendégszektorban tomboló fekete sereget. Pláne, hogy jól is kezdett a csapat! Teljesen egyenrangú félként léptek pályára a szürke-zöld mezben játszó fradisták. Nem volt jele megilletődöttségnek, hitetlenségnek, amit azért lássuk be, nem egyszer tapasztaltunk a múltban.

Rebrov mester nagyon megszervezte a csapatot. Némi meglepetésre vérbeli csatár nélkül álltunk fel. Az egyetlen igazán kreatív játékos, Isael lett az előretolt „ék”. Veszélyesen is játszott a brazil.

A csapat bátor és kezdeményező hozzáállását egy öngóllal hálálták meg az égiek. Tegyük hozzá, Tokmac (a táborban csak Tökmag) hazai segítség nélkül is valószínűleg besöpörte volna a labdát a hispán kapuba. Így viszont csak megköszönhette az előzékeny hátvéd vendégszeretetét… Bekattanhatott és tombolhatott hát felszabadultan a Fradi-tábor!

A szünet után egy „másik meccs” kezdődött, amolyan visszavágó hangulatban. Magyar (brazil) részről egy fantasztikus kapufát emelnénk csak ki. Isael, ha egy cipőfűző-pöcöknyit jobban találja el a labdát, a teljes El-forduló legnagyobb bombagólját ünnepelhette volna Magyarország. Ha… De nem. Helyette jött a spanyol henger. És következett a heroikus védekezés. Annak ellenére is kijelenthetjük, szerencsénk volt, hogy egy gólt azért csak bepasszíroztak a kék-fehérek. Tegyük hozzá, nem teljesen fair körülmények között. Blazic ugyanis már hosszú másodpercek óta az ötösön belül feküdt sérülten, mozdulatlanul, amikor a gól született. A montenegrói játékvezető mégse érezte úgy, hogy meg kellene állítani a játékot. Tízből kilenc bíró másképp cselekedett volna. De nem érdemes bánkódni, mert több gól nem született a mérkőzésen, és az egy-egyes döntetlen igazán hízelgő a magyar bajnok számára a La Liga hetedik helyezettje otthonában. Joggal ünnepelték a szurkolók a meccs végén kedvenceiket. Életre szóló élmény, és reményteli jövőt sejtető eredmény született az Espanyol arénájában.

Az Espanyol vezetőedzője David Gallego elismerően nyilatkozott a Ferencváros első félidei játékáról a mérkőzést követő sajtótájékoztatón. Kiemelte, hogy a Fradi nem csak beáll védekezni és vár az ellenfél hibájára, hanem kezdeményezően lép fel, és igyekszik támadásokat vezetni. A mester azért hozzá tette, hogy a második félidőben jócskán a magyar bajnok fölé tudtak már nőni, és keserű érzései vannak az eredménnyel kapcsolatban.

Ludogorec-CSZKA Moszkva 5-1. Ember legyen a talpán, aki most megtippeli a H-csoport végeredményét. Ha feltételezzük is, hogy az Espanyolnak bérelt helye lenne (ami nincs!) a négyes élén, a második helyezett kiléte még megjósolhatatlan. A bolgár bajnokot oda-vissza verte a BL-selejtezőben a magyar bajnok. A bolgárok ezek után gólzáporos meccsen kiütötték az oroszokat. Mégis balgaság lenne azt feltételezni, hogy könnyű meccsek várnak ránk Razgrad-ban és Moszkvában, vagy épp a Groupama Arénában. Félni mindenesetre még nagyobb hiba lenne. Itt a helye a Fradinak! Méltó ellenfele mindenkinek a csoportkörben. És amit a legjobb leírni: reális esélye van a csoportból továbbjutni!

Ne rohanjunk azonban még ennyire előre. Ünnepeljük a tényt, hogy a magyar bajnok csúcsmérkőzéseket játszhat!

Jó érzés egy kis katalán kávézóban a helyi lapok sporthírei között magyar vonatkozású tudósításokat böngészni.

Szép volt, Fiúk! Csak így tovább!

 

 

Legfrissebb híreink